Real Sociedads framtidsplaner del 1

Real Sociedads framtidsplaner del 1

Säsongen går mot sitt slut men Real Sociedad har redan börjat bygga för något framgångsrikt på sikt. Spelare efter spelare förlänger och tror på klubbens vision. Bland annat sa Xabi Alonso ”Jag vill växa med detta projekt”.

Laget ligger för närvarande på en femte plats med fyra matcher kvar att spela. Alla matcher i slutskedet är av stor vikt om man ska ta sig ut till Europa nästa säsong. Det kan låta som något självklart att alla lag vill ta sig till Europaspel men detta är bara ett litet steg i den långa processen för La Real. Klubben ses som ett klassiskt ”mittenlag” i la liga som kan sluta allt mellan plats 5–12 varje säsong, men nu rustar man för att kunna utmana om topp 4 och Champions League platserna. Jag kommer inte ta upp allt här som klubben gör för att nå målet men kommer skriva lite om de viktigaste faktorerna.

Den 13e september 2019 var datumet då Real Sociedad beträdde den nya arenan i San Sebastian. Den gamla arenan ”Estadio Anoeta” byggdes om för att modernisera allt och låta publiken komma närmare spelet. Reale Seguros gick in som sponsorer och den nya arenan döptes därför till ”Reale Seguros Stadium”. Real Sociedads president Jokim Aperribay gick ut och sa att klubben var mycket glada att tecknat ett 7 årigt partnerskap med Reale Seguros och att man känner sig trygga i att båda parter har samma värderingar (Reale Seguros är ett försäkringsbolag). I och med att den nya arenan var klar kunde man visa upp en av Europas finaste och mest moderna fotbollsstadium. Detta var ett första steg i att visa upp att klubben vill framåt och nöjer sig inte bara med att stå och stampa på samma plats hela tiden utan vill utvecklas.

En annan faktor är att man valt att gå in på egna tränare som är från San Sebastian eller uppvuxna i närheten. Imanol Alguacil är inte en tränare av högsta kvalité och har fortfarande massa att lära i bland annat matchcoachning men han har en passion för klubben som få tränare har. Trots att resultaten inte alltid går med honom och laget så väljer han alltid att försvara sina spelare och klubben. Detta har gjort att många av spelarna gått ut i intervjuer och hyllat Imanol och säger att man står bakom honom till 100% och det är framför allt spelarna från Baskien. Att klubben valde att förlänga hans kontrakt med två år under en stor formsvacka är ett besked som ger klara signaler i ”vi tror på dig”.
Att man sedan kunde knyta till sig Xabi Alonso som tränare för Sanse är fortfarande lite overkligt tycker jag. En sådan enormt fin fotbollsspelare borde haft många anbud från andra klubbar. Men att han valde Real Sociedad B eller Sanse som det heter tyder på att han tror på projektet och framtidsplanen klubben har. Han har gjort stor succe med laget och många av spelarna beskriver honom som en bra och tydlig tränare. Ett av citaten från en spelare är ”Att lyssna och lära från en sådan världsklasspelare är en ära för oss unga spelare.”. I början av året kom det rykten om att flera klubbar var ute efter Xabi som huvudtränare och att han var huvudkandidat till jobbet hos Borussia Mönchengladbach men han valde att förlänga ett år med Sanse. På presskonferensen efter att detta offentliggjorts sa han ”Jag vill växa med detta projekt”.
Imanol har kontrakt till 2023 och Xabi Alonso har kontrakt över säsongen 21/22. Vad som händer efter detta är svårt att säga. Jag tror att klubben tror på båda två och frågan är vilken tanke klubben har kring detta. Det skulle inte förvåna mig om Xabi Alonso står som huvudtränare här inom något år i Real Sociedad, men accepterar Imanol att kliva ner en gång till som tränare för Sanse eller kanske rent av assisterande tränare.

Trupp bygget startade redan förra säsongen när man började förlänga med viktiga spelare. Många spelade valde att förlänga sina kontrakt med flera år då de tror på det nya projektet. Utköpsklausulerna höjdes rejält på samtliga spelare och om andra klubbar vill ha våra spelare får de ta fram den stora plånboken. Klubben valde i första hand att förlänga med spelare som är från klubben eller har en connection till Baskien då man tror att de kommer stanna längre. Sedan har man kollat över vad som behöver kompletteras och därefter gjort sig av med spelare och tagit in spelare man tror passar både spelet och gruppen. Klubben väljer inte bara att skriva långa kontrakt med A-spelarna utan även med Sanse spelarna man tror på vilket kanske inte är så vanligt då det är en rejäl chansning om de kanske inte ens når a-laget.

Som jag nämnt tidigare har klubben nöjt sig med att vara ett mittenlag och kunna utveckla talanger som sedan går vidare till större klubbar. Det lär till viss del fortfarande vara så man att man skriver långa kontrakt med höga utköpsklausuler sänder ett meddelande till andra att vi inte kommer släppa spelare lika lätt längre. Att behålla våra viktigaste spelare för att sedan bygga runt dem kan vara a och o om man ska nå längre i både inhemska och europeiska cuper.  

Klubben vill komma tillbaka till det man hade förr i tiden, sin tradition och ”hemkänsla”. Går man tillbaka 30 år i tiden så var Real Sociedad likt sina rivaler Athletic bara bestående av baskiska spelare och man vill gå tillbaka mot det. Inte så att man vill bli exakt som grannen och bara ha spelare från norr utan största delen därifrån kryddad med spelare utifrån som gör att man kan konkurrera högst upp. När vi vann Copa del Rey guldet för drygt en månad sedan kunde man se hur mycket det betydde för spelarna som är uppväxta med klubben. Många uttryckte sig i intervjuer efteråt att vinna cuptiteln var underbart men att göra det med ”sin” klubb är den största drömmen du kan få uppleva. Kaptenen Asier Illaramendi som vunnit flera stora titlar med Real Madrid sa att det var inte ens i närheten av samma sak som vinna med La Real. Sedan är klubben medveten om att det är svårt att utmana de stora lagen om titlar om du bara ska använda dig av egna talanger och spelare från din region. Dock tror klubben och alla fans att en blandning av egna spelare kryddat med bra spelare utifrån kan vara en nyckel till framgång.

I nästa del kommer jag ta upp lite kring spelarna och position för position. Jag kommer även ta upp lite kring övergångsfönstret i sommar och vem eller vilka jag tror kan vara bra för La Real.

Aupa La Real

Mikael B@Zebillman2021-05-07 08:12:17
Author

Fler artiklar om Real Sociedad