Regeringen varnar: i oktober klubbar vi förbudet mot spelhus som sponsorer
I torsdags annonserade Real Betis kommande säsongs bortatröja, i lila. Med Betway som sponsor.

Regeringen varnar: i oktober klubbar vi förbudet mot spelhus som sponsorer

Spanske konsumentministern Alberto Garzón sätter hårt mot hårt då La Liga-klubbarna inte verkar fatta. Lagen kommer förbjuda all sponsring från spel- och vadslagningshus på matchdräkter och arenor.

Under senaste veckorna har flera La Liga-klubbar meddelat nya fleråriga sponsoravtal med spelhus och vadslagningsfirmor. Klubbarna har satt sitt hopp till att spanska regeringens till i höst annonserade lagförslag om förbud mot all synligt spelreklam på matchtröjor och arenor ska dröja flera år. Nu svarar konsumentminister Alberto Garzón på klubbarnas förhoppningar med att det kungliga dekretet kommer att gå igenom.

- I dekretet, vilken blir klubbad i oktober, kommer vi förbjuda att klubbarna bär spelhus på tröjorna. Det är dumdristigt av klubbarna som avtalat om två eller tre år, de misstar sig grundligt och de kommer att få korrigera för lagen är lagen. När någon är en idol för unga människor och på sin tröja bär märket från en vadslagningsfirma instigerar denne till en sorts konsumtion som kan bli tvångsmässig och kan leda till mycket allvarliga problem, sade Alberto Garzón i fredags till debattprogramet Al Rojo Vivo på kanalen La Sexta.


Alberto Garzón under en session i spanska senaten.

Senast i raden av La Liga-klubbar att teckna avtal med ett spelhus och därmed kasta bensin på lågorna i debatten om sponsring är Real Betis som avtalat om att på samtliga sina sektioner bära spelhuset Betway på tröjan till 2022. Ekonomiska kalkylen är inte offentlig men i augusti annonserade klubben nyheten som "det största sponsoravtalet i klubbens historia". Betis ingick avtalet trots att statens lagförslag var känt. CA Osasuna går i motsatt riktning. Pamplonaklubben bryter trots hot om skadeståndsanspråk med spelhuset Kirolbet och ersätter med Verleal, en lokal grönsaksgrossist från Navarra.

Enligt Alberto Garzón kommer de avtal vilka klubbarna slutit med vadslagningshus och spelfirmor att bli ogiltiga. Går lagen igenom i oktober påverkas hela säsongen 2020/21.

- Jag ber fotbollsklubbarna att begripa och förbereda sig inför skeenden, att inte skapa mer spänning för det här är oundvikligt. Sponsorerna [för spel] kommer att förbjudas.

Kritiker av lagförslaget anger att fotbollen kommer tappa 80 miljoner euro om spelhus och vadslagningshus försvinner som sponsorer. Ivrare anför vad Formel 1-sporten gick igenom då tobaksreklamen förbjöds. Marlboro och Kent ersattes med andra sponsorer och idag är sponsoravtalen inom motorsporten större än de någonsin var före förbudet.

Pablo Lizama Farias2020-08-28 22:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien