Säsongomröstning, bästa skandinaven: ”Norrmannen har gjort dundersuccé med 23 mål”
Alexander Sørloth var säsongens bästa skandinav enligt läsarna på SvenskaFans Spanien

Säsongomröstning, bästa skandinaven: ”Norrmannen har gjort dundersuccé med 23 mål”

La Liga-säsongen 2023/24 har nått sin ända och det är dags att summera det som har varit. Härnäst ser vi hur omröstningen om vem som var säsongens bästa skandinav slutade.

La Liga är inte bara en liga för iberiska eller sydamerikanska lirare utan även en liga för de nordligare breddgraderna. Omröstningen ”Vem har varit säsongens bästa skandinav?” slutade i en överlägsen seger för skytteligatvåan och tillika norrmannen Alexander Sørloth.

Vem har varit säsongens bästa skandinav?
1. Alexander Sørloth (Villarreal) 63%
2. Andreas Christensen (FC Barcelona) 15%
3. Jørgen Strand Larsen (Celta Vigo) 8%
4. Carl Starfelt (Celta Vigo) 6%
- Annan spelare 6%
6. Filip Jørgensen (Villarreal) 2%

Att Alexander Sørloth utsetts till säsongens bästa skandinav i La Liga den här säsongen kan nog inte komma som någon överraskning för någon. När 28-åringen lämnade Real Sociedad och återvände till RB Leipzig efter förra säsongen gjorde han det som en okej anfallare men inte mycket mer än så. När Villarreal öppnade plånboken förra sommaren och betalade €10 miljoner för honom ansåg många att det, trots den relativt låga prislappen, var något av en chansning. Men som han har betalat tillbaka och överträffat alla förväntningar.


Sørloths fyra mål i en och samma match mot Real Madrid är ett minnesvärt ögonblick

Inför den sista omgången av La Liga ledde Sørloth skytteligan med två mål före Artem Dovbyk och allting kändes klart att norrmannen skulle stå som Pichichi -vinnare säsongen 2023/24. Ukrainaren Dovbyk hostade dock upp ett hattrick i sista omgången i 7-0-vinsten mot Granada samtidigt som Sørloth gick av skadad mot Osasuna och skytteligavinsten gick honom ur händerna. Trots det måste man säga att Sørloths första säsong i Villarreal var något av en succé med 23 mål och 6 assists i ligan. Helt klart en skandinav värdig av detta pris.

Många procentenheter bakom hittar vi tvåan på listan, dansken Andreas Christensen i Barcelona. Med sina 15% blev mittbacken, som under säsongen skolades om till pivote, en klar tvåa och fick nöja sig med silvret i denna kategori. Den enda svenske landslagsaktuella kandidaten på listan, Carl Starfelt, fick 6% av rösterna – lika många som kategorin ”Annan spelare” som jag tolkar som antingen Williot Swedberg (Celta Vigo) eller Ørjan Nyland (Sevilla). Lite oväntat fick dock svenskfödde, men Danmark-aktuelle, Filip Jørgensen endast 2% av rösterna efter en mycket fin säsong mellan stolparna för Villarreal. Han har trots allt varit en av ligans kanske bästa målvakter och det blott som 22-åring.

Omröstningen pågick mellan 21 maj-26 maj på SvenskaFans Spanien-sida. Totalt registrerades 86 röster i omröstningen. De som röstat är de som besökt Spanien-sidan och valt att delta i omröstningen. Det är alltså ni läsare på SvenskaFans som utsett vinnaren i de olika kategorierna.

Håller du med om resultatet eller anser du att fel vinnare har utsetts? Kommentera gärna nedan.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-06-05 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien