Säsongssummering 2023/24, Villarreal CF: ”Får hoppas han inte får storhetsvansinne”
Marcelino kom in och räddade Villarreals misslyckade säsong

Säsongssummering 2023/24, Villarreal CF: ”Får hoppas han inte får storhetsvansinne”

La Liga-säsongen 2023/24 är över och här på SvenskaFans summerar vi nu klubbarnas säsong som har varit. Den tidigare Villarreal-skribenten, och fortsatta Villarreal-supportern, Joakim Olah guidar oss igenom en ganska rörig Villarreal-säsong.

Det såg länge väldigt dystert ut för Villarreal efter en tung start och två sparkade managers. I slutändan slutade Villarreal på en respektabel åttondeplats. Hur skulle du summera säsongen, är den godkänd?

Säsongen får anses godkänd, som helhet. Som Villarreal-fan är man bortskämd med att kvalificera sig för Europa år efter år, nu hamnade vi precis utanför och det var väl vår tur att göra det. Andra halvan av säsongen har vi Champions-statistik, så den är man mycket nöjd med. Uttåg i EL var synd men det är som det är. Uttåget i cupen var som vanligt att vi åker ut mot något pissgäng i tredjedivisionen. Ändring på det till nästa säsong, tack.


Alexander Sørloth kom tvåa i skytteligan efter en fantastisk vårsäsong

Marcelino verkar i slutändan ha fått rätsida på laget. Vad är det han har gjort som varit så lyckat och varför gick det så dåligt under de andra tränarna?

Spelarna själva verkar säga att han kom med en tro, olik de andra tränarna. Man ska också komma ihåg att det kom flera nyförvärv samt några spelare lämnade/blev bänkade. Några spelare som t.ex Parejo gick från att vara rätt usel till att vara riktigt bra (igen). Försvaret fortsatte dock läcka och trots åttondeplatsen slogs ett rekord i antal insläppta mål för Villarreal i högstaligan. Min personliga åsikt är att förstemålvakten Filip Jörgensen inte fått ihop det (dock hade han flest räddningar av alla målvakter i hela ligan, så helt värdelös kan han ju inte varit).

Alexander Sørloth slutade på imponerande 23 mål och var inför den sista omgången skytteligaledare. Nu blev norrmannen dock inte skytteligavinnare men imponerande trots det. I assistligan slutade däremot Àlex Baena etta. Motivera vem av dessa som varit säsongens bästa spelare i Villarreal, eller nämn någon annan som du tycker varit bäst.

Sørloth har varit mer anledning till att vi skrapat ihop så pass många poäng, det kändes som om han gjorde alla mål vi gjorde i slutet. Men för mig är Baena den bäste, han ligger bakom exakt allt framåt, många andra-assists på honom också. Han är delaktig i princip allt chansskapande. Har dock dragit på sig många kort, han är en liten gnällspik. Känns dock som han putsade till det lite under Marcelino.


Àlex Baena vann assistligan i La Liga och var enligt Olah säsongens bästa Villarreal-lirare

I det stora hela: vad tycker du om den gångna La Liga-säsongen? Real Madrid vann samtidigt som de andalusiska klubbarna Cádiz, Almería och Granada lämnade.

Ganska mysig säsong, men inte någon man kommer minnas om 20 år. Inte massa skandaler och tjafs såvitt jag kan minnas på rak arm. Domarna har skött sig sådär, men det är ju som vanligt. Gironas guldrace var en krydda. Kul att Xavi sa att han skulle sluta, sen ville han fortsätta, sen får han sparken. Det är verkligen Spanien för mig. Lite synd för Andalusien att tre lag ryker men å andra sidan är det rätt så träiga och tråkiga lag, speciellt Cadiz, jag är så lycklig att de åker ut.

Almeria kommer jag sakna, tycker de spelar en händelserik fotboll. Även väldigt glad att det gick dåligt för Sevilla, de kan gott få lida lite efter allt flax de haft de senaste tio åren. Och kul att Valencia är tillbaka och tampas i mittentoppen igen, var så tråkigt när de var där nere i botten och höll på. Ett lag som spelar på Mestalla kan ju inte vara ett bottenlag, herregud.

Någonting övrigt du vill kommentera gällande Villarreal eller La Liga i stort när vi nu summerar säsongen och tar sikte på sommarens EM?

Väldigt många spelare sitter på utgående kontrakt i Villarreal så detta kan, och borde, bli en ytterst spännande Silly Season för någon med gult hjärta. Känns som ett mellanår med tränarcirkusen som var, hoppas verkligen Marcelino kan få lite arbetsro samt att han inte gör sig omöjlig och får storhetsvansinne som han brukar.

EM känns lite ljummet för mig, kommer heja på Ungern på grund av blodsband, men kommer se så många matcher jag kan. Jag befinner mig i Sydamerika just nu så det blir nog enklare att följa Copa America. Vet dock inte vilka jag ska heja på än. Kanske kommer heja på de som vinner! Det brukar ju funka.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-06-04 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien