Sedan 2014 har utgifterna för att värva U23-spelare trefaldigats
Jakten på talanger. Under 2018 landade kostnaderna globalt för att värva 18-åringar på 84,9 miljoner dollar. Storklubbarna håller idag på att revolutionera marknaden.
FIFA:s siffror anger att från 2014 till 2018 ökade klubbarnas globala utgifter för att värva U23-spelare med 83,4 procent, till
VM-året 2014 i Brasilien ägde 154 internationella övergångar rum med spelare under 18 år. Av dessa innebar 93 operationer någon form av ekonomisk motprestation från klubbar till det sammanlagda värdet av 37,7 miljoner dollar. VM-året 2018 hade siffrorna stigit till 213 och 143, respektive, och totala värdet till 84,9 miljoner dollar.
Siffrorna under perioden för U23-spelare pekar i samma riktning. Antalet operationer med någon ekonomisk motprestation steg med 41 procent till
Dani Ceballos från Real Betis till Real Madrid 2017 för 16,5 miljoner euro är ett exempel på dyrt ungt förvärv tänkt att betala sig - i framtiden.
Real Madrid har till exempel under de senaste fyra åren lagt ut mer än 200 miljoner euro för att värva sådana som Dani Ceballos, Marco Asensio, Jesús Vallejo, Álvaro Odriozola, Fede Valverde, Andrii Lunin, Vinicius Junior och Rodrygo Goes. President Florentino Pérez har fått förklara klubbens allt mer våghalsiga värvningar av unga talanger till priset av att dessa denna säsong inte orkat bära laget till sedvanliga titlar:
- Vi kommer fortsätta bygga ett Real redo för framtiden. Vi slösar inte för att slösa. Det vi gör i varje fall är att ta in unga spelare vilka kommer bära huvudroller i framtiden.
Ungdomar lönar sig trots allt
En källa inom en toppklubb i La Liga uppger till Palco 23 att, borträknat det sportsliga är strategin med värvningar av unga talanger tydlig: det lönar sig att värva ungt trots inflaterade priser. Yngre spelare erbjuder dessutom den betalande klubben större sannolikhet att få tillbaka investeringen vid en senare vidareförsäljning. Källan uppger:
- Historien bevisar för oss att även om inte alla dessa unga spelare blir toppspelare men ändå har tillräckligt för att förbli elitspelare är värdeökningen garanterad om spelarna hamnar i klubbar som kontinuerligt deltar i Champions eller Europa League.
Garanterade värdeökningen gäller i princip endast när europeiska klubbar värvar från annan kontinent, till exempel Afrika eller Amerika. Det är svårt att tro att någon klubb skulle ersätta till exempel Paris Saint-Germain för vad Neymar kostade att köpa från FC Barcelona. Enligt uppgifter kan den kostnaden ha varit hela fem miljarder kronor.
Stöper om marknaden
Storklubbar som Manchester City, Real Madrid eller FC Barcelona vilka idag börjat värva ungdomar dyrt har trots allt inte upptäckt hjulet. Tidigare sköttes rollen att värva ungt från Afrika och Amerika på grund av historiska och kulturella skäl främst av portugisiska klubbar som SL Benfica och FC Porto. Andra europeiska mellanklubbar har varit spanska Real Betis och Sevilla FC; franska AC Monaco och Olympique de Marseille samt nederländska AFC Ajax och PSV Eindhoven. Av denna anledning har spanska, franska och främst portugisiska ligan tidigare haft roller av skyltfönster för spelare från tredje världen. Under perioden 2014-2018 är Brasilien - Portugal fortsatt det led vilket producerat flest internationella övergångar, 205 stycken. Storklubbarna idag håller endast på att revolutionera marknaden när de alltså skippar mellanledet.
En annan källa i en annan La Liga-klubb uppger:
- Man försöker undvika överpriser även om det innebär större risker. Köper du fyra spelare och två funkar kan det vara så att utgiften till slut ändå understiger inkomsten.
Yerry Mina är ett tydligt och aktuellt exempel. Colombianen värvades till FC Barcelona vintern 2018 för 11,8 miljoner euro och blev ett bra Rysslands-VM och sex månader senare snabbt såld till engelska Everton FC för 30,2 miljoner euro. Óscar Grau, VD i Barcelona angav i somras receptet för hur den nya världsordningen ska bibehållas:
- Övergångarna måste bli allt mer återkommande.
Bevis för detta är FC Barcelonas avtal med Real Betis under vinterfönstret angående tjugoårige Emerson. Barcelona värvade brasilianaren för 12 miljoner euro och lånar ut försvararen till Betis för 50 procent av priset. Betis behåller spelaren till 2021 varvid Barcelona återtar Emerson för nio miljoner euro. Totalsumma för Barça: 15 miljoner euro. Dålig affär för en spelare klubben inte ens använder? Inte om det beaktas att Barcelona räknar med att sälja efter en prisökning på minst 50 procent. Om Barça inte ändå väljer att behålla Emerson varvid de då får en världsspelare för 15 miljoner euro.
FC Barcelonas senaste nyförvärv Emerson, nu i Real Betis, är tänkt att återbetala sig - i framtiden.
Motståndare till affärsmodellen med köp av dyra unga spelare anger att klubbarnas ungdomssektioner fortsatt måste förbli viktigast för att en klubb ska kunna garantera återväxten. I La Liga kostar i år alla tjugo klubbars ungdomsakademier sammanlagt 170 miljoner euro. FC Barcelona och Real Madrid är klubbarna i La Liga vilka levererat flest ungdomsspelare till de fem stora europeiska ligorna, 69. Perioden januari 2014 till februari 2019, den period FIFA:s studie täcker visar att Barcelona i det egna a-laget leder med 24 procent över Madrid vad gäller spelminuter för egna ungdomsspelare. Den ena affärsmodellen utesluter inte den andra och bägge kan alltså samexistera.