2020-03-01 21:00

Real Madrid - Barcelona
2 - 0

Seger i el Clásico!

Real Madrid slår Barcelona för första gången i en ligaklassiker sedan 2016 och för första gången på hemmaplan sedan 2014. Onekligen en efterlängtad seger som betyder så mycket mer än bara tre poäng. Ligaledningen är återvunnen. Hedern är återvunnen. Och Real Madrid har fortfarande fler segrar historiskt än Barcelona. På alla sätt och vis en otroligt skön afton i Madrid!

Real Madrid kom i stort sett till spel med samma uppställning som mot Manchester City förutom att Marcelo ersatte Mendy och Kroos ersatte Modric, annars fick samma anfallstrio fortsatt förtroende. Och inledningen av matchen visade att Zidane förmodligen gjorde rätt. Vinicius Jr var i inledningen pigg på sin vänsterkant även om det dock inte mynnade ut i så mycket farligheter. Annars var inledningen ganska avvaktande och Real Madrid kändes inte lika offensiva som mot City. Kanske hade Zidane lärt sig lite av Guardiola att inte gå fullt så offensivt och därmed blotta sig alldeles för mycket? Speciellt inte när motståndarna har en spelare som Messi.

Barcelona jobbade sig dock sakta in i matchen och i den 20:e matchminuten fick Griezmann ett bra läge men skjuter precis över ribban. Real Madrid försöker kontra på Barcelonas press men kontringarna slarvas bort av dåliga beslut och felpass. Ju längre halvleken lider desto mer känns det som om Barcelona börjar ta tag i matchen och man skapar också de farligaste lägena. Arthur får ett farligt läge efter 34 minuter men skjuter rakt på Courtois och i den 38:e matchminuten hittar Busquets en perfekt pass till Messi men inte heller han får till ett bra skott.

Real Madrid är klart bäst i början av den andra halvleken. Man tar tag i initiativet och börjar bygga upp fler anfall. I den 55:e matchminuten får Isco till en perfekt knorr på bollen som ser ut att skruvas upp i krysset men ter Stegen visar vilken världsklassmålvakt han är och sträcker ut en hand. Real Madrid fortsätter att vara det bättre laget och rollerna känns ombytta från slutet av den första halvleken. I den 66:e matchminuten får Benzema ett bra läge men skjuter över mål. Sex minuter senare är det dags för inhoppande Braithwaite att få ett bra läge vid en kontring men bollen räddas på mållinjen.

Fyra minuter senare är det dags för Real Madrid att äntligen få utdelning på sitt spelövertag i den andra halvleken. Kroos visar Vinicius Jr vart han ska springa och levererar sen en perfekt pass som gör att Vinicius Jr kommer fri på kanten och kan skjuta bollen mellan ter Stegen och hans högra stolpe. 1-0 och Bernabéu exploderar.

Barcelona trycker upp laget för en kvittering och Messi får ett bra läge men en perfekt försvarsinsats och glidtackling från Marcelo hindrar argentinaren från att eventuellt kvittera. Matchen öppnar upp sig mer när Barcelona försöker få in en kvittering utan att skapa de där riktigt farliga lägena. Istället har Real Madrid ett par halvfarliga lägen att punktera matchen, vilket tillslut sker på tilläggstid då inhoppande Mariano sätter 2-0 och ger sitt lag tre blytunga och livsviktiga poäng.

Tankar efter matchen
Otroligt skön seger! Inte bara för att det är första gången vi slår Barcelona i ligan sedan 2016 utan också för att segern var vital för guldstriden. Vid förlust hade vi legat fem poäng bakom Barcelona med tolv matcher kvar. Det hade varit ett väldigt jobbigt scenario. Istället återtar vi nu ligaledningen och det kommer bli en kamp in i det sista om ligaguldet – men vi är i förarsätet! Också väldigt viktigt för självförtroendet efter den snöpliga förlusten mot City i veckan. Det här behövde Real Madrid mer än någonsin!

Courtois – 4
Gör en väldigt viktig räddning i den första halvleken när Arthur i princip kommer fri

Marcelo – 3.5
Slarvig i offensiven men står för en viktig brytning vid Messis läge och kändes för en gång skull mer viktig i försvaret än i anfallet

Varane – 4
Står för ett par viktiga insatser i den första halvleken med en perfekt brytning efter 17 minuter

Ramos – 4
Stabil som alltid och ger inte Barcelonas anfallare några lugna stunder

Carvajal – 3
Kan få ut mer offensivt men stabil bakåt och jobbig för motståndarna

Kroos – 4.5
Slog han en passning fel? Pekar exakt vart Vinicius ska springa och levererar sedan vad som blir en perfekt assist

Casemiro – 4.5
Plockade bort Messi helt

Valverde – 5
Överallt på plan och utsedd till matchens lirare. Vilken spelare!

Vinicius Jr – 4.5
Bäst i vår offensiv. Får äntligen också utdelning på sin briljans!

Benzema – 2.5
Får ett läge i den andra halvleken som han kanske borde utnyttjat bättre, kom bort sig en del i offensiven