RCDE Stadium, 2024-10-05 14:00

Espanyol - Mallorca
2 - 1

Slarvig förlust i kampen om Europaplats

Ett okarakteristiskt försvarssvagt Mallorca med dåligt fokus förlorade mot bottenlaget från Cornellá.

Mallorca har startat starkt och ligger för närvarande på Europaplats, vid vinst i dagens match blir det en (måhända tillfällig) fjärdeplats och därmed Champions League, Espanyol å sin sida försöker undvika nedflyttning och ligger för närvarande utanför bottentrean vilket är en liten framgång för det katalanska jojolaget. Mallorca har tre raka vinster, bland annat mot Real Sociedad och Real Betis, utan en av sina bästa spelare i Vedat Muriqi. Espanyol har för dagen en kampanj för att adoptera gatuhundar och har med sig varsin hund in på planen. Hoppas ingen är allergisk. Många Mallorcasupportrar har tagit färjan över till närliggande Katalonien, och ett bra bortafölje på Espanyols hemmaarena är på plats.

Första halvlek:

I den tredje minuten missar Copete en nick som nästan leder till en målchans för Espanyol, men de lyckas inte förvalta chansen. Espanyol vill bygga sitt spel från backlinjen, Mallorca sätter hög press och lyckas inledningsvis bra med att störa dom i uppspelsfasen. I den 6e minuten slarvar Espanyols i egen backlinje och Larin lyckas sno åt sig bollen, men han lyckas inte heller göra något av det och bollen går tillbaks till Espanyol. I 8 minuten sparkar Mojica skon av Jofre, frispark för Espanyol i hyfsat farligt inläggsläge men frisparken är dåligt slagen.

I 10e minuten gör Maffeo en stark löpning som till slut resulterar i en hörna för Mallorca. I samband med hörnan blir hörntagaren Darder, tidigare Espanyolspelare, utbuad av sin gamla hemmapublik. Raillo spelar för tufft och hörnan resulterar i frispark för Espanyol. Mallorcas höga intensiva press börjar ge resultat och Espanyl ser stressade ut. I 17e minuten får Espanyol till en kontring, men ett inlägg i boxen slås bort av Coepte och chansen är borta.

I den 18 minuten får Espanyol en frispark när Mascarell sparkar ner Jofre, som slås mot bortre stolpen och till slut nickas in av Marash Kumbulla, som gör sitt första mål för Espanyol. MÅL. Kumbullas första ligamål sedan 2020. I 22a minuten gör Greif en dålig insats och snubblar i samband med en rensning, Cardona skjuter direkt på mål när Greif ligger ner men skottet går utanför. Nu har Espanyol tydligt tagit kommandot och Mallorca ser stressade ut. I 23e minuten får Arrasate gult kort efter protester i samband med en farlig frispark för Espanyol. Frisparken går dock precis utanför borte stolpen. I 25e minuten får Jofre till ett farligt inlägg som nickas bort av Raillo. Detta leder till två hörnor i rad för Espanyol men ingen av dom blir särskilt farlig.

Espanyol dominerar totalt och Mallorcas normalt så stabila defensiv ser skakig ut. I 30 minuten får Mallorca frispark i farligt läge någon meter utanför straffområdet efter hands av Jofre. Mojicas vänsterfot skjuter frisparken lågt och i muren. Hörna för Espanyol i 34e minuten leder till ett skott av Jofre som går strax utanför målet. Första halvlek blåses av. Efter Espanyols mål har det inte hänt mycket alls.

Andra halvlek:

I 46e minuten tar sig Espanyol in i straffområdet efter bolltapp av Samu Costa, i sista minuten lyckas Copete tackla bort bollen och stoppar en superfarlig målchans. Bra försvarsspel! Men i 47e minuten får Jofre ett skottläge utanför Mallorcas straffområde och skjuter den i Greifs högra hörn. MÅL. Svagt försvarsspel av Mallorca och 2-0 till Epsanyol. I 49e minuten får Rodriguez slå ett inlägg längs med kortlinjen som Larin nästan når fram på men bollen går till Espanyol. I 50e minuten får Navarro in bollen mot Larin men Joan Garcia boxar bort bollen. Mojica slår sen ett inlägg som leder till hörna för Mallorca. Återigen ruffar Mallorca i offensivt straffområde och frispark till Espanyol. I 53 minuten slår Maffeo en crossboll som nickas mot mål av Darder, men räddas enkelt av Garcia i Espanyols mål.

I 55e minuten får Espanyol ett farligt läge men Greif gör sina första räddning för dagen. Efterföljande hörna boxas bort av Greif men Espanyol har fortsatt tryck efter hörnan. Copete nickar bort ett inlägg och spelet lugnar sig lite. I 57e minuten sparkar Mojica ner Jofre ännu en gång, Jofres sko faller av (igen) och i efterspelet blir det hetsig stämning varpå Mojica får gult kort för snack. Mallorca känns obalanserade, kanske inte så konstigt med tanke på det dåliga spelet de uppvisat hela matchen. Hörna för Mallorca i 59e minuten. Hörnan nickas bort till inkast för Mallorca. Mallorca gör fyra byten, Lato, Chiquinho, Prats och Valery in mot Mojica, Rodriguez, Darder och Navarro. Prats får till en farlig nick direkt men Garcia räddar.

I 62a minuten får Costa en frispark mot sig och får gult kort för efterföljande frustrerad protest. I 65e minuten får Chiquinho gult kort för ännu en protest och Mallorcas frustration är stor. Espanyol fortsätter ha initiativet i matchen. I 66e minuten får Pere Milla gult kort efter fult spel i närkamp med Maffeo. I 66e minuten ordnar Lato en hörna genom att bryta in i straffområdet och försöka sig på ett inlägg som styrs ut till hörna. Hörnan går mot bortre stolpen via studsar och på måltjuvsmanér slår Larin in bollen i mål via Raillo. MÅL. 2-1 Espanyol.

Mallorca lyckas etablera tryck på Espanyols planhalva, Raillo flyttar upp ofta för att få huvudet på bollar i straffområdet. I 70e minuten händer just det men bollen studsar bort från mål. I 72a minuten blir det ett avbrott i matchen på domarens initiativ, domaren kontaktar säkerhetspersonal och pekar på läktaren. Oklart vad som sker. Spelet återupptas två minuter senare. Verkar ha varit något medicinskt. Byte för Espanyol i 75e minuten, Lozano ut mot Cheddira. I 78e minuten får Mascarell gult kort efter att ha stoppat ett potentiellt kontringsläge för Espanyol.  I 80e minuten byts Morlanes in mot Mascarell, även Morlanes har en bakgrund inom Espanyol. I 82a minuten sparkar Prats hål i luften och Espanyol får ett farligt kontringsläge som dock stoppas av Greif som plockar upp bollen. Tempot i matchen har gått upp. I 83 minuten byter Espanyol ut Jofre och Veliz mot Roca och Calero. I 87e minuten faller Pere Milla efter närkamp med Samu Costa, som si sin tur faller i närkamp momentet efteråt.

I 89e minuten kommer inlägg in mot Raillo, men Garcia lyckas boxa bort bollen. Prats spelar hårt i bollduell och får gult kort. 11 minuters tilläggstid, hemmapubliken är förstås missnöjda men med tanke på den stora mängden gula kort, många skadade spelare i Espanyol och matchavbrott på grund av sjukdomsfall i publiken så kan det vara motiverat. I 92a minuten slår Lato ett inlägg som Chiquinho lyckas skjuta på mål. Garcia räddar men hörna för Mallorca. Hörnan går till inkast för Mallorca.

Mallorca etablerar tryck, slår många inlägg men de sista toucherna saknas. I 98e minuten tar sig Chiquinho in i straffområdet och faller i en närkamp, domaren kollar med VAR som inte tycker det är straff. Mallorca skapar många farligheter nu. I 100e minuten faller Cheddira, tar bollen med händerna och håller i den när Mallorca får frispark. Upprörda känslor nu. Prats får ett skottläge, Romero slår bort bollen till hörna. Hörnan nickas bort, domaren blåser av matchen och Espanyol vinner.