Smarta arenor för arrangör och publik
Joaquín och Andrés Guardado firar ett mål med Real Betis.

Smarta arenor för arrangör och publik

Tanken bakom smarta arenor är att skapa en miljö som lockar att lämna hemmet och ge förutsättningar att konsumera.

Snacket om smarta och kontantlösa arenor ökar och coronapandemin och dess konsekvenser för fotbollen har ytterligare ökat på diskussionen, men vad är smarta arenor? Mesta inkomsten för arenaidrotten kommer från tevesändningarna, likväl är inkomsterna från arrangemanget betydande. Vem vill ha smarta och kontantlösa arenor?

Begreppet kan delas in i två segment: av arrangörer och för publiken. Enligt Intels reklambroschyr ska smarta arenor "ta ledningen inom lönsamhet, supporterupplevelse och säkerhet". Främsta utmanaren mot framtidens smarta arenor är inte supportrar som lever enligt "mot den moderna fotbollen" utan åskådaren som väljer att stanna hemma framför teven för tillgång till repris, statistik, surroundljud och storbildskärm. Smarta arenor ska kontra dels med interaktiva säten för varje åskådare och upp mot tusen installerade skärmar runtom arenan för att säkerställa att åskådaren på plats får samma information som den som stannat hemma. Statistik ska göras tillgänglig i samma sekund som den utspelar sig via åskådarens smarttelefon, surfplatta eller vid kön till kiosken.

För arrangören
Arenor är dyra att anskaffa för städer och klubbar och skattebetalare och ägare vill ha tillbaka investeringen. Konkret betyder det att besökarna ska fås att maximera konsumtionen samtidigt som arrangörens driftkostnader ska minskas. Här gör många en tankevurpa när det beaktas hur en arena drivs, sköts och vilka intäkter den har. Faktum är att en arena mesta tiden står oanvänd och används under relativt korta perioder. När all human och tekninsk logistik väl ansamlats för ett evenemang gäller det att maximera lönsamheten. Samtidigt ska arenorna kosta så lite som möjligt när de gapar sysslolösa.


Tevekamera redo för sändning på Ramón Sánches-Pizjuán, Sevilla CF:s arena.

Under ett arrangemang genereras mesta inkomsten från biljettförsäljningen. Övrig försäljning är ett komplement för arrangören, och måste ökas. Ju bättre arrangören känner sin publik och dess vanor, ju högre går försäljningen på arenan att maximera.

Digitala kanaler ska göra köpet av biljetter, mat och souvenirer smidigare och personlig. Åskådare kan beställa mat i en app och få den levererad till sätet eller hämta ut på ett snabbutlämningsställe. Arrangörer kan optimera utbud beroende på köpare och veta i förväg vad erbjuda dig baserat på vetskapen om vad du köpte förra gången, samt locka in dig i bonusklubbar eller föreslå merköp. Dataanalyser låter arrangörerna lära sig besökarnas köpvanor samt förutse publikens konsumtion för att kunna agera snabbare.

Inte bara publiken utan också infrastrukturen på arenan kan optimeras till att fjärrstyra värme, frysar, ventilation, ljus, toaletter och elektrisk konsumtion. Allt kan automatiseras och färre personer behövs för underhållet i jakt på lägre driftkostnader. Arenor kommer utrustas med tusentals trådlösa sensorer, kameror och digitala mätare vilka i realtid mäter allt från lediga parkeringsplatser, längden på köerna och antalet korvar på grillen.


Supportrar som anammat devisen "mot den moderna fotbollen" är exkluderade från diskussionen om moderna arenor. Supportrarna konsumerar ju faktikt produkten, fotbollen. Här Luka Modric i Real Madrid mot Sergio Canales i Real Betis.

Säkerheten ökas. I händelse av evakuering kan riktad information över digitala kanaler snabbt skicka personal till kritiska områden eller få publikströmningen att skifta utgång. Bortappade barn kan hitta sina föräldrar snabbare då barnens bild genast kan spridas. Säkerheten ska inte märkas för besökarna utan vara diskret inbyggda i strukturen.

För publiken
Moderna åskådare ställer höga krav på uppkoppling, bekvämlighet och service. Publiken kräver snabbt internet, korta köer, direkt information och snabba in- och utvägar från arenan. Med intelligenta arenaappar kan arrangörer skicka direktriktad eller allmän information till individer eller grupper. Supportrar kan dirigeras till och från parkeringarna, till sina säten, närmaste kiosken eller toaletten med kortaste kön. Konkurrensen från hemmasittares omedelbara tillgång till kylskåpet ska inte ignoreras. Besökare får reda på att en pizza står redo till försäljning om trettio sekunder eller veta vilken vara det är rea på. Allt med mål att bidra till en bättre upplevelse och högre inkomster till arrangören.


Videoredigeringsrummet på en arena i La Liga.

Hela stadion ska vara en dynamisk mediaplattform. Appar och arena ska erbjuda likadan statistik som den som hemmatittarna får. Här vinner åskådaren gentemot soffliggaren. Du kan se matchen på plats och dessutom få samma interaktiva innehåll som den som hemmasittaren erbjuds. Ska allt fungera i en smart arena finns inte plats eller tid att utväxla kontanter. Systemet bygger på kontantlösa online-betalningar, inga köer och beställningar via appar. Snabbare, smidigare för åskådaren och billigare för arrangören.

Futuristiska visioner inkluderar att varje åskådare får en individuell skärm på baksidan av sätet framför sig med individuellt riktat innehåll. Resultattavlan framställd med hologram svävar ovanför spelplanen. Mat och dryck levereras till sätet av robotar eller drönare och avfallet forslas bort på samma sätt för att komposteras. Arenan är självförsörjande på elektrisk energi med hjälp av vindfläktar eller solpaneler på taket och är miljöcertifierad.

Höga krav på faciliteterna
Ska smarta arenor fungera är kraven på hård- och mjukvara samt trådlösa förbindelser höga för att kontakten mellan åskådare, arrangör, molnet och sociala medier ska löpa. Däremellan samlar analysprogram in tillgänglig data och optimerar nästa arrangemang. För att tekniken ska fungera krävs sensorer och kameror på arenan samt att åskådarna bär smarttelefoner. Idén bakom smarta arenor är att locka in ytterligare besökare och skapa en miljö som lockar att lämna hemmet för och ge förutsättningar att konsumera.


Svenska Ericsson och spanska telecombolaget Telefónica installerar en 5G-mast på Camp Nou, där FC Barcelona spelar.

Tottenham Hotspur Stadium, världens just nu smartaste arena, har ett ljussystem vilken väger 120 ton och innehåller 863 strålkastare enkom för att få gräset på arenan att växa jämnt. Tusen kvadratmeter digitala skärmar erbjuder åskådarna många repriser och arenan har tillräcklig kapacitet för att 62 000 åskådare samtidigt ska använda wifi-nätet.


Reklamvideo från Dignia Systems, en av de stora leverantörerna i branschen om smarta arenor.

Sportindustrin värderades, före coronapandemin, till runda 614 miljarder US-dollar om året, så det finns åtskilliga pengar att spara för arrangörer och att tjäna för leverantörer. Branschen om de moderna arenorna är växande och beskriver sig själv som "framtiden". Varje företag inom telecom med tillräcklig självrespekt och kapacitet erbjuder flärdiga broschyrer och lovar en förhöjd supporterupplevelse och tjänade pengar för arrangörer. Uppkoppling via Wifi 6 och 5G för mobiler har blivit branschstandard. En arena som vill erbjuda tillräcklig snabb uppkoppling bör installera åtminstone 2 500 åtkomstpunkter om kapaciteten överstiger 30 000 åskådare. Den som betalar är, som alltid, konsumenten.

Pablo Lizama Farias2020-04-28 17:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien