Estadio de La Condomina, 2024-10-12 20:45

Spanien - Danmark

Spanien mot Danmark - skadedrabbat La Roja öppnar för möjligheter

Spanien mot Danmark - skadedrabbat La Roja öppnar för möjligheter

Spanien tar emot Danmark i Murcia. Ett skadedrabbat Spanien ställs mot Danmark där flertalet unga och spännande spelare kan få chansen.

Mycket har hänt sedan La Roja senast spelade landslagsfotboll, och detta trots att det inte är mer än en dryg månad sedan som man bortaslog Schweiz i Lancy. Under den dryga månad sen har man drabbats av tre, vad som verkar, allvarliga långtidsskador. Så är i alla fall fallet för både Rodri och Dani Carvajal som både ådragit sig varsin korsbandsskada. Men det saknas också andra, på flera sätt, bärande spelare såsom Dani Olmo, Ferran Torres och Marcos Llorente. Ett av de tyngre tappen som i alla fall enligt mig bör sättas i samma kategori som både Rodri och Carvajal är Robin Le Normand som inte finns med i De la Fuentes trupp på grund av den mycket otäcka huvudskadan han ådrog sig i madridderbyt i slutet av september. 

I och med rockaden på de uttagna spelarna med anledning av alla skador så är det såklart en annan typ av trupp som går in i denna landslagssamlingen där motståndet är Danmark och Serbien. Trots det så är det självklart fortfarande ett konkurrenskraftigt lag som kommer att gå in som favoriter både ikväll mot Danmark och nästa vecka mot Serbien. 

Från spanskt håll och från huvudstadstidningen Marcas håll så är det framförallt två saker som jag fastnade lite extra för. Först och främst så är som vanligt mycket av snacket inför om Barcelonas guldklimp Lamine Yamal. 17-åringen gjorde stor succe när Spanien vann EM i Tyskland i sommar och har haft en bra start på liga säsongen och är en av anledningarna att Barca fortsatt toppar La Liga. I ett lag utan spelare som Rodri, Carvajal och Le Normand och i en offensiv utan Dani Olmo kommer allt mer fokus läggas på Yamal och att han även, vad det ser ut, kommer att spela med tröja nummer tio ikväll lägger även mer vikt på 17-åringens axlar. 

Det andra som Marca skrivit en del om är att det nu i Le Normands frånvaro läggs allt mer ansvar på Aymeric Laporte. “Laporte, el defensa de España” skriver Marca och fortsätter med att Laporte nu är den sista försvarsspelaren som De La Fuente debuterade med. Den franskfödde mittbacken kommer alltså spela en stor roll i de kommande två Nations League matcherna.    

Inför matchen ikväll som för övrigt spelas i sydöstra Spanien på Estadio Nueva Condomina i Murcia så lär vi få se den bästa möjliga elva som De la Fuente kan ställa på benen, dock med ett par frågetecken. I Unai Simons frånvaro så lär Arsenals David Raya fortsätta mellan stolparna. Fyrbackslinjen är däremot svårare att säga något om. Känslan är att Marc Cucurella kommer spela till vänster i stället för Alex Grimaldo och att Laporte kommer bilda mittbackspar tillsammans med Athletic Clubs Dani Vivian, jag kan dock se att Pau Cubarsi kan ta platsen bredvid Laporte. Trots Oscar Minguezas starka ligastart som förädlade honom med en landslagsuttagning så ser jag det som
att Pedro Porro kommer ta högerbacksplatsen. 

Mittfält och anfall är däremot lite knepigare att se på förhand. Både Mikel Merino och Nico Williams finns med i truppen men där de både dragits med skador senaste tiden. Därmed ses det som ytterst tveksamt att någon av dem kommer till spel. Hur som helst så lär Martin Zubimendi rakt av ersätta Rodri och med största sannolikhet kommer han att flankeras av Fabian Ruiz och Pedri. 

Sett till anfallet så känns Yamal och Morata som givna till höger respektive centralt. Med Williams skadeproblem är däremot vänsterkanten vidöppen och det finns flera olika sätt som De la Fuente kan formera det på. Både Bryan Zaragoza och Bryan Gil kallades in sent i och med Ferran Torres skada. Utöver det finns även Yeremy Pino som även han utgår från vänster. Trots alla dessa ytterforwards tror jag mest på att Alex Baena kommer starta till vänster. Baena som till vardags spelar i Villarreal stod för en magisk sommar där han utöver EM-guldet med Spanien var högst bidragande i det Spanien som också vann OS-guld i Paris.

Preliminära startelva: Raya, Cucurella, Laporte, Vivian, Porro, Pedri, Zubimendi, Fabian Ruiz, Baena, Morata, Yamal

Det ska bli spännande att se hur detta Spanien, med alla skador hanterar dessa två landskamper mot relativt starkt motstånd. Flertalet unga och framförallt spännande spelare kommer nu få chansen och potentialen för denna landslagssamling är otroligt hög.

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-10-12 12:56:00
Author

Fler artiklar om Spanien