Spanienspelarnas EM-insatser summeras
EM:s bästa spelare, Andrés Iniesta.

Spanienspelarnas EM-insatser summeras

Det blev återigen guld för det spanska fotbollslandslaget och nedan summeras samtliga EM-mästare 2012.

Betyg 1-5
1=Underkänd
2=Godkänd
3=Bra
4=Mycket bra
5=Världsklass
 
 
Målvakter
 
Iker Casillas – 5: Stod i samtliga sex EM-matcher och släppte endast in ett mål under hela turneringen. Räddade sitt lag från uttåg ur turneringen mot Kroatien i den sista gruppspelsmatchen och klarade João Moutinhos straff i straffsparksläggningen.  Dessutom lagkapten och fick lyfta tredje raka mästerskapspokalen.
 
(Pepe Reina & Victor Valdés spelade inte en minut under mästerskapet).
 
 
Försvarare
 
Sergio Ramos – 5: Trots att Piqué gjorde ett bra mästerskap överglänstes han av sin mittbackskollega Sergio Ramos som gjorde sin bästa turnering i karriären. Var i mina ögon EM:s bästa försvarare och även om han är en av de bästa i världen som högerback visade han i juni månad varför han ska spela i mitten.
 
Jordi Alba – 5: Vilket internationellt genombrott lille Jordi har fått i och med detta EM! För två säsonger sedan minns jag en oslipad vänsterytter som konkurrerade med Juan Mata om en plats på mittfältet. När Valencia senare saknade den ordinarie Mathieu fick Alba kliva ner på vänsterbacken och klarade det galant. Idag är det han, och inte Mata, som är ordinarie i världens bästa landslag genom tiderna. Såldes till Barcelona för 14 miljoner euro under juni månad. Kommer även att spela OS för sitt Spanien.
 
Álvaro Arbeloa – 4: Var ett frågetecken inför mästerskapet, men väl i Polen/Ukraina visade Real Madrid-backen varför han, och inte Juanfran, fick förtroendet som högerback. Växte ju längre turneringen led och var en av de bättre i semifinalen mot Portugal.
 
Gerard Piqué – 4: Hade inte en av sina bättre säsonger i Barcelona vilket bidrog till att han i mångas mun var ett orostecken inför EM-slutspelet. Såg klumpig ut emellanåt under gruppspelet, men när det vankades utslagsmatcher visade sig Piqué från sin bästa sida och växte ut till en jätte tillsammans med Sergio Ramos i mittförsvaret.
 
Javi Martinez – 2: Kom in efter 65 minuter som innermittfältare mot Irland vid ställningen 2-0 och hann inte presentera sig nämnvärt förutom att han varnades. Detta var Athletic-spelarrens enda framträdande i mästerskapet. Lär få mer speltid i OS om några veckor.
 
Juanfran & Raúl Albiol spelade inte en minut under mästerskapet.
 
 
Mittfältare
 
Andrés Iniesta – 5: Utsedd, helt korrekt, till EM:s bästa spelare. Den stora spelregissören var i stort sett lagets bästa i varenda match och det var han som skulle göra det i offensiven när laget inte fungerade. Assisterade till det så viktiga 1-0-målet mot Kroatien.
 
Xabi Alonso – 5: Många hävdar att Alonso är överflödig i landslaget, men i detta mästerskap var han, tillsammans med Sergio Busquets, rena rama köttmuren på mittfältet. Kryddade sitt fantastiska EM med två viktiga mål i EM-kvarten mot Frankrike.
 
Sergio Busquets – 5: Många avskyr Sergio Busquets för att tidigare ha filmat flitigt på planen. I EM såg vi inte en skymt av det och istället visade han varför många anser honom som världens bästa balansspelare. I ett anfallsglatt Spanien behövs en städgumma på mitten och med Busquets på plan behöver ingen oroa sig för att det inte blir rent. 
 
Xavi – 4: Mittfältsgeniet som ansetts som världens bästa på sin position i flera år hade ett tungt år i Barcelona. Många trodde att spelet skulle lossna för Barcelona-sonen när ett stort mästerskap skulle dra igång, men även där såg det tungt och jobbigt ut för Xavi som spelade som nr 10. Inför finalen flyttades han ner något i banan vilket gav resultat direkt. Xavi stod för två fenomenala framspelningar som ledde fram till viktiga 2-0 och 3-0 och kanske var han finalens bästa spelare.
 
David Silva – 4: Med tre assists och ett mål under de två första gruppspelsmatcherna trodde nog många att Silva skulle växa ut till en av mästerskapets stora spelare. Så blev det inte. Istället spelade han stundtals uselt och blev sönderläst av såväl Kroatien som Frankrike samt Portugal. Trots Silvas dåliga prestationer fortsatte del Bosque att envisas med att spela honom till höger på mittfältet och det dröjde bara 14 minuter innan Silva nickat in finalens första mål. Fram tills att han byttes ut i minut 58 var han åter strålande i spelet vilket innebär att lämnar Ukraina/Polen med flaggan i topp.
 
Cesc Fábregas – 4: Vicente del Bosque valde i tre av totalt sex matcher att starta med mittfältaren Fábregas som ”falsk nia” i ett 4-6-0-system. I efterhand kan det konstateras att det var ett lyckat drag då Fábregas stod för två mål i gruppspelet och spelade fram till Silvas 1-0-mål i finalen.
 
Jesús Navas – 3: Kom in som en frisk fläkt mot Italien och Kroatien i gruppspelet då Sevillaspelaren mot kroaterna avgjorde med ett sent mål. Mot Portugal i semifinalen var han en blek figur vid sitt inhopp.
 
Santi Cazorla – 2: Hoppade in mot Irland samt Frankrike och satte aldrig sin stämpel på mästerskapet. En spelare som blir att räkna med på allvar till Brasilien-VM om två år.
 
Juan Mata: Spelade inte ens tio minuter i mästerskapet och blir därför utan betyg. Men när han väl fick göra entré i EM-sammanhang med fyra minuter kvar mot Italien i finalen gjorde han i stort sett mål på första bolltouchen. Ska, precis som Alba och Martinez, delta i OS. 
 
 
Anfallare
 
Fernando Torres – 4: Trots att ”El Niño” endast startade i två matcher vann han guldskon med tre mål (ytterligare fem spelare gjorde tre mål, men Torres tar hem trofén tack vare färre spelade minuter). Hade chansen i slutminuterna mot Italien att göra sitt fjärde mål i turneringen, men valde osjälviskt att spela fram klubbkamraten Juan Mata som bara hade att sätta foten till i den öppna målet. Hade sin tuffaste säsong i karriären, men kammar ändå hem FA-cupen, Champions League, EM och EM:s skytteliga…
 
Pedro – 3: Spelade inte en minut under gruppspelet, men när det vankades utslagsmatcher blev Pedro rena jokern som gjorde ett vasst inhopp mot såväl Frankrike (fixad straffspark) som Portugal. Kom även in i finalen vid ställningen 2-0, men bidrog inte särskilt i spelet. Blir, precis som Cazorla, en spelare för framtiden.
 
Álvaro Negredo – 2: Startade överraskande mot Portugal i semifinalen, men gjorde väl ingen utom portugiserna glada och byttes ut efter 53 minuter. Byttes in i den tredje gruppspelsmatchen mot Kroatien, utan att göra något större väsen av sig.
 
Fernando Llorente spelade, överraskande nog, inte en minut under mästerskapet.        
 
 
Tränare
 
Vicente del Bosque – 4: Trots att han åter förde Spanien till en titel måste han få en gnutta kritik för sin oförmåga att förändra matcher. Det kunde lika gärna ha blivit respass i gruppspelet om inte Casillas gjort den ena fantomräddningen efter den andra mot Kroatien och väl i semifinalen var laget bara en straffspark från att åka ur turneringen. Bra lag har tur, vilket del Bosque lär uppskatta. Men samtidigt ska han också hyllas för att han vågade fortsätta att spela 4-6-0 trots kritiken utifrån. Det visar på ett stort mod vilket en stor tränare behöver ha.
 
 
 

Casper Nordqvistcaspernordqvist@live.se //CasperNordqvist på Twitter2012-07-04 18:58:27
Author

Fler artiklar om Spanien