Spanjorer i världen – England: Enorm påverkan på Premier League

Spanjorer i världen – England: Enorm påverkan på Premier League

Med en utav Europas sämsta ekonomier och med fotbollsklubbar som faller i administration en efter en, har de spanska spelarna varit tvungen att söka sig utomlands. I den här artikelserien följer vi spanska spelare som lämnat landet för utflykter utanför Spaniens gränser. Denna gång styrs skutan mot de brittiska öarna och England.

I Rio Tinto-gruvorna strax utanför Huelva startade en gång för längesedan fotbollen i Spanien. Två britter vid namn Alexander Mackay och Robert Russell Ross skapade den första officiella fotbollsklubben på spanskmark. Drygt 125 år senare är det istället Spanien som styr och ställer i den brittiska fotbollen. Av samtliga ligor runt om i världen så är Premier League den liga som har högst antal spanjorer i sina lag, hela 32 spanjorer huserar i 20 lag i den engelska första divisionen. Dessutom återfinns två managers i ligan med Spanien som födelseland. Och det är framförallt på tränarsidan som den spanska fotbollen fått sitt riktiga genombrott på den tidigare väldigt kalla och höjdbollsvänliga ligan.

Det finns många exempel på managers som dels påverkats av den spanska fotbollen och som dels vuxit upp med den spanska fotbollen för att sedan dela den vidare till den brittiska fotbollen. De första exemplena är Terry Venables och Sir Bobby Robson som båda florerat i Spanien och således fört en, innan, okänd typ av mentalitet och fotbollstänk med sig hem. Idag kan vi kolla på Liverpools Brendan Rodgers som lärt sig mycket av den spanska fotbollen och har lärt sig mer av Barcelonas tiki-taka än Liverpools gamla motto pass-and-move. När Rafael Benitez anlände till Premier League tog han med sig ett relativt okänt spelsystem i 4-2-3-1 till England. Ett system som de flesta lagen började använda sig av. Förr var det många som sa att de spanska spelarna var ”för klena” eller ”för dåligt tränade”, men allt eftersom fler spanska spelare gjort sina avtrck på ligan har denna stämpel blåst bort.

Spanjorer i England                                                                                      
Mikel Arteta (Arsenal FC)
Nacho Monreal (Arsenal FC) 
Santi Cazorla (Arsenal FC)
Antiono Luna (Aston Villa)
Juan Cala (Cardiff City)
Fernando Torres (Chelsea FC)
César Azpilicueta (Chelsea FC)
Joel Robles (Everton FC)
Gerard Deulofeu (Everton FC)
José Enrique (Liverpool FC)
Luis Alberto (Liverpool FC)
Iago Aspas (Liverpool FC)
Àlvaro Negredo (Manchester City)
Javi Garcia (Manchester City)
Jesús Navas (Manchester City)
David Silva (Manchester City)
David De Gea (Manchester United)
Juan Mata (Manchester United)
Javier Garrido (Norwich City)
Marc Muniesa (Stoke City)
Carlos Cuéllar (Sunderland AFC)
Marcos Alonso (Sunderland AFC)
Jordi Amat (Swansea City)
Chico Flores (Swansea City)
Michu (Swansea City)
Pablo Hernández (Swansea City)
José Cañas (Swansea City)
Àngel Rangel (Swansea City)
Alejandro Pozuelo (Swansea City)
Àlvaro Vàzquez (Swansea City)
Roberto Soldado (Tottenham)
Adrián (West Ham)

Roberto Martínez (Everton FC, manager)
Pepe Mel (West Bromwich Albion, manager)

Som ni kan skåda är listan på spanska profiler väldigt lång i Premier League. Denna grupp av spelare står för nästan sju procent av hela ligan. Den spanska fotbollen har verkligen vuxit rejält på de brittiska öarna. För några år sedan pratades det knappt om ligan, medan man nu kan följa ligan lika enkelt som den inhemska. El Clásico har nästan nått samma status som ”The north London derby” eller rivalmötet mellan Liverpool och Manchester United. Precis som i Spanien så prioriteras den inhemska ligan högre, men La Liga har sannerligen blommat ut rejält även i England. Många har även börjat visa sympatier med La Selección. Exempelvis är det inte särskilt svårt att förstå varför supportrar till lag som Swansea eller Manchester City har ett litet hjärta som slår för Spanien med tanke på antalet spanjorer man själva har i klubben. England går givetvis först, men jag har stött på många engelsmän i såväl Spanien som i England som talar gott om spansk fotboll och det spanska landslaget.


Soldado är en utav många spelare som lämnat La Liga för Premier League..

En utav de stora anledningarna till den spanska spelarflykten till England är givetvis pengarna. Att ett lag som Sunderland eller West Ham kan betala ut högre löner än topplag i Spanien som Valencia eller Real Sociedad är vida känt och få klubbar har råd att tacka nej till de övergångssummor som de brittiska lagen erbjuder. TV-avtalen och många rika ägare har gjort att Premier League drygat ut avståndet till La Liga rent ekonomiskt och därför är det inte konstigt när en spelare som Roberto Soldado hamnar på Tottenhams bänk istället för i Valencias startelva. En sån spelare skulle aldrig Valencia ha råd att ha på bänken, men i Tottenham återfinns mängder av spelare som anlänt för liknande summor. Även unga talanger försvinner många gånger över till de brittiska lagen då man inte får signera ett ungdomskontrakt med spelarna i Spanien. Spelare som Cesc Fabregas hamnar därför i lag som Arsenal i tidig ålder och handplockas från akademierna på den iberiska halvön.

I den senaste landskampen mot Italien blev fem stycken spanjorer, som spelar i Premier League, uttagna till det spanska landslaget. Santi Cazorla, David Silva, Jesús Navas, Àlvaro Negredo och César Azpilicueta ingick i denna kvintett. Och då var alltså inte ens spelare som David De Gea, Juan Mata, Roberto Soldado, Fernando Torres eller Nacho Monreal med i truppen. Fast det kanske snarare säger mer om den spanska bredden än någonting annat. Vicente Del Bosque sa själv för ett drygt år sedan, till ESPN, att Premier League faktiskt kan vara en av de viktigaste anledningarna till att det spanska landslaget har gått så bra. Han anser att spelarna som lämnar La Liga för, framförallt, Premier League gör att den spanska fotbollen breddas och på så sätt utvecklas. Han menar, med andra ord, att båda ligorna påverkar varandra.


Rafael Benítez var en utav tonsättarna för spanjorer i regniga England..

Det Vicente Del Bosque tar upp är faktiskt värt att ta i beaktning. Tittar vi på spelare som Xabi Alonso, Àlvaro Arbeloa, Cesc Fabregas och många fler så har de flesta kommit tillbaka till Spanien som bättre spelare. När Xabi Alonso anlände till Liverpool var det väldigt få som trodde att han skulle slå sig in i laget på bekostnaden av legendaren Dietmar Hamann. Men det tog inte många månader innan tysken fick känna bänk till förmån för den unge basken. På samma sätt var man skeptiska till Rafael Benítez när denne tog över Liverpool. Men spanjoren, som var den första spanska managern i Premier League, blev en riktigt legend på Anfield och hyllas än idag av The Kop. Benítez kom till England precis innan den stora Spanien-hypen, men på något sätt så var det ändå han som startade allting 2004. Visst går det att diskutera för duon Robson och Venables påverkan också, men Benítez öppnade en dörr för spanska spelare in till Premier League. En dörr som är helt vidöppen för tillfället och som inte lär stängas på väldigt länge.

***

Den engelska fotbollen har med andra ord blivit starkt påverkade av den spanska fotbollen. De långa bollarna är så gott som borta och det finns egentligen bara två lag som man anser spela ”typiskt brittiskt” och det är Stoke och West Ham (notera grov generalisering). Titta bara på topp tre i ligan just nu där Brendan Rodgers, José Mourinho och Manuel Pellegrini är huvudtränare. Samtliga har på ett eller annat sätt blivit påverkade av den spanska fotbollsframfarten. Det råder heller inga tecken på att denna framfart ska avta. Den som en gång i tiden sa att spanska spelare inte hanterar Premier League – bör nog tänka om.

Från ett engelsktalande land till ett annat. Nästa vecka byter vi kontinent och siktar blicken mot Stilla Havet. Australien fortsätter då denna artikelserie.

Nation 1 – Israel
Nation 2 – Portugal
Nation 3 – England

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2014-04-04 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien