Santiago Bernabéu, 2022-01-16 19:30

Real Madrid - Athletic
2 - 0

Supercampeones!

Luka Modric och Karim Benzemas mål, tillsammans med Thibaut Courtois sena straffräddning innebär att Los Blancos har slagit Athletic Club i Saudiarabien och därmed vunnit finalen i den spanska supercupen 2021/2022.

Real Madrid hade chans på sin tolfte supercuptitel efter att marängerna vann sin semifinal mot Barcelona samtidigt som Athletic Club de Bilbao slog Atletico de Madrid, då stod det klart att finalen skulle spelas mellan baskerna från Bilbao och huvudstadslaget Real Madrid.

Carlo Ancelotti startade med David Alaba som var tillbaka efter sin skada samtidigt som Lucas Vazquez och Rodrygo ersatte Carvajal och Asensio i startelvan.

Första halvlek:
Real Madrid inledde bäst och var det bollförande laget mot ett lågt sittande Bilbao men bägge lagen kontrollerade matchen väl under de inledande trettiominuterna innan Real Madrid blixtrade till och marängerna tog ledningen med 1-0 genom Luka Modric.

Finalens lirare.

I den 38:e minuten spelade Real Madrid sig loss genom Casemiro och Modric på mittfältet. Den sistnämnde passade ut bollen till Rodrygo Goes på högerkanten, brassen utmanade sina motståndare med fart, spelade bollen tillbaka till Modric som elegant skruvade in matchens första mål från straffområdeslinjen. Unai Simon var chanslös i Bilbao-målet.
Athletic-responsen var inte stor men de var nära en kvittering strax före paus. Ett väl genomfört inkast gav Oihan Sancet ett skottläge, men skottet letade sig precis över målet.
1–0 blev slutresultatet innan pausvilan.

Andra halvlek:
Minut 49: Straff till Real Madrid för handboll
Real Madrid krävde en straff när Benzemas skott träffade Yeray Alvarez arm i straffområdet. Domaren Soto Grado gick till VAR-monitorn och bestämmer sig för att ge straffspark.
Karim Benzema förvaltade straffen väl trots att Unai Simon gissade rätt. 2–0 Real Madrid.

Fram till sista ordinarie minutrarna saktade Real Madrid ner spelet för att spela av finalen och ett bilbao-lag lyckades aldrig hota marängerna.

Minut 88: Straff för Athletic Club…..men världens bästa målvakt, COURTOIS räddade!!!
Precis när det såg ut som att Real Madrid skulle promenera hem segern, fick Athletic Club en straff för en Eder Militao-handboll som blockerade ett avslut mot mål. Det innebar att brasilianaren blev utvisad och Raul Garcia klev fram för att slå straffsparken och för att göra slutminuterna väldigt intressanta. Men, Courtois räddade med foten och höll ställningen 2-0 levande.

En titel är en titel även om den inte är den mest åtråvärda men just nu är Real Madrid Supercampeones efter att i turneringen ha slagit katalanerna i väst, baskerna i norr, tagit med sig guldet och mest pengar hem till den spanska huvudstaden, välförtjänt!

Spelarbetyg 1-5
1= Värdelös
3= Bra match
5= Världsklass

Courtois 5:
En rätt så lugn afton för belgaren innan han fick sträcka ut sina 200 cm när han räddade Raul Garcias straff i den 87:e minuten och definitivt stängde finalen.

Lucas V 3:
Ersatte covid sjuke Dani Carvajal och gjorde det med bravur matchen igenom.

Militao 3:
Snabb, stark och krigarandan var påkopplat innan han blev utvisad för handboll som ledde till Bilbao straffen den 86:e minuten.

Alaba 3.5:
Så tryggt att ha pappa David tillbaka i mittlåset, följsam och handlingskraftig i varje situation.

Mendy 3:
Återigen en stabil insats av fransmannen, dock inte lika deltagande i det offensiva spelet.

Modric 5:
Finalens bästa spelare, gör Reals första mål och el mago de Zadar briljerade i 94 minuter.

Casemiro 4:
Case var säkerheten själv i defensiven samtidigt som han gång på gång spelarde en viktig roll i speluppbyggnaden.

Kroos 4;
Om Modric var geniet och Casemiro var säkerheten själv, vad var Toni Kroos då? Jo han var som vanligt katalysatorn på mittfältet, styrde och ställde som bara han kan i världen. Slog totalt 100 passningar med en säkerhet på 95%.

Rodrygo 3.5:
Tog chansen väl när han fick möjligheten att starta istället för Marco Asensio, sprallig på sin kant, där han var väldigt aktiv och spelade fram 1-0.

Benzema 3.5:
Väldigt aktiv i spelet som vanligt men hade dock inte många målchanser idag. Omhändertog straffen väl när han säkert placerade in två noll målet. Tröttheten märktes.

Vinicius 2.5:
Inte hans bästa match, inte lika lättfotad idag jämfört med vad vi har vant oss vid den här säsongen. Klev av utan poäng idag.

Avbytare
Valverde 64´ Rodrygo:

Gjorde ett helt ok inhopp.
Marcelo 86´ VIni Jr:
Bjöd på lite samba och fick lyfta pokalen.
Nacho 90´ Lucas Vazquez:
Spelade för lite för att betygsättas.

Ancelotti 3:
Jag tycker Carlo Ancelotti hade en bra matchplan där vi kunde vara det bollförande laget men det fanns också en tydlig plan för hur vi skulle hantera Bilbaos kontringar. Dock är jag personligen lite less på att han inte gör fler byten och involverar fler spelare i dessa matcher.

Citat efter matchen:

Ancelotti

”Jag tycker vi hade för mycket possession idag” haha

"Jag tror att efter de två matcherna vi har spelat här, i slutändan, kom vi ut som laget som förtjänade titeln. Det var två olika spelsätt, men båda var bra. Idag krävde vi en annan typ av spel. Vi gjorde det bra i 70 min, kontrollerande, sen gick vi ner lite"

"Jag har många saker kvar, först med ett väldigt bra lag, en bra stämning, med den styrka som finns för att kämpa för att tävla i alla tävlingar. Det är ett lag som jag gillar att se spela, för vi har inte bara ett sätt. Det är det som är lagets styrka"