Estadio Nuevo Arcangel, 2024-10-15 20:45

Spanien - Serbien
3 - 0

Tuff hemmamatch mot Serbien väntar för ett sargat Spanien
Luis de le Fuente med ett skadedrabbat La Roja tar sig an Serbien.

Tuff hemmamatch mot Serbien väntar för ett sargat Spanien

Spanien kunde ta en tung seger hemma mot Danmark i lördags efter en tuff holmgång, men det visade sig dock kanske bli en dyrköpt seger då Lamine Yamal som fick utgå, skadade sig så pass allvarligt att han missar Spaniens möte med Serbien nere i Cordoba på tisdagskvällen och har lämnat landslagstruppen. Därmed läggs Yamal till den föga inspirerande listan med spelare som Luis de la Fuentes saknar inför mötet med Serbien – där vi sen tidigare bland andra hade noterat Rodri, Robin Le Normand, Dani Olmo, Ferran Torres, Nico, Marcos Llorente och Dani Carvajal. In för skadade Lamal har istället Atletico Madrids yngling Rodrigo Riquelme kallats.

Spaniens stora skadebekymmer har även blivit ett rejält stänk tändvätska i debatten omkring det alltmer ökade spelschemat, med fler speldagar i de Europeiska cuperna och med NL och även mindre vilan mellan säsongerna, framför allt vid mästerskapssäsonger där man i stort sett helt tappar en försäsong som är tänkt bygga upp spelarna inför stundande säsongen. Och det är klart att Spanien som spelade samtliga matcher i sommarens EM och nu står här med en så pass diger skadelista – kan se ett samband och har ett tydligt case.  Och idag måndag (14/10) så kan man även konstatera att det nu närmast är ett öppet krig mellan klubbarna och FIFA i den här frågan, då något slags ”fotbollsklubbsfack” lett av Javier Tebas gjorde ett gemensamt uttalande där man kräver förändring och konsekvenser mot som man beskriver ”FIFAS maktmissbruk av spelschema” – för spelares hälsa och för hållbarheten i de nationella ligorna. Fortsättning lär följa i frågan – där man sitter med väldigt olika intressefrågor i de olika lägren, och i kläm hamnar då spelarna.

Man ska även lägga till att framförallt efter Danmarks-matchen så har även debatten i Spanien om hur domarna kan skydda spelare bättre – efter att de rödvita danskarna gått väldigt hårt åt Lamine Yamal, som fick med sig 17 frisparkar, men alltså fick lämna matchen i förtid skadad.

Serbien kommer till mötet med en viktig seger hemma mot Schweiz under lördagen och hotar därmed Danmark framförallt om andraplatsen i gruppen – vi minns även premiären av Nations League nere i Serbien där serberna faktiskt bröt Spaniens långa segersvit och höll emot för ett 0-0 resultat. Samtidigt är det väldigt längesen som Spanien förlorade en tävlingsmatch, ni minns den där råa marskvällen 2023 uppe i Skottland – och har sedan dess radat upp 16 raka tävlingsmatcher utan förlust och med 15 segrar.

Sportsligt sett så blir det intressant att se hur de le Fuentes väljer att formera Spanien denna kväll, väljer man vägen att gå med större rotationer för att dels vila spelare och dels hålla igång större del av truppen – eller väljer man mer att toppa laget och göra färre justeringar. Historien och min magkänsla lutar mer åt alternativ ett med större förändringar att vänta i startelvan jämfört med Danmarks-matchen, även om det är en match som Spanien både vill och bör vinna för att behålla greppet om förstaplatsen så tror jag att bredden är tillräckligt stark för att besegra ett defensivt starkt Serbien. Varningsflagg litegrann dock då Spaniens offensiv inte varit lika sylvass som vi upplevde under sommarens EM-slutspel och det krävdes till sist ett vådaskott av Zubimendi för att besegra Danmark och i bortamötet med Serbien gick Spanien nollade – nu saknar man då dessutom kanske offensivens mest lysande stjärna och spelaren som bryter mönstret i Lamine Yamal. Det kommer krävas att andra spelare nu kliver fram och att Spanien visar större effektivitet när väl lägena dyker upp mot Serbien. Noterbart är att sex spelare från startelvan i EM-finalen i somras nu saknas – Unai Simon, Carvajal, Le Normand, Rodri, Dani Olmo, Nico Williams och Lamal.

Vid seger så säkrar Spanien matematiskt sett också en plats bland de åtta bästa lagen och därmed slutspelsplats i Nations League, ett NL där man är regerande mästare och där man faktiskt varit topp fyra två av tre gånger som turneringen ägt rum.

Preliminära startelvor

Spanien
Raya
Pedro Porro – Vivian – Laporte – Cucurella
Zubi – Ruiz – Baena
Pedri – Morata – Bryan Zaragoza

Serbien
Rajkovic
Erkaovic – Milenkovic – Pavlovic
Nedeljkovic – Maksimovic – Grujic – Biramcevic
Samarddzic – Mitrovic - Lukic

Matchfakta

Avspark: Tisdag 15/10 20:45
Spelplats: Nuevo Los Carmenes, Cordoba
Domare: Daniel Stefanski (Polen)
 

Niklas Hermansson@Nikche2024-10-14 13:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien