Utan avtal går spelarna ut i strejk
Real Sociedad mot Sevilla CF under säsongen.

Utan avtal går spelarna ut i strejk

Med en omgång kvar av säsongen vill damspelarna strejka för rätten till kollektivavtal.

Samtliga spelare i Liga Iberdrola, högsta damserien, med undantag av spelarna i Real Betis, Valencia CF och Rayo Vallecano har under lördagen släppt en kommuniké där spelarna varskor att de kommer "vidta åtgärder" om ligan inte sluter kollektivavtal.

Damspelarna och deras fackliga representant Asociación de Fútbolistas Españoles (AFE) har fört en lång kamp mot La Liga för rätten till gemensamma villkor för alla damspelare, något manliga spelare redan har. Strejk nämns inte men utesluts inte.

- Vi vill visa vårat djupa missnöje med den blockad som förhandlingarna om kollektivavtal befinner sig under, skriver AFE under lördagen.

- Av respekt för våra åtaganden och allas respektive klubbar kommer inga åtgärder att vidtas under sista omgången av årets säsong. Med det i sikte, om inte förhandlingarna om kollektivavtal fortskrider enligt förväntan kommer nödvändiga åtgärder att vidtas för att nästa säsong inte ska kunna börja innan ett sådant avtal finns och är undertecknat.

Liga Iberdrola är inför sista omgången på söndag oviss. En samlad sista omgång ger att Atlético de Madrid endast behöver en poäng mot Real Sociedad för att förklara sig mästare för tredje gången i rad och sammanlagt i klubbens historia. För jagande CF Barcelona krävs inget annat än vinst mot UD Granadilla Tenerife Egatesa. Under hela säsongen har Atlético endast förlorat två matcher, bägge gångerna mot Barcelona.

Bottenstriden är mycket tät. Sevilla CF, EDF Logroño, Sporting Club de Huelva, Fundación Albacete Balompié, Madrid CFF och Málaga CF kan alla åka ur.

Pablo Lizama Farias2019-05-04 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien