Varför levererar Isak nu?

Varför levererar Isak nu?

En fråga som kanske många ställer sig är hur en iskall Alexander Isak kan växla upp så och bli så otroligt bra på en månad. Jag har inte svaret men jag tänkte skriva ner lite tankar om vad jag tror är orsaken.

Inför år 2021 hade Alexander mäktat med att enbart göra tre mål på 17 matcher i La Liga denna säsong. Det går inte att säga att killen hade otur eller fått chanser till att göra mål. Laget inledde tillexempelvis med sju segrar, två oavgjorda och en förlust innan slutet av november så formen på laget var det heller inget fel på. Isak däremot såg emellanåt inte ens ut att vilja vara på planen. Hela hans kroppsspråk visade att han inte var i form. Och vad gjorde att svensken aldrig lyckades göra mål?

Jag kommer att ta upp fyra anledningar till varför han inte kom med i målprotokollet oftare innan nyår och varför han gör det nu. Tre utav anledningar hör ihop men jag väljer ändå att skriva de var för sig så ni lättare kan förstå.

Först ut tror jag är konkurrensen med Willián Jose. Det sägs ofta att man blir bättre spelare av att man har konkurrens och att någon flåsar en i nacken om ens startplats i laget. Om man inte lyckas göra mål som anfallare ska man inte vara säker på sin plats. Just denna konkurrenssituation skulle jag vilja säga var extra ordinär. Jag har sällan skådat två spelare på samma position spelat så mycket matcher sammanlagt under en inledning av en säsong. Det spelade ingen roll om Isak gjorde en bra match eller inte, han kanske fick starta på bänken nästa ändå.  Det går även läsa av på WJ:s statistik att detta inte gynnade någon. Sista matchen Willian Jose spelade i ligan var mot Osasuna den 3e januari, gissa vem som nätat massa efter det när WJ är borta?    

Andra saken som är den mest tongivande är ju förtroende från tränaren. Jag vet inte än idag vem Imanol hade som etta under inledningen av säsongen. Det enda man kan gissa är ju att det är Isak med tanke på att Willian Jose lånades ut. Under tiden WJ var kvar i La Real var det svårt för Isak att kunna prestera på topp då han inte visste om han skulle starta nästa match trots att han var bra i förra. Och om han startade matchen kunde han räkna med att inte slutföra den utan att bli utbytt i mitten av andra. Detta gör att man får sig en tankeställare om man är förstaval eller inte. ”Har jag tränaren förtroende och nu måste jag göra mål för att behålla platsen”. När man som fotbollsspelare får den tanken så är det lätt att det låser sig direkt i spelet.     

Den tredje faktorn är givetvis självförtroendet som han inte hade mycket av under två månader. Visst han kunde blixtra till emellanåt men som jag skrev tidigare så visade hela hans kroppsspråk att han inte var i form. Självförtroende får man genom att göra ett lätt mål och att man får förtroende från tränaren även om man kanske inte gör en jättematch. Löpningarna han tar idag för laget var han inte ens i närheten av att ta i december. Glädjen han visar i sitt spel idag är en fröjd att skåda och jag försöker minnas någon spelare som jag sett sådan stor skillnad på när han är i form och inte men kommer inte på någon som utmärker sig så pass. Detta har givetvis att göra med att jag följer Real Sociedad väldigt nära och inget annat lag på samma sätt.      

Den sista anledningen är helt tagen ur luften men jag tror kompisen Adnan Januzaj är en del av hans förvandling. Det gick redan under fjolåret se hur kul trion Isak, Januzaj och Ödegaard hade ihop. Nu återstår bara Januzaj och Isak och man kan i intervjuer läsa att spelarna hänger en del på träningsplanen och vid sidan av. När belgaren väl är skadefri och med på planen så brukar kompisarna alltid hitta på något finurligt tillsammans med bollen. Att Januzaj varit deltagande i de fyra sista matcherna när Isak nätat kanske bara är en slump. Det är inte alltid spelarna vart på planen samtidigt men man kan få en del pushning av kompisen om den är i matchtruppen.

Till sist vill jag även tillägga att det är en fröjd för ögat att se när Isak är i form. Hans speed med boll under kontroll är mycket bra just nu och han skapar väldigt mycket på egen hand. Som i matchen mot Villarreal för någon vecka sedan så fick han många gånger gå ner och hämta boll för att vi skulle få avslut. Han blev nyss framröstad till Real Sociedads MVP för januari månad.
Hoppas nu formen håller i sig och att han håller nyförvärvet Carlos Fernandez bakom sig under hela våren. Fortsätter han att skapa poäng och chanser för laget som han gör nu så vore det tjänstefel att bänka honom från start. Fast som jag skrev tidigare i artikeln så kan man inte alls vara säker på uttagningarna från Imanol. Även om Isak just nu är nummer ett kan det snabbt vända.

Aupa La Real  
 

Mike Billman@Zebillman2021-02-12 18:05:19
Author

Fler artiklar om Real Sociedad