Veckans La Real: Silvas betydelse

Veckans La Real: Silvas betydelse

Denna vecka tar jag upp bland annat Silvas betydelse för laget, fansens lycka kring Oyarzabals uttalande och oron kring Monreals skada.

Vi börjar med förra veckans match borta mot Granada där vi fick rejäl soppatorsk. Spelet stämde inte och Granada hade bra koll på hela matchen. Trots att Granada hade spelet en lång match i EL bara dagar innan. Det tog dock till början av andra halvlek innan hemmalaget lite turligt kunde göra matchens enda mål. Ett skott utanför straffområdet styrdes på en spelare som ”inte hann undan” och Remiro i la reals mål va chanslös. Granada-RS 1-0.

En stor anledning till att det inte gick så bra var enligt min åsikt att David Silva fick utgå i minut 28 efter en smäll i ryggslutet. När Silva inte är på planen har vi svårt att skapa chanser på lag som är bra försvarsmässigt. Imanol valde i denna match att byta in Guridi för Silva och det ser jag som riktigt dålig coachning tyvärr. Jag har absolut inget emot Guridi som springer kanske mest på planen och kämpar men i en match mot ett lag man vet backar hem och försvarar bra är det dumt att byta ut en offensiv spelfördelare mot en löpstark mittfältare. Bytet hade kanske varit bra om man bytt spelidé men det gjorde man ju inte. Merino och Guridi tillsammans på mitten blir för sakta med boll och djupledspassningar existerar typ inte. Statistiken med och utan Silva på planen talar sitt tydliga språk i la real.
Med Silva: V: 13 O:4 F: 5
Utan Silva: V: 2 O: 9 F: 5

Hur kan man då göra för att bryta denna trend om nu Imanol vill spela på sitt sätt. Jag hade valt att flytta in Oyarzabal som offensiv mittfältare några matcher och sett hur det gått. Jag tycker han ger en annan dimension till anfallsspelet än vad både Guridi och Roberto Lopez gör. Det andra alternativet som jag tror är helt uteslutet än så länge är att lyfta upp Roberto Navarro från Sanse som har samma roll där som Silva i första laget. I vilket fall som helst måste Imanol hitta någon bra lösning snart för det håller inte att vi inte klarar oss utan Silva på planen.

Kvällens match mot Barcelona ser svår ut på förhand. Tre viktiga pjäser saknas pga skador: Aritz, Silva och Monreal. Som ni kunde läsa ovan så talar inte något för att vi ska få med oss mer än ett kryss ikväll. Man ska dock ha i beaktning att Barcelona ofta har det svårt upp i San Sebastian. Nu på senaste har de vunnit några matcher däruppe men innan det var det en period på cirka 10 år som de blå/röda inte vann i Baskien. Men är det någon match man ska visa att vi kan vinna utan David Silva så är det kanske mot ett formstarkt Barca.

Truppen till dagens match hemma mot Barcelona:
Remiro, Illarramendi, Zubeldia, Portu, Merino, Carlos Fdez, Oyarzabal, Januzaj, Aihen, Sagnan, Guevara, Merquelanz, Gorosabel, Isak, Barrenetxea, Le Normand, Bautista, Lopez, Marrero, Zubimendi
Skadade: Aritz, Silva, Guridi, Monreal, Moyà, Sangalli, Zaldua

Fansen och media i Baskien börjar bli lite oroliga över Nacho Monreals skada inför cup finalen den 3e april. Det ska enligt källor inte vara någon fara med hans knä till dess men rykten sa att han borde vara tillbaka redan nu. Många tycker att hans erfarenhet av finalen och ledarskap kommer att bidra mycket till laget under en sådan stor match. Det sägs även att hans förlängning av sitt kontrakt som går ut i sommar kommer offentliggöras i samband med finalen.

Oyarzabal var med i spansk media här i veckan i en längre intervju om hans fotbollskarriär (futbol en movistar+). Jag har tyvärr ej själv tagit del av intervjun än men många supporters är väldigt glada och skriver mycket om den. Han ska bland annat ha sagt: ” Detta är mitt allt, mitt hem, där jag vill vara, känna mig älskad och uppskattad av alla fans. Jag kommer göra allt i min makt för att få denna klubb att växa med mig”. Han förklarade även sin kärlek till tidigare spelare som han lärt sig av bland annat Xabi Prieto, Zurutuza och Agirretxe. Att han nämner dessa tre spelare som samtliga i stort sett spelat hela sina karriärer i Real Sociedad gör ju att fansen får en förhoppning om en ny ”one-club-men”.

Marca gjorde en intervju i veckan med vår talang med det svåruttalade namnet Ander Barrenetxea. Han fick frågor om den närmaste framtiden här och hur det känns att hoppa in som högerback trots att hans position är vänster ytterforward. Han förklarar att han gärna ställer upp som högerback om behovet finns som det gör just nu. Han säger att lagkompisarna hjälper han defensivt samtidigt som han gillar att gå med framåt. Han tycker även det är en bra egenskap att spela där då han sedan vet hur en försvarare tänker när han återgår till sin vanliga position. Han förklarar även att han tar en match i taget och försöker att inte fokusera på finalen mot Athletic än. Det är mest kompisarna som pratar om den säger han. Han vill fokusera på Barcelona ikväll och pratar om att han beundrar Messi och Griezmann stort. För honom är Messi bäst och han fattar inte varför alla kritiserar Griezmann massa när han gör massa poäng. Sist säger han att det är en stor ära att få vara med i Spanska U21 som 19 åring. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ska göra allt för att vi ska gå vidare till slutspelet.

Sist men inte minst vill jag passa på att skriva att Real Sociedad Sanse precis i detta nu bortaslog rivalen Atletic B i Bilbao. Matchen slutade 1-2 efter mål av Olasagasti och Lobete. En derbyseger mot Atletic är alltid en bra dag. 

Aupa La Real

Mikael B@Zebillman2021-03-21 13:54:27
Author

Fler artiklar om Real Sociedad