Estadio de la Ceramica, 2023-01-07 16:15

Villarreal - Real Madrid
2 - 1

Villarreal 2–1 Real Madrid: Det går inte att vinna på El Madrigal

Real Madrid åkte på besök hos den gula ubåten på klassiska El Madrigal i hopp om att plocka hem den första trepoängaren just härifrån sedan 2017. Det visade sig bli för svårt för ett slarvigt helvitt gäng.

Real ställde, så när som på en högerbacksvikarierande Eder Militão, upp med starkast möjliga elva. Fede Valverde fick platsen till höger och på mittfältet flankerades den redan supergivna Tchouameni av både Kroos och Modric. Värt att notera är att detta är första gången i klubbens historia man ställer upp utan en enda spanjor i elvan.

Matchen inleds tempostarkt där hemmalaget redan efter någon minut skakar fram ett jättefint läge, där den gamla Arsenalmittfältaren Coquelin prickade stolpen med en fin klack. En dryg kvart senare blir Militão helt ren från sin högerkant och har ett flertal goda alternativ, kanske för många, då han slutligen väljer att gå på eget avslut som styrdes många meter utanför mål. Benzema såg totalt oförstående ut efter att brassen slarvat bort Reals hittills klart bäst målchans.

Under resterande halvlek är det utan tvekan Villarreal som skapar de farligaste lägena. Yeremi Pino tvingar Courtois till en jätteaktion när han kommer fri, och ett par distansskott viner precis utanför och över mål. Hos Madrid saknas skärpan när lägena uppstår. Benzema lyckas exempelvis slarva bort en omställning där han tillsammans med Vini kom stormande mot en ensam Raul Albiol. Vini själv bjuds på ett jätteläge där åldermannen Pepe Reina visar upp fina reflexer med en benparad.

Halvleken är knappt igång innan Mendy slår en helt galen felpass rakt in i plan. Detta bjuder Villarreal på ett superläge de knappt kan sjabbla bort. Yeremi Pino tackar och tar emot och sätter ledningsmålet, efter att just Mendy varit en tiondels sekund för sen för att täcka skottet på mållinjen. 1–0 Villarreal alltså.

55 minuter spelade blir Vinicius frispelad av Tchouameni, returen hamnar hos Benzema som bortsett från ett par försvarare har helt öppet mål. Benz träffar dock Foyth som täcker ut bollen till hörna. VAR-rummet upptäckte dock en liten, liten, träff på just Foyths hand i sekvensen innan, och Benzema bjuds på en ny möjlighet, nu från straffpuntken. Lagkaptenen är säker från elva meter och rullar enkelt in kvitteringen. 1–1.

Bortalagets målfirande har dock knappt hunnit lägga sig innan domaren har fått möjligheten att peka på den andra straffpunkten. Denna gång är det David Alaba som snubblat till och fått bollen på armen. Gerard Moreno är precis lika säker som Benzema, och ledningen är återtagen av Villarreal. 2–1.

Lagen byter chanser i 24 karat med varandra i det som är kvar av matchen. Rodrygo får öppet mål på inlägg av Valverde, men får inte ens bollen mot mål. Villarreal kommer tre mot en i en omställning men lyckas på något sätt slarva bort det.

Real Madrid jagar febrilt efter ett kvitteringsmål och lämnar sig därmed väldigt öppna för omställningar. Camavingas inhopp gav en injektion och ynglingen lyckades dra upp tempot en hel del. De tre framför honom lyckades dock aldrig göra någonting av halvchanserna han vaskade fram.

Matchens sista händelse blir att Danjuma bjuds på ett öppet mål, detta efter att Real skickat upp Courtois på en hörna, för att sedan inte ens lyfta in bollen. Istället testar man en variant där bollen rullas till Asensio strax utanför straffområdet, han sköt hål i luften. Danjuma stormade mot det tomma målet, och rullade väl alldeles säkert in 3–1 från 30 meter? Nix. Bollen rullar utanför och domaren blåser av. Den sex år långa sviten utan vinst på El Madrigal fortsätter.

Spelarbetyg

Courtois – 3
Kan inte hängas för något av målen, gör någon fin aktion i första halvlek. I övrigt gör han vad han ska, varken mer eller mindre

Militão – 2
Ovan som högerback, trots det ingen usel insats.

Rüdiger ­– 2
Del av en ganska vimsig defensiv idag, kändes klumpigare än vanligt.

Alaba – 2
Ger bort en straff, dock mitt i ett fall. Om möjligt lite klumpigt.

Mendy – 1
Tekniken och beslutsfattningen håller inte på den här nivån. Låt Alaba ta platsen resten av säsongen och ersätt långsiktigt i sommar.

Tchouameni – 3
Står för framspelningen som leder till straffen, därtill några viktiga bollvinster.

Kroos – 2
Ser lite trög ut, hittar inte de avgörande bollar som man är van vid.

Modric – 3
Ordinär insats av Luka, som inte heller han lyckas med det där sista.

Valverde – 3
Gav bra understöd till Militão defensivt och var delaktig framåt. Borde haft en assist när Rodrygo missade öppet mål.

Benzema – 2
Sätter straffen, gör inte många andra rätt under 97 minuter. Ser ut som en skugga av den spelaren som vann Champions League åt Madrid ifjol.