VV Spanien: Jesús Navas tackade för sig en sista gång i derbyt

VV Spanien: Jesús Navas tackade för sig en sista gång i derbyt

Espanyols hundar, stekheta Lewandowski, Carvajals skada, historiska Navas och Athletics tre missade straffar.



Jesús Navas har deltagit i Sevilla-derbyt för sista gången i karriären. I december kommer nämligen den 38-årige Sevilla-legendaren att lägga skorna på hyllan och hyllningskampanjen har pågått sedan säsongen inleddes. Även om Navas varken startade eller avgjorde för Sevilla i 1-0-segern mot stadsrivalerna Real Betis i söndags var han efteråt den som mottog flest hyllningar. Lagkamraterna bokstavligen lyfte Navas på sina axlar efter slutsignalen och använde hörnflaggan för att vifta med hans matchtröja inför Ramón Sánchez Pizjuán-publiken en sista gång.



Hansi Flick ser ut att ha fått ordning på Robert Lewandowski den här säsongen. Polacken stod mot Deportivo Alavés för ett hattrick i första halvlek och rycker därför i skytteligatoppen. Ifjol tog det 24 ligamatcher för Lewandowski att nå upp till tio gjorda mål, denna vända räckte det med nio matcher. Totalt har han gjort 50 mål på 78 matcher i La Liga.

En fantastisk dubbelräddning från Jan Oblaks sida när hans Atlético de Madrid gjorde mål efter 50 sekunder för att sedan tappa till 1-1 i slutminuten mot Real Sociedad. Här var han dock på tårna, den gode Oblak – till Atlético-supportrarnas förtjusning.

Vi fick bevittna mycket tråkiga scener på Santiago Bernabéu i helgen när Dani Carvajal gick ut märkbart upprörd och nedslagen. Det visade sig snart att korsbandet gått för den spanska landslagsspelaren vars säsong därmed är över. Carvajal befann sig då i kontraktsförhandlingar med klubben men efter skadan valde Real Madrid att omedelbart förlänga kontraktet till sommaren 2026. Snyggt agerat av Los Blancos och nu hoppas vi att 32-åringen återhämtar sig inför nästa säsong.


Det var en tung europeisk vecka för de spanska lagen. Real Madrid förlorade borta mot Lille, Atlético blev överkörda i Lissabon mot Benfica och Girona föll tungt i sin första Champions League-match någonsin på hemmaplan mot Feyenoord. I Europa League gick Real Sociedad på en nit hemma på Anoeta mot Anderlecht och parallellt ville inte Real Betis vara något bättre när de förlorade mot polska Legia Warsaw i just Warszawa. De enda spanska ljusglimtarna kom i Barcelonas 5-0-seger mot Young Boys och Athletic Clubs dominanta insats mot AZ i 2-0-vinsten hemma på San Mamés. I övrigt fanns alltså mer att önska från de spanska insatserna.


Polacken Wojciech Szczesny har lämnat pensionärslivet och återvänt till fotbollstjänst. 34-åringen lade handskarna på hyllan i somras efter många år i Juventus men kliver nu in som André ter Stegens ersättare i Barcelona. Han har dock inte getts några garantier på att han ska vara ordinarie utan Szczesny får bevisa att han ska ta Iñaki Peñas plats mellan stolparna i ter Stegens frånvaro. Innan Szczesny kastades in i hetluften igen njöt han av sitt pensionärsliv i Marbella med att spela och spela in en dokumentär om sitt liv.

Snarare kanske det handlar om jakten på en frälsare för Las Palmas än att frälsaren redan finns i klubben. Managern Luis Carrión ryktas nämligen redan vara på väg att få sparken från sin post på Kanarieöarna. Carrión klev in i somras som ersättare till uppskattade Pimienta García (som gick till Sevilla) och har inte direkt rosat marknaden då hans Las Palmas gått nio raka ligamatcher utan seger. Las Palmas är faktiskt det enda laget i La Liga som hittills inte vunnit en match. I söndags kom rapporter om att ledningen fått nog och nu letar en ersättare till Carrión.


Gironas Paulo Gazzaniga räddade hela tre (!) straffar i en och samma match i söndags. Det var gästande Athletic Club som trots tre olika straffskytter (Àlex Berenguer, Iñaki Williams, Ander Herrera) inte kunde få hål på Girona-keepern. I stället var det Girona som avgjorde just på straff i den 99:e matchminuten – inprickat av Christhian Stuani (förstås). Otroliga scener på Montilivi.

Rayo Vallecano firar 100 år som klubb i år. I bortasegern mot Real Valladolid i lördags visade supportrarna upp ett snyggt och stilrent tifo för att hedra den saken.

Det har varit en minst sagt svettig säsongsinledning för Valencia. Laget har stått för sin sämsta ligastart sedan säsongen 1997/98 och ligger efter den mållösa drabbningen med nykomlingarna Leganés fortsatt under strecket. Trycket ökar inte bara på manager Rubén Baraja utan även på spelarna som blev konfronterade efter matchen i Madrid i fredags av sina supportrar.

Som en hundperson älskar jag denna tradition som Espanyol satt i rullning. För andra säsongen i rad äntrade de nämligen en match med hemlösa hundar för att hjälpa dessa hundar att få ett nytt hem. Fortsätt så, snälla.

Jag säger väl som Gusten:


....eller snarare... Hur hittade de till Hittarp?!


Nu väntar landslagsuppehåll och nya matcher för Luis de la Fuentes Europamästare. Sist deg begav sig, i september, handlade det om två bortamatcher mot Serbien och Schweiz som slutade i kryss respektive seger för spanjackerna. Nu väntar två hemmamatcher mot Danmark och Serbien i Murcia samt Córdoba. Spanien roterar på hemmaplanerna i dessa matcher för att inbjuda hela landet till uppslutning bakom landslaget. Något jag själv förespråkat att Sverige bör göra genom att sluta spela på Friends Arena mot Estland – lägg den i Sundsvall eller Linköping i stället. Då får ni se på folkfest.


- RCD Espanyol tog i helgen sin 1000:e seger i La Liga. Tidigare klubbar som lyckats med den prestationen är Real Madrid, FC Barcelona, Atlético de Madrid, Athletic Club, Valencia och Sevilla.
- Osasunas Sergio Herrera, Villarreals Dani Parejo och Sevillas Nemanja Gudelj firade samtliga 200 matcher i respektive matchdress i helgen.
- Deportivo Alavés manager Luis García Plaza noterades för sin 100:a match på Alavés-bänken i 0-3-förlusten mot FC Barcelona.
- Sevilla är obesegrade i tolv raka matcher mot Real Betis. En sådan fin svit har man aldrig haft mot Betis tidigare.
- Antoine Griezmann har nu spelat i 400 matcher iklädd Atlético de Madrid-tröjan.
- Real Sociedad har bara gjort sju mål på nio ligamatcher. Det är den sämsta noteringen sedan säsongen 2006/07 för La Real.
- Celta de Vigo är det första laget sedan 2006 som vunnit en match med två utvisade spelare.


El Gran Derbi – rivaliteten som alltid levererar

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-10-08 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien