Estadio de La Condomina, 2024-10-12 20:45

Spanien - Danmark
1 - 0

Zubimendi frälste La Roja mot Danmark

Zubimendi frälste La Roja mot Danmark

Det dröjde men till slut lyckades Spanien bräcka den danska defensiven och vinna i Murcia.

Min redaktionskollega Oskar lyckades i det stora hela pricka in kvällens spanska startelva i sin införrapport. Två undantag fanns det dock och där får förstås herr Lejroth lite hemläxa. Någon Marc Cucurella eller Àlex Baena fick vi inte se i startelvan, ty Àlex Grimaldo och Mikel Oyarzabal fick en startplats i Luis de la Fuentes tredje Nations League-elva i detta gruppspel. Som nämndes i införrapporten dras Spanien med stora skadeproblem vilket i sin tur öppnat upp för många andra. Exempelvis tog David Raya platsen mellan stolparna i stället för Unai Simón. Likaså saknades andra ordinarie lirare som Robin Le Normand, Dani Carvajal, Nico Williams och Rodri som ersattes av Dani Vivian, Pedro Porro, Mikel Oyarzabal respektive Martin Zubimendi. Den sistnämnda skulle dessutom spela stor huvudroll mot di danske.

Spaniens startelva (4-2-3-1)
David Raya
Porro – Vivian – Laporte – Grimaldo
Zubimendi – Fabián Ruiz
Yamal – Pedri – Oyarzabal
Morata

Den första halvleken mot Sveriges lillebror var en något slätstruken historia. I mångt och mycket påminde det hela om Spaniens match mot Serbien i förra samlingen. Detta kändes igen även i den andra halvan av matchen men då lyckades åtminstone spanjackerna skrapa fram ett mål. Spanien under Luis de la Fuente har varit ett lag som lyckats spela på fler sätt än många andra förbundskaptener vaskat fram. Det finns en mångsidighet som gjort att La Selección inte varit lika beroende av det stora bollinnehavet utan det har funnits matcher när man till och med lämnat över underhållningsansvaret på motståndarna. Men de senaste två samlingarna efter EM-guldet har vi dock sett två insatser där Spanien haft det förvånansvärt svårt att få till spelet. Första gången var som sagt mot Serbien och den andra var ikväll mot grötpratarna.

Danmark försvarade sig på ett bra sätt under 79 minuter av matchen. Man stängde igen ytorna på kanterna vilket gjorde att särskilt Lamine Yamals involvering i matchen begränsades. Likaså zonades Àlvaro Morata ut under stora delar vilket gjorde att hans möta-passa vidare-ta emot-skjuta i mål-stil inte fungerade så väl. Trots att Yamal som sagt försvann ut ur matchen under stora delar var han ändå en av Spaniens bästa spelare och skapade första halvleks bästa läge. Men det var uppenbart att mer behövde göras och kanske borde de la Fuente ha gjort några förändringar redan i halvtid men det dröjde till dryga timmen innan stekhete Àlex Baena byttes in i stället för Oyarzabal och då började det hända lite mer. Att Mikel Merino i samma veva ersatte Pedri var ingen markant förändring utan det var snarare oväntat att Merino, som missat stora delar av säsongen på grund av en skada, fick speltid överhuvudtaget.

Symboliskt var i alla fall att Merino fick hoppa in och ånyo spela jämte sin tidigare mittfältskollega Martin Zubimendi. Baena fick kort efter sitt inhopp ett bra läge att näta men, likt majoriteten av Spaniens skott, blockades av en dansk skalle. Eller ett danskt ben. Trots det stora bollinnehavet och spelövertaget behövde inte Kasper Schmeichel svettas särskilt mycket. Vid några enstaka tillfällen behövde dock den blonde dansken agera, som när han räddade en tilltrasslad situation som ledde till att Morata avslutade rakt på keeperns utsträckta vänsterhand.

Schmeichel hamnade i händelsernas centrum något senare dock när Spanien gjorde matchens enda mål. Ett halvvolleyavslut utanför straffområdet från Zubimendis högerdoja touchade en dansking och bytte lite bollbana innan bolluslingen hittade in bakom Schmeichel. Det finns säkert de som anser att Celtic-målvakten borde ha gjort bättre och parerat Zubimendis avslut men jag vill ändå hävda att touchen på väg mot mål ställer till det en del. Dessutom stod en del spelare i vägen vilket gjorde att han var något skymt. Detta kollades för övrigt av VAR i flertalet minuter, kanske lite orimligt länge. VAR bedömde dock situationen som grön och lät därmed målet stå. Zubimendi noterades sålunda för sitt första landslagsmål någonsin.

Kvällens seger längs den spanska östkusten gör att Spanien går upp i topp i Nations Leagues grupp fyra i a-divisionen. La Roja passerar därmed danerna som dessförinnan hade vunnit två av två drabbningar (båda på Parken i Köpenhamn, ska tilläggas). De regerande Nations League-mästarna Spanien har följaktligen återställt ordningen i gruppen. Trots segern var det långt ifrån en övertygande sådan och vi vet alla att Spanien har mycket mer att ge. Redan på tisdag har man möjlighet att visa detta då Serbien gästar Córdoba, där nästa drabbning äger rum. Man kan alltså redan nu ta revansch från plattmatchen mot serberna i september.

Matchfakta

Mål
Spanien: Martin Zubimendi (79’)
Danmark: -

Varningar
Spanien: David Raya (90+4’)
Danmark: Morten Hjulmand (23’), Victor Kristiansen (85’), Alexander Bah (88’), Victor Nelsson (90+3’)

Arena: Estadio Enrique Roca de Murcia (Murcia)
Publiksiffra: 31,105
Domare: Ivan Kruzliak (Slovakien)

Slutresultat: Spanien – Danmark 1-0

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-10-12 23:16:00
Author

Fler artiklar om Spanien