Staden Stuttgart

Häng med på krönikör Falks rundtur i Baden-Württembergs huvudstad, det vackra Stuttgart. Tysk fotbolls huvudstad

"Stuttgart sei der Name, den die Schwaben dem Paradies auf Erden gegeben haben", skrev tyske lyrikern Ulrich von Otten redan 1519. Låt oss se över paradiset.

Ett flygfoto över staden förmedlar egentligen det mesta om staden. Såsom Falk, så borde jag rimligtvis kunna prestera ett dylikt, men jag väljer att ha det i min sinnebild. 
Stuttgart är en vacker stad. En vackert placerad stad i sydvästra hörnet av Tyskland, där skog och höglandsplatå möter det sydtyska åkerlandskapet och där floden Neckar pulserar genom staden. Staden ligger i en dal. Neckar flyter i nordsydlig riktning förbi staden och runt omkring orten finns det höjder på runt 500 meter. På håll tornar Schwarzwald upp sig. Den svarta skogen, där man om man går bort sig kan hitta ett pepparkakshus, Hans&Greta och en liten hund som heter Dieter. En fantastisk skog för förplägnad och rekreation. Om man följer Schwarzwalder Hochstrasse och Scwarzwalder Alpenstrasse, så är man snart uppe på 900 meter. Skog och vackra vyer. Magnifikt.
Degerloch, Böblingen, Esslingen ligger som förstäder och runt omkring staden finns det nästan bara samhällen som slutar med den schwäbiska ändelsen –Ingen.(Maichingen, Holzgerlingen, Tübingen, Reutlingen,Waiblingen exempelvis) I i Bayern heter ”ing".  Stuttgart är huvudstad i Baden-Württemberg och samtidigt också huvudstad för alla Schwaber, vilket är den tillhörighet man känner i staden.

Då har vi konstaterat att staden Stuttgart ligger vackert. Vill man sedan se mer av staden så klättrar man vackert upp på en av de många utsiktsplatserna i centrala staden, där Karlshöhe i södra delen ger den kanske bästa utsikten. Då ser man rakt ned i stadskärnan. Vill man däremot se slottet, så kliver man upp på Uhlandshöhe i den mera moderna delen av staden. 

Det skall dock konstateras att Stuttgart är en förhållandevis modern stad. Här finns ingen "fancy" historia, men kungar, prinsessor, avrättningar och småkrig. Nejdå, Stuttgart grundades som "Stuotgarten" runt 950 av en hertig Liudolf av Schwaben, som fick detta som ett stift. Runt 950 säger då gemene man, då har det hänt en del i staden?  
Nja, Stuttgart var egentligen ingen känd ort, utan grundades mera som ett boställe för den mera kända orten Canstatt, som var ett gammalt romerskt slott och där livet lekte. Hertigar och grevar hade kuttrasju med tjänstefolket och hade ett kraftfullt feodalt leverne med vasaller, eunucker och galanta springare. 
Staden växte dock till sig under medeltiden och från slutet av 1400-talet är staden att räkna med i tysk historia, då den var huvudort för hertigdömet Württemberg och har så förblivit även fast området Württemberg har ändrat karaktär och geografisk indelning. Staden blev väldigt förstörd under andra världskriget och stadskärnan är återuppbyggd, så även de äldre sevärdheter, som finns i stadens centrum. 

Staden har 600 000 Invånare och är indelade i 23 stycken kommundelar "Bezirke".

När man hör Stuttgart och inte är fotbollsintresserad, så går naturligtvis tankarna till bilar och industri och visst är det så. Gottlieb Daimler, Carl Benz, Ferdinand Porsche och Wilhelm Maybach får saliv att komma ur mungipan på trogna bilfantaster. Benz och Daimler gick 1926 ihop och grundade Daimler-Benz AG. Parallellt gjorde sig konstruktur Porsche en egen karriär och grundade Porsche 1931. Än idag hittar man tillverkningsställen och huvudkontoren för dessa bolag i Stuttgart med omnejd. Böblingen, Esslingen och Ludwigsburg. Är man riktigt intresserad och får gåshud av bara namn och miljö, så besöker man Porsche-Museum på Porschestrasse eller Mercedes-Benz på Mercedestrasse, var annars?

Låt oss ta en promenad i staden och presentera stadens mera vitala delar närmare.

Innerstaden domineras av "Schlossplatz". En stor dominerande yta med en hel del statyer och monument, men som framför allt två slott; Neues Schloss och Altes Schloss. Det sistnämnda är ett före detta Vattenslott, eftersom det tidigare låg omgärdat av vatten och man kan se det på slottets struktur, eftersom det är ganska högt och inte har mycket fönster i nederdelen. Slotten förstördes dock under kriget, men är nu uppbyggt och hyser stadens museum. Om man gillar det mera moderna och får fotsvett när man hör barockslott, så går man lämpligen till det nya slottet. En fantastisk byggnad med tinnar och torn, byggd efter franskt mönster under 1700-talet. Akta er för fontänen framför. Den skvätter lite extra ibland. 
Är man mer upphetsad över slott, som undertecknad är, så glider man ur staden och ser till det härliga Solitude eller varför inte 1700tals slottet Schloss Rosenheim med viss likhet med Drottningholm.

Vill man gå i affärer, besöka fräsiga boutiquer går man inte långt från Schlossplatz, ty här börjar "Fussgängerzone", ett härligt tyskt påfund. Runt Königsstrasse, Calwerstrasse och Stiftstrasse finns det mängder av exklusivitet och här finns även nöjeslivet.

Staden vill också göra sig hörd i områden kring vetenskap. Själv har jag läst på högskola i området och vet att det funkar. Schwabens huvudstad har mycket på grund av sin forkning kring bilindustri, data och medicin dragit till sig mängder av forskare och bidrag till universitetet och ser man tillbaka historiskt, så visst har en hel drös av intressanta namn klivit runt på stadebs gator. Theodor Heuss, Friedriech von Schiller och Hegel är tre stora vetenskapsmän, som alla haft Stuttgart som bas. Själv var jag utsatt för en hel del medicinsk provning under min tid i staden och har numera gälar.

Det var lite historia, centrum, slott, butiker, industri och vetenskapsmän. Men vi måste äta, dricka och fördriva tiden också.

Att äta mat i Schwabenland är påfrestande för en nordisk mage. Ty här har de små schwäbiska kockarna funderat till och mixtrat maten till osedligheter, som en normal spartansk nordisk mage har svårt att driva ned i magsäcken. Die schwäbische Küche bygger på en badisk tradition och blandar ihop varor från lantbruket. Här finns en hel del inbakade rätter samt deras egen pasta -Spätzle. Riktigt med smör och sås skall till. En riktig Schwabe äter ingen torr mat. Maultaschen torde vara det mest kända av alla Schwabens måltider. På schwäbisch kallas det "Herrgottsbscheisserle", vilket i princip innebär att man lurade herrenGud under fasteperioden och vecklade in kött i deg.
Sedan finns det Knöpfle, Fridle, Gaisburger Marsch, nja..det är väl så där. 
Men ner skall det och det tillsammans med antingen det lokala ölet- Dinkel Acker eller Stuttgarter Hofbräu. Självfallet dricks det annan öl och Fürstenberg-ölet, ett väldigt ljust öl, finns ofta och gärna. Lokalt från Donaueschingen 10 mil söderut. 
Vill man dricka mycket öl åker man hit i September, ty då är det Canstatter Wasen, en oktoberfestlikande tillställning.
Annars dricker man vin. Runt Neckar odlas det vin. 7 olika "Winzergenossenschafen" finns att tillgå och skall man dricka något av värde, så rekommenderas Riesling eller Gewürztraminer. Det röda undanbedes. 
Alternativt dricks mineralvatten. Stuttgart är Europas näst största mineralvattenkälla. 22 miljoner liter om dagen forsar från hål och berg i området. Vill man upptäcka detta, så går det bra att knalla runt och dricka ur några av de 250 brunnarna som staden har. 

Jag tänkte avsluta presentationen av Stuttgart med sport. 2007 kommer Stuttgart att bära titeln "Sporthauptstadt Europas 2007". Det blir cykelVM, GymnastikVM, lite brottning och friidrott i staden, som har en lång tradition av härliga sportevenemang. 1993 hade man FriidrottsVM och 1986 FrididrottsEM. 1974 spelades det fotbollsVM i staden. Detta gjordes även i år. Platsen blir Gottlieb-Daimler-Stadion, som bytte namn till detta 1993 efter att tidigare hetat Neckarstadion. Här spelar klubben med stolta schwaber VfB Stuttgart. Verein für Bewegung. Laget i stadens hjärta. I staden finns också Stuttgarter Kickers, som ligger i regionalligan.

Om ni hängt med hit, så vet ni betydligt mer om Stuttgart än ni visste tidigare. Besök staden. Den är väl värd ett besök. I en annan krönika, så presenteras Gottlieb-Daimler-stadion närmare. Välkommen då.














Magnus Falk2007-05-16 10:35:00
Author

Fler artiklar om VfB Stuttgart