Staden Stuttgart

Här kommer med andra ord en beskrivning av Stuttgart som stad.

Stuttgart är huvudstad i den tyska delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Staden ligger i den så kallade Stuttgart-kitteln, som innehåller dalgångarna hos ett antal av bäckar och åar och även floden Neckar. Neckar är en biflod till Rhen och den är 367 Km lång och har sitt källflöde i Schwarzvald, i Mannheim flyter den samman med Rhen.

Staden Stuttgart hade i slutet av 2004 590 410 invånare, och det är Tysklands 8:e största stad. Staden är en stor järnvägsknutpunkt och motorvägar passerar genom staden i såväl Nord-sydlig som Öst-västlig. Finns även en stor hamn som har sitt läge vid floden Neckar.

Stuttgart är runt om i världen känt för sin stora andel av högteknologiska företag inom företagssektorn. Finns bland annat företag som IBM, Porsche, Robert Bosch AG, Hewlett & Packard och Daimlerchrysler. Stuttgart har i och med detta Tysklands största koncentration av vetenskapliga, forskningsinriktade och akademiska arbetsplatser. Det satsa omkring 40miljarder svenska kronor varje år inom forskning och utveckling. I Staden finns förutom 2 universitet, 8 fackhögskolor, 2 Max Planck institut och ett antal andra forskningscentrum.

Stuttgart brukar nämnas som en av världens fyra bilhuvustäder, de andra 3 är Tokyo(Japan), Detroit(Usa) och Torino i Italien. 

Stadens borgmästare Wolfgang Schuster är anhängare av CDU(Christlich Demokratische Union). Det är konservativt kristdemokratiskt parti.

Nu tror jag ni fått en ganska bra beskrivning över Stuttgart.

Väl mött här på Stuttgartsidan. // Markus


Markus Hellström2005-08-19 14:07:00

Fler artiklar om Stuttgart