Red Bull Arena, 2021-09-11 18:30

RB Leipzig - Bayern München

Bayern har plockat guldkornen - nu kan dom lämna Leipzig på perrongen

Bayern har plockat guldkornen - nu kan dom lämna Leipzig på perrongen

Landslagsuppehållet är över. Ligaspelet är tillbaka och omgångens höjdare från Bundesliga spelas under lördagskvällen när Leipzig gästas av FC Bayern. Det är ett bortalag som reser till östra Tyskland med en motor som börjat kugga i. Efter 1-1-premiären borta mot Mönchengladbach har man besegrat Köln med 3-2 innan man senast städade av Hertha med 5-0 hemma på Allianz Arena. För Leipzigs del har inledningen på säsongen varit en rejäl berg- och dalbana. En svag premiär borta mot Mainz följdes upp med en lysande hemmapremiär mot Stuttgart, innan man återigen föll ned i dalen i senaste omgången mot Wolfsburg. Med fyra poäng upp till Bayern går det redan efter tre omgångar att prata om en säsongsdefinierande match för Die Roten Bullen. En förlust och man ser ut att bli kvar på perrongen. En seger och man täpper igen luckan till de röda från Munchen. 

Det här inte bara en match av hög kaliber rent sportsligt. Det senaste transferfönstret har RB Leipzig fått uppleva vad som sker om man försöker utmana FC Bayern i toppen av den tyska fotbollen. Ligatvåan från fjolårssäsongen har under ett och samma fönster blivit av med sin bästa mittback (Upamecano), sin lagkapten (Sabitzer) och sin tränare (Nagelsmann) till de regerande mästarna och deras största konkurrent för tillfället. En sits som inte är helt olik den som Borussia Dortmund hade 2013/14 när exempelvis en viss polsk skyttekung lämnade de gulsvarta för Bayern. Det är en hierarki som är svår att finna i någan annan europeisk liga på toppnivå. En hierarki som också avspeglar sig tydligt när man tittar på vilka som också lyft silverskölden det senaste decenniet. 

Med det sagt så finns såklart alla möjligheter för Leipzig att utmana FC Bayern om ligatiteln. För tillräcklig kvalité i Jesse Marsch trupp finns det definitvt, trotts att konkurrenten handplockat från densamma. Men då gör man bäst i att ta tre poäng imorgon när alltså flera bekanta ansikten återvänder till Red Bull Arena. Om inte motsåndet skulle räcka för att ge tillräckligt med tändvätska, så lär de 34 000 åskådarna som nu kommer att släppas in efter lättade publikbegränsingar göra sitt. Det hoppas åtminstone Marsch inför matchen. "Kom till arenan med full energi, vi behöver det!" är huvudtränarens budskap till supportrarna inför stormötet. Full energi lär behövas imorgon om Leipzig ska haka på tåget med slutdestination ligatitel. 

Truppmässigt noterar vi att Peter Gulasci utsetts till ny lagkapten efter Marcel Sabizter, och leder därmed manskapet ut på planen under morgondagen. Tyler Adams har haft en lång flygresa efter landslagsuppdrag med USA och kommer ha färre än 48 timmar mellan landing och avspark, vilket gör honom osäker till spel. I övrigt ska alla spelare ha återvänt hela och krya från sina respektive landslag och redo för spel. 

Avspark sker lördag 11/9 kl 18:30. 
 

Andreas Larssonandreaslarsson97@outlook.com@LaArssons2021-09-10 17:43:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig