Dominik Szoboszlai - Redan en stjärna i Leipzig

Dominik Szoboszlai - Redan en stjärna i Leipzig

Anfallskvartetten med Szoboszlai, Silva, Forsberg och Nkunku fick göra vad de ville mot ett blekt Stuttgart, men det här är bara början på något större.

Efter en snöplig förlust mot ett covid-insjuknat Mainz förra helgen behövde Die Roten Bullen ta sig upp på hästen (läs tjuren) igen. Nu inför ett, för första gången på länge, halvfullt Red Bull Arena fanns det inte något som skulle kunna sätta käppar i hjulet för Leipzig, eller?

Redan från matchminut ett satte hemmaspelarna skräck i Stuttgartlägret med sin höga och synkade press. Trots Wataru Endos trygghet på det centrala defensiva mittfältet i Stuttgart kunde inte bortalaget spela sig ur Jesse Marsch gegenpress och tvingades därav att skicka långa bollar. Forsberg och Co. stortrivdes i första halvlek och vann bollen högt upp i planen vid flertalet tillfällen. Med bland annat fina instick från Forsberg och eleganta soloprestationer från Szoboszlai var det till slut bara motståndarmålvakten Florian Müller som behövde övervinnas. Vissa oroliga blickar började synas på läktaren och minnena från Mainz-matchen uppbådades. Men i 38:e minuten skulle Leipzigs första mål för Bundesligasäsongen 2021/22 äntligen komma, och vilket mål det var. Dominik Szoboszlai fick bollen snett utanför straffområdet och la bollen till rätta innan han, likt Cristiano Ronaldo, dunkade in ledningsmålet med en vristträff som fick arenan att utbryta i jubel.

Szoboszlais fullträff resulterade i en slags ketchupeffekt, för direkt vid avspark av andra halvlek kombinerade Leipzig sig oerhört snyggt fram genom Stuttgartförsvaret där Forsberg kunde rulla in bollen efter en delikat klack från Andre Silva. Klockan stod på 45:16 och luften verkade ha gått ur Stuttgart. När sex minuter på den andra halvleken hade gått stod det 3-0 och Szoboszlai hade ytterligare gjort ett vackert mål. Denna gång en frispark som svävade in bakom en aningen tveksam Müller i målet. Slutresultatet fastställdes i den 65:e minuten då Andre Silva till slut fick göra sitt första, av förhoppningsvis många, mål i Leipzigs-tröjan på straff.


+++ Szoboszlai: dominerade högerkanten totalt och var stundtals ostoppbar. Två mål med bud på fler poäng talar sitt tydliga språk. Tog hand om hörnor och frisparkar, vilket bara det är en indikation på vilken stor betydelse han kommer ha för Leipzig den stundande säsongen.
++ Forsberg: visade varför han bar kaptensbindeln och var navet i offensiven. Hittade hela tiden tomma ytor i spelyta 2 för att kunna bli rättvänd och utmana för att sen göra rätta värderingar med bollen. Hans Em-form sitter fortfarande i och han fick toppa den med ett fint spelmål. Dani Olmo kan få det svårt att ta sig in i startelvan efter hans semester.
+ Backlinjen: höll tätt matchen igenom och det unga gardet bestående av Simakan och Gvardiol såg ut att ha spelat på seniornivå i över ett decennium. Tappen av Upamecano och Konaté kan snarare bli positiva än negativa.
 

Alfred Kajlövalfredkajlov2021-08-21 14:18:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig