Lagbanner
17XAuswärts: Politisk aktivism i tysk fotboll
Med god marginal till nästa bortamatch tog jag an erfarenheterna från Mainz två veckor sedan

17XAuswärts: Politisk aktivism i tysk fotboll

Den uppmärksamma kunde glimta en banner på sittläktaren av Dortmund blocket i början av andra halvleken när BVB intog planen i Mainz två veckor sedan. Det var en hälsning till en grupp ungdomar som befann sig i Dortmund. När drygt 3000 svartgula stöttade sitt lag på plats i Mainz satt 40 ensamkommande flyktingbarn på Westfalenstadion tuggandes på kycklingwurst och tittade på samma match.

Många supportergrupperingar i Dortmund har tagit till sin hjärtefråga att räcka ut en hjälpande hand i flyktningskrisens spår. Initiativet för matchkvällen på Westfalenstadion stod en supporterorganisation ”ballspiel.vereint!” bakom som BVB ställde upp för att medanordna.

ballspiel.verent! är ett initiativ som samlar ihop politisk aktiva supportrar oavsett supportergrupptillhörighet. De har hittills uppmärksammat frågor om rasism, homofobi och fascism och sammanfogar supportrar t.ex. från ultras grupperingar, supporterklubben för sexuella minoriteter och supporterar utan supporterklubb tillhörighet.

Tidigare i höst rapporterades det om banners som har visast på tyska fotbollsläktare med budskapet ”Refugees welcome”, en del av dessa bilder har även figurerat i svenska manifestationer för samma ändamål. Dortmundsupportrar hr utöver detta agerat aktivt t.ex. genom att hjälpa till när drygt 2000 flyktningar anlände till Dortmund på en och samma natt.

Det kan vara överraskande att supportare och ultras i Tyskland ställer sig bakom den här typen av initiativ. Tyska läktare har inte alltid kännetecknats av antirasism och öppenhet. Och helt problemfritt är det inte på dagens läktare heller. Under den här säsongen har det uppenbarat en högextrem supportergruppering på Westfalenstadion samt att BVB ultras och höger extrema grupperingar har drabbat samman i anslutning till några av säsongens matcher. Vad är det som får ultras att till och med fysiskt sätta sig emot högerextrema grupper i Dortmund?

Dortmund har numera en representant till extrem höger parti ”Die Rechte” i sitt kommunfullmäktige. Någonting som har väckt mycket upprörda tankar bland mer neutrala stadsbor och som av många ses som en skamfläck för stadens. Men redan långt innan har högerextrema grupperingar synts i stadens gatubild och fått härja relativt fritt med sitt våldsamma beteende. Det är först nu när ultras grupperingar har tagit till aktivt motstånd mot dessa grupper som många upplever att dessa grupperingar utmanas på riktigt. Åsikterna om ifall våldet borde svaras på med ytterligare våld går isär men detta är ett tecken på höjda spänningar i staden.

Det är dock inte bara ultras som har aktiverat sig politiskt. På de flesta Bundesligastadion kan plakat mot rasism och homofobi beskådas. Jag observerar dessa yttranden med viss skepticism med tanke på hur det ser ut på läktarna. Några rader hängandes från stadiontaket ändrar ingenting utan att aktivt agerande sätts bakom orden. Ibland blir jag rädd att dessa slogans kan även passivera arbetet om man anser att målet är nådd för att budskapet är inpräntat.

Det är fortfarande en mycket homogen grupp av människor som man står bland i matcherna. Åldersdelningen må vara varierad men de flesta av besökarna är vita män. Enbart 30 % av besökarna på Westfalenstadion är kvinnor, en siffra som har förblivit oförändrad sedan 90-talet när den stora förändringen i kvinnors intresse för fotboll i Tyskland skedde.

Det är så klart bra att klubbar manifesterar mot dessa icke-jämställda förhållanden. Fotboll har också påverkat mycket i arbetet mot rasism, framför allt de utländska spelare som har intagit planen har bidragit till detta. Dortmund drev en internationells uppmärksammade kampanj ”Kein Bier für Rassiten” förra våren. I Europaligamatchen mot norska ODD bjöds 200 flytningar in på stadion.

Supporterkulturen i Tyskland är stark och erbjuder därmed en bas för åsiktsbildning med sina färdigt etablerade starka grupperingar. Makten används både för att driva supporterrelaterade frågor, som jag skrev om en månad sedan här. Men samma strukturer möjliggör även för det politiska aktivism som vi ser på dagens fotbollsläktare. Bayern ultras identifierar sig själva något överraskande nog med den politiska vänstern och således i matchen mot Dortmund några veckor sedan kunde vi åskåda en banderoll mot det transatlantiska frihandelsavtal TTIP.

Det går inte en match, inte en dag med Borussia Dortmund utan att jag inte lär mig någonting nytt av den kulturen som finns bortom tv-kamerornas direkta inblick.

Suvi Lappalainen2015-10-30 16:20:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?