Staden Dortmund
Klubben Borussia Dortmund har de flesta hört talas om, men vad vet du egentligen om staden Dortmund? Här serveras en introduktion om Dortmunds geografi, sevärdheter, historia, människor och samhällsliv – inom men mest utanför idrottens gränser. Så småningom kommer det också komma mer detaljerad information.
Ett känt citat lyder "fotboll är inte ett spel på liv och död – det är mycket viktigare än så". Det kan nog de flesta av oss fotbollsälskare (inklusive Thomas Nordahl...) skriva under på. Men ändå finns det många saker av intresse även utanför sportens värld. Därför tar vi här en titt på Borussia Dortmunds hemstad. Visst bör vi som är supportrar av en klubb även känna till en del basfakta om klubbens hemstad? Så därför börjar vi med en introduktion med just baskunskap, och så småningom kommer även en överkurs för den som vill veta mer.
Introduktion
Dortmund ligger i västra Tyskland, i delstaten Nordrhein-Westfalen, och närmare bestämt i det befolkningstäta Ruhrområdet. Staden är med sina knappt 600 000 invånare den största staden i Ruhrområdet, och Dortmund ligger längst österut i Ruhr. Staden är även en av regionens mest betydande centra för högteknologi och handel, och dessutom en viktig trafikknutpunkt.
Dortmunds stadsvapen visar en svart örn som på en bakgrund av guld tittar åt vänster, och stadens flagga visar stadsvapnet på en rödvit bakgrund. På bilarnas registreringsskyltar talar bokstäverna DO om att innehavaren hör hemma i Dortmund, eller om man ska vara petnoga, att bilen är registrerad i Dortmund.
Ruhrområdet är ju känt för sina många industrier, och på 80-talet fick åtminstone undertecknad höra i skolan att det var Ruhrområdets fel att vår svenska natur smutsades ned. Man föreställde sig ett jättelikt område som endast bestod av en massa skorstenar som spydde ut rök, men så är det tack och lov inte. Faktum är att Dortmund enligt undersökningar är Tysklands renaste stad. Men naturligtvis har Dortmunds moderna historia präglats av industri. Industrin är till och med skälet till att Dortmund överhuvudtaget är en storstad, för i slutet av 1800-talet bodde här inte ens 100 000 människor. Men just vid den tiden växte staden enormt, och industrin i Dortmund dominerades av kolgruvor och stålverk, men även av bryggerier. Faktum är att Dortmund en gång i tiden var Europas bryggeritätaste stad. Därför kallas den ofta än idag för Bierstadt Dortmund.
Som den viktig industristad Dortmund har varit under hela 1900-talet var staden förstås även betydande för krigsindustrin under Andra världskriget. Därför utsattes Dortmund för svåra bombningar av de allierade, framförallt under de två sista krigsåren. Under angreppen förstördes över 70 procent av stadens byggnader, och i den historiska stadskärnan med bland annat ett stort antal kyrkor lades hela 98 procent av byggnaderna i ruiner. Dock omkom relativt få av stadens invånare under bombanfallen, endast 6 341 månniskor. Skälet till detta var de många skyddrummen; under stadens centrum fanns exempelvis en flera kilometer lång tunnel som rymde hela 100 000 människor.
På senare tid har både bryggerinäringen och stålbranschen haft det mycket svårt, och för industristäderna i Ruhrområdet var det ett hårt slag. Dortmund är mitt inne i en lång process av att profilera sig inom andra, mer moderna branscher, och exempelvis högteknologi som IT, men även banker, försäkringsbolag och tjänstesektorn sysselsätter många Dortmunder idag. Men ändå har man långt ifrån kompenserat för den tunga industrins nedgång. Stadens arbetslöshet på 14,2 procent (20070601) är därför en av de högsta i hela västra Tyskland.
Vet ni förresten varför det heter Ruhrområdet? Nähä, tänkte väl det. Die Ruhr är faktiskt namnet på den flod som rinner västerut i södra delen av Ruhrområdet för att till slut mynna ut i den större floden Rhen. Skälet till att det stora stadsområdet just fick flodens namn var helt enkelt att industrialiseringen i trakten utgick just från flodens stränder, där kolet fanns relativt lätt åtkomligt strax under markytan. Ruhrområdet kallas i folkmun annars gärna der Kohlenpott, der Ruhrpott eller kort och gott der Pott. Eller varför inte das Revier.
Förutom att städerna här har präglats av industri och här bor väldigt mycket människor, så kan man också nämna att området mer eller mindre är inneslutet av floder. I väster rinner Rhen, i norr finns die Lippe, och i söder alltså die Ruhr. För att citera en låt kan man säga att Ruhrområdet är "wo Lippe und Ruhr den Rhein berühren, wo Autobahnen fast bis ins Kaufhaus führen...". Dessutom är Ruhr, förstås, fullständigt fotbollstokigt. Förutom de två kändaste klubbarna, vårt älskade Borussia Dortmund och ärkefienden Schalke 04, så finns här ytterligare ett helt koppel elitklubbar: VfL Bochum, MSV Duisburg, Rot-Weiß Essen, KFC Ürdingen och Rot-Weiß Oberhausen. Och dessutom behöver man bara ett par rejäla utsparkar för att finna ytterligare nutida och forna storklubbar som Borussia Mönchengladbach, Fortuna Düsseldorf och Wuppertaler SV. I (och omkring) Ruhr är fotboll kultur!
Vi på redaktionen hoppas att denna lilla introduktion till staden Dortmund uppskattas. Så småningom kommer här att läggas till mer information, både en guide över hur staden ser ut idag och vad man bör se när man är på besök och en mer detaljerad genomgång av stadens historia.