Lagbanner
Analys: Ansträngd transferpolitik i Dortmund
21-årige Marcel Schmelzer är en av många talanger i Borussia Dortmund som tagit det stora klivet från klubbens juniorlag till att på sikt konkurrera om en plats i Jürgen Klopps startelva på allvar.

Analys: Ansträngd transferpolitik i Dortmund

Borussia Dortmunds ansträngda ekonomi hindrar klubben från att värva några stora namn inför nästa säsong. Som klubbens ekonomichef Hans-Joakim Watzke uttrycker det; ”Vi kan inte köpa några stjärnor, bara utveckla dem själva”.

Borussen runtom i Dortmund och i övriga Tyskland, i Sverige och i resten av världen suktar efter klubbens nästa storhetstid. Ett hinder för detta bygge är klubbens ansträngda ekonomi – i en tid där pengarna är allt i fotbollens värld – som inte tillåter klubben att köpa in några spelare storstjärnor till att förstärka truppen. Värvningen av, den för tillfället inlånade och skadade, Mats Hummels är undantaget som bekräftar regeln på Westfalenstadion. Den 20-årige Hummels ses av många som en utav de största mittbackstalangerna i tysk fotboll och en spelare att bygga klubbens defensiva framtid runt. Trots en halvårsförlust (per 31 december 2008) på 3,5 miljoner euro gick värvningen av Mats Hummels loss på närmare 4,2 miljoner euro, en transfersumma som vittnar både om Hummels talang, men också betydelse för Borussia Dortmund.

Några fler storvärvningar är dock inte aktuellt. Borussia Dortmunds ekonomichef Hans-Joachim Watzke sa i veckan till Kicker Sportmagazin att klubbens ekonomi inte tillåter några fler utsvävningar och att klubbens ”transferpolitik” lyder under mottot ”Vi kan inte köpa några stjärnor, bara utveckla dem själva.” Detta är bara det senaste i raden av flera uttalande som alla är inne på samma spår – Borussia Dortmunds marsch tillbaka till toppen av Bundesliga ska ske genom ett långsiktigt byggande och talangutvecklande. Nyheterna om att klubben vill förlänga den populäre tränaren Jürgen Klopps kontrakt med ytterligare två säsonger, utöver de två som redan finns inskrivna, kommer därför inte som någon större nyhet. Klubben ska bygga långsiktigt, med små ekonomiska medel och tro på det egna – inte med hjälp av pengar från en extern finansiär. Hans-Joachim Watzkes tidigare uttalande om att det skulle tidigare uttalande om att det skulle finnas budgeterat 10 till 15 miljoner euro att värva spelare för är alltså omvärderad.

För byggandet av nästa års trupp innebär det att man vill behålla grundstommen av den trupp man har i dagsläget, något som kontraktssituationen vittnar om. Bara fyra breddspelare sitter på utgående kontrakt, i form av Uwe Hünemeier, Yasin Öztekin, Daniel Gordon och Christopher Kullmann. Med Markus Brzenska, Antonio Rukavina, Giovanni Federico och Christopher Nöthe utlånade och Rot Weiss Ahlens Kevin Großkreutz på plussidan till nästa säsong är det osäkert om någon utav nämnda spelare får ett förlängt kontrakt.

Ytterligare ett led i klubbens ansträngda ekonomi och urskönjandet av klubbens transferpolitik är Watzkes målsättning att reducera spelartruppens lönebudget från 35 till 30 miljoner euro per säsong. Här kan spelare som Nelson Valdez och Giovanni Federico falla offer för den nya politiken och bli spelare som klubben försöker sig göra av med i sommar. När Antonio Rukavina återvänder från sin utlåning i sommar står truppen med fem ytterbackar och mycket talar för att Rukavina kan få se sig om efter en ny klubbadress till nästa säsong, om inte klubben väljer sig att sälja Patrick Owomoyela.

En spelare som säkerligen lämnar klubben i sommar är den polske högermittfältaren Jakub Blaszczykowski. Kuba är för bra för Borussia Dortmund och har under längre tid haft Liverpools ögon på sig och kommer ett tillräckligt bra bud i sommar hamnar polacken på Anfield till nästa säsong. Även Neven Subotic, om serben bara hittar tillbaka höstens form, kan bli ett hett villebråd på transfermarknaden – för Subotics del kan sommarens EM-slutspel i Sverige en skjuts i rätt riktning.

Borussia Dortmunds sportchef Michael Zorc kommer få en än mer intressant del i byggandet av nästa säsongs trupp. En försäljning av Kuba skulle möjligtvis innebära några miljoner att värva en ersättare för, men ersättare till den kvicke polacken skulle hur som helst behövas. En ansträngd transferpolitik innebär inte heller att ytterligare nyförvärv skulle vara aktuella till sommaren, om än på fri transfer. Michael Zorc säger i en kommentar till Westlines nätupplaga att det många ser som antigen svart eller vitt ser han själv som grått; ”I Dortmund har vi en solid bas som kommer att säkerställa nyförvärv i framtiden.”

Vad som kommer att hända med en spelare som Kevin-Prince Boateng, för tillfället inlånad från Tottenham Hotspur, är följaktligen osäkert. Att Borussia Dortmund skulle köpa loss även Boateng från hans kontrakt får ses som uteslutet, men Boateng själv har talat positivt om sin situation i klubben och ser gärna att han stannar även nästa säsong. Det har spekulerats i att Boateng själv skulle köpa sig loss från sitt kontrakt med Tottenham och skulle så vara fallet finns en plats för Boateng i truppen, särskilt om Kuba skulle säljas till Liverpool.

Förlusten av den unge talangen Tolgay-Ali Arslan irriterar lite extra till följd av Watzkes senaste uttalande om att utveckla egna storstjärnor. 17-åringen som gjort succé i juniorlaget den här säsongen spelar i Hamburger SV nästa säsong och förlusten av Arslan får ses som baksidan av myntet i den situation Borussia Dortmund befinner sig idag. På sikt behöver klubben behålla de bästa talangerna för att den nya transferpolitiken ska bära frukt. På andra sidan av myntet finns Nuri Sahin som, efter ett par fina insatser så här i början av 2009, inte bara kan räkna med mer speltid nästa säsong utan även en viktigare roll för laget.

Diskutera gärna analysen här  på forumet.

Niclas Larsson2009-03-12 15:21:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?