Lagbanner
”Det bruna träsket på den gula väggen”

”Det bruna träsket på den gula väggen”

De är inte många, de som sprider sin högerextremistiska propaganda på arenan, men deras banderoller och flaggor syns tydligt. Fanscenen vet inte hur den ska reagera, klubben vill agera kraftfullt. Borussia Dortmund har ett nazistproblem skriver Frank Möhlmann i sin kartläggning av klubbens fanscen.

Nynazister kan splittra Borussia Dortmunds fanscen skriver journalisten Frank Möhlmann som har kartlagt de högerextremistiska grupperingarna på Südtribüne. En banderoll med texten »Solidarität mit dem NWDO« har rört upp känslorna bland klubbens supportrar i efterhand och klubbledningen har tydligt markerat att högerextremistisk propaganda inte accepteras under några omständigheter. »NWDO« står för »Nationaler Widerstand Dortmund« - en organisation som förbjöds av Nordrhein Westfalens inrikesminsiter Ralf Jäger för drygt två veckor sedan.

Med hjälp av högupplösta kameror på arenan filmades händelseförloppet. En ensam man vecklar ut banderollen och räcker den sedan vidare till supportrarna runtomkring sig. Borussia Dortmund utgår att de inte visste vad som stod på banderollen. Mannen har identifierats med hjälp av videofilmerna som Timo K., Free Fighter och ledare för huliganfirman »Northside« och känd nynazist. 27-åringen umgås även med autonoma nationalister. I samband med razzian den 23:e augusti trängde polis in i »R135« på Rheinischen Straße i Dortmund-Dorstfeld. Där påträffades Timos namn på ett certifikat från en kampsportsturnering.

På videoupptagningen syns K. med en gul t-shirt med texten »Super 3«. »Super 3« är en ultrasgrupp till den grekiska klubben Aris Saloniki och uppges ha starka band till »Desperados«, som kanske är den största ultrasgrupperingen i Dortmund. »Desperados« kommer sedan tidigare ofta i skottlinjen för kritik. Förra säsongen kritiserades »Desperados« för banderoller med homofobiska slagord, men kritiken avfärdades som provokation mot en supporterklubb till Werder Bremen som står långt till vänster på den politiska kartan. För två år sedan kritiserades paraplyorganisationen »The Unity« för samröre med »Desperados«

Möhlmann menar att det fanns mer bakom banderollerna än enbart viljan att provocera. Kopplingen mellan »Desperados« och autonoma nationalister är tydlig, polisen uppskattar att överlappningen är tvåsiffrig. Det gör inte »Desperados« till en högerextremistisk gruppering per se, samarbetet med de autonoma nationalisterna är inte systematiskt. Ytterligare bevis för kopplingen mellan Timo K. och »Desperados« är uppgifter från 2008. Den antirastisiska organisationen »Antifa« publicerade 2008 uppgifter på sin hemsida om att huliganer och högerradikala tränade gatustrider i en gymnastiksal i Lütgendortmund. Instruktör ska ha varit Timo K.

»Desperados« har inte förnekat ryktena om att de åtminstone har infiltrerats av nazister. »Det finns nära kopplingar mellan Desperados, autonoma nationalister och Northside« säger en expert på den nynazistiska scenen till Möhlmann. I samband med 3 Liga-matchen mot Karlsruher SC stormades bortaläktaren av delvis maskerade personer ur »Desperados« och ungefär tio högerradikala. Senare satt personer ur »Desperados« sida vid sida med högerradikala i den norra kurvan på Stadion Rote Erde. I samband med cupmatchen mot FC Oberneuland vecklades en banderoll ut på Westerstadion: »Rico Malt - unvergessen« signerad med »Northside Dortmund«. Enligt »Antifa« var Rico Malt en »Free Fighter« och nynazist.

Trots razzian mot Rheinischen Straße har polisen inte fått klarhet i sambanden mellan nazistscenen, »Desperados« och »Northside«. Möjligtvis flörtar »Northside« bara med högersympatisörer, som en färgstark väska beskrivs gruppen av en anonym polisman. Samtidigt har man kunnat konstatera att medlemmar ur »Northside« ska ha varit med på kampträningen i en gymnastikhall i Dortmund och polisen ska trots allt ha fått en tydligare bild efter razzian. I lokalen på Rheinischen Straße fanns till exempel klistermärken från »Desperados« på väggarna.

Utvecklingen som oroar kännarna av fanscenen. Den ökade framväxten av autonoma nationalister märks främst i samband med bortamatcherna och amatörlagets matcher. Eftersom många redan är belagda med tillträdesförbud i Bundesliga blir amatörlagets matcher en möjligt för de här grupperna att söka konfrontation med motståndarlagets supportrar. Tillträdesförbudet gäller exempelvis inte på Stadion Rote Erde med automatik. »Northside« beskrivs i en broschyr om »högerextrema strukturer i Dortmund« som en mycket våldsam gruppering. Antisemitism förekommer också. Enligt kännarna av fanscenen finns ungefär 100 kända högerextremister på hemmamatcherna, men endast ett fåtal använder matcherna som ett tillfälle att sprida sin propaganda på. 

Möhlmann menar att våldsbenägna grupper som »Desperados« och »Northside« på sikt kan orsaka splittring på fanscenen. Som skräckexempel lyfts Aachen fram, där högervridna »Karlsbande« och vänstervridna »Aachen Ultras« måste separeras från varandra, eftersom de två grupperna är djupt fientliga till varandra. Även i Duisburg finns en liknande problematik där det råder öppen splittring mellan vänstervridna »Kohorte« och högervridna »Division«, men problematiken tycks vara en bit bort i Dortmund. Varken »Desperados« eller »Northside« är tillräckligt stora i förhållande till »The Unity« och den övriga publiken på Südtribüne. »The Unity« är en opolotisk gruppering, men många medlemmar syns på demonstrationer mot nazister.

Samtidigt utövar »Desperados« och »Northside« tryck på »The Unity«. Det handlar om såväl hot som överfall, men framför allt en händelse talar om de hemliga styrkeförhållandena på Südtribüne menar Möhlmann. Efter att en av försångarna från »The Unity« synts med en antirasistisk t-shirt på arenan ska »Desperados« ha tvingat bort den mannen från podiet. Möhlmann konstaterar att den här händelsen aldrig ska ha förnekats av »The Unity«. I kölvattnet av detta har den nästan bortglömda gruppen Borussenfront börjat växa på nytt. Sedan flera år tillbaka har Borussia Dortmund förbjudit kläder och andra supporterartiklar med namnet på den gamla högerextremistiska huligangruppen.

Även Borussenfront syns särskilt i samband med amatörlagets matcher samt bortamatcher, framför allt utomlands. På långfredagen 2012 firade Borussenfront sitt 30-årsjubileum och när de gick fram på läktarsektionen för att visa sin närvaro var det ingen som vågade stoppa dem. Borussenfront står inte heller i polisens absoluta fokus. »Så länge gruppen inte begår några brott, kan vi inte ingripa« säger en polisman till Möhlmann. Gruppen sägs dessutom vara för gammal. »Frontline« som är en ungdomsorganisation till Borussenfront tycks dock inte finnas på radarn. »Frontline« beskrivs som ännu aggressivare än gamla Borussenfront.

För att få bukt med de högerextremistiska tendenserna på läktarna har Borussia Dortmund skapat ett »runt bord«. »Härmed vill vi förtydliga att fredagens händelse dessvärre inte var något isolerat fall« säger klubbens president Reinhard Rauball och medger därmed nazistproblemet. Klubben kommer tillsammans med staden, polis och klubbens fanprojekt hålla ögonen på högerscenen. Hans-Joachim Watzke tilläger att ett »grundläggande arbete« måste göras för att dränera det här träsket. Borussia Dortmund är en öppen klubb och »de här värdena är inte förhandlingsbara« säger Watzke. Klubben har nolltolerans mot den här typen av aktiviteter. Stora ord som måste följas av handling.

Många supportrar har reagerat på solidaritets-banderollen och hört av sig till klubbens fanprojekt. »Inom loppet av några sekunder blev våra telefoner fulla av sms« säger Thilo Danielsmeyer, en av representanterna från fanprojektet. »Fotbollens problem är alltid samhällets problem« säger Rolf-Arnd Marewski som är ledare för fanprojektet. 

Niclas Larsson2012-09-09 15:00:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?