Lagbanner
Vonovia Ruhrstadion, 2023-04-28 20:30

Bochum - Dortmund
1 - 1

Allt i egna händer!

Allt i egna händer!

Det är fem omgångar kvar av Bundesliga och Dortmund har allt i egna händer. Men kommer det gå hela vägen eller faller vi på väg upp för podiet?

Wer wird Deutscher Meister? Det är frågan alla ställer sig med endast fem omgångar kvar av ligaspelet. Kampen om titeln i Bundesliga har inte varit så här spännande på över ett decennium och alla, verkligen alla, i fotbollstyskland är glada för det. Men vad är det egentligen som talar för att Dortmund går hela vägen i år? Nedan gör jag mitt case för varför denna säsong skiljer sig från de andra.                                                                                                 

Formen
BVB avslutade hösten med två förluster och såg ut att förlora kampen om titeln redan innan VM. Men laget har tagit igen det med råge över våren. Under 2023 har man ett facit på 11 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust. Man står dessutom som bästa hemmalag i ligan med 37 poäng på 14 matcher under hela säsongen, vilket är av betydelse då 3 av de kvarvarande 5 matcherna spelas på Westfalenstadion.

Tidpunkten
Alla som följer Dortmund vet att allt kan hända och att det kan svänga fort. Det faktum att Dortmund övertar serieledningen precis i slutet av säsongen talar därför för att de kommer kunna hålla det hela vägen in i mål. Färre matcher kvar innebär helt enkelt att utrymmet för att klanta till det minskar. Det märks också i klubbledningen som nu även offentligt börjat prata om att man vill och kan bli mästare.

Spelschemat
Jämför man Dortmunds och Bayerns spelschema så ser de ganska snarlika ut: båda möter varsin blåvit nedflyttningskandidat i nästa omgång. Omgången efter möter man varsitt grönt mittenlag vars namn börjar på W. Efter det spelar Bayern mot nästa blåvita bottenfisk medan Dortmund möter mittenlaget ”det andra Borussia”. Slutligen spelar Bayern mot ett Champions League-jagande energidrycksföretag från Leipzig och ett FC Köln borta som man generellt har väldigt svårt mot. Dortmund å sin sida möter ett Augsburg som gissningsvis klarat spärren för nedflyttning vid det laget samt ett formstarkt Mainz som kämpar om Europaplats.
Bayern har två bottenlag, två mittenlag samt ett topplag kvar. Dortmund har å sin sida två bottenlag och tre mittenlag kvar. Så här i slutet av säsongen kan det vara en fördel att möta lag från mitten av tabellen som inte har mycket att spela för längre. Lagen som kämpar för sin överlevnad kan ibland glömma bort hur pass mycket underdogs de är i slutet av säsongen och topplagen vill in i den finaste av turneringar.

Tränaren
Edin Terzic har visserligen inte mängder av rutin från den här nivån men han har något som har saknats sedan den gode Jürgen lämnade. Det är något speciellt med en tränare som visar att han bryr sig och brinner för klubben och laget. Han har dessutom visat sig ha väldigt bra känsla för förändringar under match. Vilket inte minst har märkts genom att Dortmund tagit flertalet uddamålssegrar i slutminuterna i matcher som man tidigare säsonger sannolikt hade förlorat.

Motståndet
Sist men inte minst kan man inte undgå att Bayern gör en resultatmässigt sämre säsong än vad de annars gör. Det skulle vara enkelt att säga att det helt beror på att Bayern är sämre i år, men jag skulle i stället hävda att kvalitén på motståndet blivit bättre. Det är helt enkelt fler lag som klarar av att utmana topplagen under match och ligan är jämnare än vanligt bland lagen som kämpar om europaplatserna. Man skulle kunna hävda att Bayern saknar Lewandowski men sanningen är att Bayern gör lika många mål nu som när Lewy spelade. Dortmund har lika många poäng nu som man hade förra säsongen vid samma tidpunkt, skillnaden är bara att Bayern inte har kunnat skaffa sig samma försprång som tidigare.


Ikväll gäller det, första hindret på vägen mot ligatiteln ska besegras! Wer wird Deutscher Meister? BVB Borussia!
 

Dennis Wiese Rhodin2023-04-28 16:19:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?