Lagbanner
BVB am Donnerstag: Kaos, oro och förvirring - när får vi ett slut?

BVB am Donnerstag: Kaos, oro och förvirring - när får vi ett slut?

Borussia Dortmund fortsätter att prestera riktigt uselt på fotbollsplanen och Lucien Favre är fortfarande klubbens tränare. Men snart verkar också botten var nådd även för sportchef Michael Zorc.

SENASTE MATCHERNA
 
Borussia Dortmund – SC Paderborn 3-3 (0-3)
Bundesliga, omgång 12

Målen: 0-1 ’5 Mamba, 0-2 ’37 Mamba, 0-3 ’43 Holtmann, 1-3 ’47 Sancho, 2-3 ’84 Witsel, 3-3 ’90 Reus

Laget (kicker-betyg inom parentes där 1 är bäst och 6 är sämst): Bürki (4) – Piszczek (5), Weigl (6), Hummels (4), Schulz (5) – Dahoud (5,5), Witsel (4) – Sancho (3,5), Reus (4,5), Guerreiro (4) – Alcacer (5,5)

Byten:  ’45 Brandt (5) för Alcacer, ’46 Hazard (5) för Dahoud, ’46 Hakimi (4) för Schulz (5)

NOTERAT!

  • Normalt bör man vara glad över att ens lag hämtar igen ett 0-3-underläge, men att vi hamnar där från alla första början är så klart inget annat än en stor katastrof.
  • För första gången på många år blev laget utbuat på Westfalenstadion, även efter 90 minuter
  • Mahmoud Dahoud fick chansen centralt bredvid Witsel – och som ni ser till betyget så gick det inget vidare.
  • Hummels assist till andra målet i matchen var genialt och kanske den enda positiva delen att ta med sig utöver just att vi bara förlorade två i stället för tre poäng.
  • Resultatet och formen till trots så överlevde Favre den här förlusten (som det ändå någonstans var).
  • Mer om händelseutvecklingen efter matchen längre ner
FC Barcelona – Borussia Dortmund 3-1 (2-0)
Champions League, gruppspel

Målen: 1-0 ’29 Suarez, 2-0 ’33 Messi, 3-0 ’67 Griezmann, 3-1 ’77 Sancho

Laget (kicker-betyg inom parentes där 1 är bäst och 6 är sämst): Bürki (3) – Piszczek (5), Akanji (4,5), Hummels (5), Guerreiro (4) – Weigl (5), Witsel (4,5) – Hakimi (3,5), Reus (5), Schulz (5) – Brandt (4,5)

Byten: ’46 Sancho (2,5) för Schulz, ’76 Zagadou för Piszczek, ’85 Götze för Weigl

NOTERAT!
  • Ännu en undermålig insats av Borussia Dortmund
  • Schulz placerades som vänsterytter – ännu ett av Favres minst sagt märkliga beslut
  • Sancho fick börja på bänken efter att återigen kommit sent till en lagsamling – men var å andra sidan den enda spelaren som faktiskt presterade bra i den här matchen
  • Vi har nu inte saken i egna händer när det gäller Champions League, en poäng mer än Inter krävs i sista omgången när vi möter Prag och Inter tar emot Barcelona 
Det råder kaos i Dortmund
Det är inget snack om att för tillfället är Borussia Dortmund ett ostrukturerat, omotiverat och dåligt styrt fotbollslag. Insatsen mot Bayern följdes av en pinsam insats mot Paderborn och till sist ännu en usel insats mot Barcelona. I ligan har vi trots allt bara fem poäng upp till toppen, men med det här spelet och detta obefintliga självförtroende kommer vi aldrig komma i fatt.

Efter matchen mot Paderborn buades laget ut och Reus ord förklarar ganska tydligt vilka fundamentala problem man kan hitta för tillfället: ”Vi vet inte ens hur vi ska pressa. Det är något för alla att tänka på”. Samtidigt försvarade han Favre efter matchen.

I söndags, två dagar efter matchen mot Paderborn, hade Borussia Dortmund medlemsmöte. När spelarna och ledarna klev in i salen fick de också lyssna till besvikelsen hos fansen än en gång. ”Det är befogat”, sa Reus. Samtidigt var fansen tydliga med att de även i dessa motgångar står bakom laget och klubben, men förväntar sig också att sportchef Michael Zorc och vd Hans-Joachim Watzke ska agera därefter.

Hertha-matchen Favres sista?
Jag vågar inte tro eller hoppas på någonting längre. I mitt huvud var Favre sparkad redan efter matchen mot Bayern München, men han sitter allt jämt kvar, men nu kommer rapporter om att Hertha är hans sista chans. När Zorc efter Paderborn-matchen sa att ”Vänligen förstå att jag inte kan säga så mycket i dag. I morgon är en annan dag”, så trodde man att någonting var på gång, men icke.

Men förhoppningsvis snart.

August Höhner hyllades
I samband med söndagens samling hyllade Borussia Dortmund klubbens långlivade fans. August Höhner har varit medlem i Borussia Dortmund sedan 1939, det vill säga i hela 80 år.

Hakimi nominerad till fint pris
Achraf Hakimi, har nominerats till African Player of the Year och Africa’s Best Youth Player av CAF. Ytterligare ett bevis på att Hakimi gör sig ett allt större namn i Europa.

NÄSTA MATCH

Hertha BSC – Borussia Dortmund

Bundesliga
Lördag 30 november 15:30
TV: Viasat Fotboll / Viaplay


Med tre raka matcher utan seger, varav två i ligan, åker Borussia Dortmund till huvudstaden för att möta ett Hertha BSC som (redan) bytt tränare. Ante Covac har ersatts av den gamle legendaren Jürgen Klinsmann som dessutom har tidigare Werder- och Ingolstadt-tränaren Alexander Nouri vid sin sida.

Hertha har liksom Dortmund underpresterat den här säsongen och ligger på 15:e plats i tabellen men det är ett lag med potential och inte minst är det med oro jag konstaterar att det finns stor risk för den klassiska ”ny tränare”-effekten. Framför allt när vi själv är under all form av is för tillfället.

Det här blir Favres sista chans och det känns nästan lönlöst att försöka gissa sig till en startelva, men jag tänker ändå göra ett försök. Alcacer, som var sjuk i veckan, kan finnas med på bänken men vi räknar inte med att han kommer till spel från start. Jag utgår från att Schulz bänkas efter flera dåliga insatser.

Preliminär elva: Bürki – Piszczek, Akanji, Hummels, Guerreiro – Witsel, Weigl – Sancho, Reus, Hazard - Brandt

Andreas Holm2019-11-28 17:00:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?