Lagbanner
BVB am Donnerstag: Positiva vindar trots poängtapp - PSG väntar i februari
Bürki och två av hans lagkamrater stod för varsitt individuellt misstag som kostade segern mot Leipzig.

BVB am Donnerstag: Positiva vindar trots poängtapp - PSG väntar i februari

?Tuff lottning i Champions League, fin seger i Mainz och surt poängtapp mot Leipzig är några av delarna när vi summerar Borussia Dortmunds nästsista vecka innan juluppehållet.

 SENASTE MATCHERNA
 
FSV Mainz 05 – Borussia Dortmund 0-4 (0-1)
Bundesliga, omgång 15

Målen: 0-1 ’32 Reus, 0-2 ’66 Sancho, 0-3 ’69 Hazard, 0-4 ’84 Schulz

Laget (Kicker-betyg inom parentes där 1 är bäst och 6 är sämst): Bürki (3) – Akanji (3), Hummels (2), Zagadou (1,5) – Hakimi (3), Weigl (3), Brandt (2,5), Schulz (2,5) – Reus (2) – Hazard (2,5), Sancho (2)
Byten: ’73 Götze för Reus, ’81 Dahoud för Brandt, ’85 Alcacer för Sancho

NOTERAT!

  • Ny fläckfri insats av Dan-Axel Zagadou
  • Dortmund fortsatte visa på frejdig offensiv
  • Reus gjorde mål, hans fjärde mål på de till den här matchen fyra senaste ligamatcherna
  • Enda ändringen mot matchen mot Slavia Prag var att Schulz ersatte Guerreiro. Schulz gjorde också sitt första Bundesliga-mål för BVB 

Borussia Dortmund – RB Leipzig 3-3 (2-0)
Bundesliga, omgång 16

Målen: 1-0 ’23 Weigl, 2-0 ’34 Brandt, 2-1 ’47 Werner, 2-2 ’53 Werner, 3-2 ’55 Sancho, 3-3 ’78 Schick

Laget (Kicker-betyg inom parentes där 1 är bäst och 6 är sämst): Bürki (4) – Akanji (2), Hummels (2), Zagadou (2) – Hakimi (3), Weigl (2,5), Brandt (4), Guerreiro (4,5) – Reus (4) – Hazard (4), Sancho (2)

Byten: ’71 Piszczek för Sancho, ’84 Schulz för Guerreiro

NOTERAT!
  • Spelmässigt mycket bra match, men individuella misstag gjorde att vi tappade två poäng
  • Bürki stod för en målvaktstabbe vid första målet
  • Brandt slarvade vid andra målet
  • Guerreiro tappade fullkomligt markering vid 3-3-målet
  • Weigl (!) nätade, vilket visserligen kanske också kan beskrivas som en målvaktstabbe
  • Brandts 2-0-mål var pure fotbollsglädje
  • Sancho är den yngsta spelaren någonsin i Bundesliga att nå 22 mål i ligan, därmed ett 50-årigt rekord av Horst Köppels som slagits 

ÖVRIGT FRÅN VECKAN

Ligaläget, ny formation och Favres matchcoachning
Det hade suttit fint med tre poäng mot RB Leipzig men som läst ovan blev det inte heller så. Därmed ligger Borussia Dortmund fyra i Bundesliga, på samma poäng som rivalen från München och fyra poäng efter RB Leipzig och Mönchengladbach. Det är tight och jämnt i toppen, men den nya formationen med trebackslinje har åtminstone gett en positivare känsla inför fortsättningen, om än Favres matchcoachning ännu lämnar mycket att önska.

Jakten på Håland fortsätter
Det snackas så klart fortfarande väldigt mycket Erling Håland och för stunden verkar det som att det är tre klubbar som slåss om hans signatur: Manchester United, Borussia Dortmund och givetvis RB Leipzig. De senaste uppgifterna gör dock gällande att Leipzig inte är villiga att betala den årliga lön som efterfrågas, men att United och BVB är desto mer medgörliga. To be continued.

PSG i Champions League-åttondelen
Det blir Paris SG och vår förre tränare Thomas Tuchel som väntar i Champions League i februari. Vi har bara ställts mot laget från den franska huvudstaden en gång tidigare i tävlingssammanhang, i Europa League för tio år sedan och då hette målskyttarna Nuri Sahin och Chantome när lagen spelade 1-1 och i det andra mötet 0-0.

Borussia Dortmund 110 år
I dag, torsdagen den 19 december, firar Borussia Dortmund 110 år. Detta speglades inte minst i det årliga julträffen på Westfalenstadion där 65 000 personer tillsammans sjöng vackra Leuchte auf mein Stern, Borussia.

Benfica nästa för Julian Weigl?
Vinterfönstret närmar sig och ryktena trillar tätt. Julian Weigl uppges vara av intresse för den portugisiska storklubben Benfica. Weigl har visserligen en ordinarie plats i laget för stunden, men har ändock haft svårt att ta nästa steg i sin utveckling. Kanske växer den möjligheten på sydligare breddgrader?

Jürgen Klinsmann vill ha Mario Götze
Mario Götzes kontrakt är en lång historia men klart är att det snart går ut och det verkar inte som att det är särskilt nära någon förlängning för tillfället. Hertha BSC har så klart noterat detta och visat intresse. En övergång till Hertha i vinterfönstret eller till sommaren känns inte helt otroligt.

NÄSTA MATCH

TSG Hoffenheim – Borussia Dortmund
Bundesliga, omgång 17

Fredag 20 december kl. 20:30
TV: Viasat Sport Premium HD  / Viaplay

Decenniets sista match för vår del spelas i Sinsheim och mot Hoffenheim. Hoffenheim ligger på nionde plats i ligan, vilket det känns som att de alltid gör, och kommer närmast från seger borta mot Union.

För vår del kommer Marco Reus inte till spel på grund av skada och Jadon Sancho är tveksam till spel, så det blir en del att fundera på för Lucien Favre.
Det är med andra ord väldigt svårt att se hur Favre ställer upp startelvan, men vi gör ett försök:

Bürki – Akanji, Hummels, Zagadou – Hakimi, Weigl, Brandt, Schulz (Guerreiro) – Hazard  – Sancho, Alcacer (Götze)

Andreas Holm2019-12-19 17:00:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?