Lagbanner
Dortmund överkörda när Ajax hade uppvisning

Dortmund överkörda när Ajax hade uppvisning

Andreas Törner skriver av sig efter Dortmunds blytunga bottennapp i Champions League då man fick storstryk borta mot Ajax.

En gruppfinal borta mot Ajax stod på agendan och detta var en match man såg fram emot av många anledningar samtidigt som det var många saker man var rädd inför också. Man vet att båda lagen gillar offensiv och där av har tendenser att blotta sig bakåt, så man hade en känsla av att det skulle bli många mål.

Hoppades på förhand att Dortmund kunde vara smarta och ställa upp med lite av ett kontringslag och försöka kontra dit Ajax, men Rose ställde upp med samma lag som han brukar spela med. Undantagen var Schulz och Brandt istället för skadade Guerreiro och Dahoud. Schulz som jag nog skulle föredra oavsett för tycker att han snabbare och bättre defensivt som skulle vara nödvändigare i denna match. Jag skulle dock hellre vilja ha Dahoud eller någon annan istället för Brandt för jag kände att vi behöva fler grovjobbare/bollvinnare på mittfältet i denna match. Det är också lätt att spekulera i efterhand men jag tror inte att någon skulle gissa den här utgången av matchen som det blev. 
 
Första halvlek: Precis som väntat så hade den här matchen en sprakande inledning med högt tempo, bra kvalitet på passningsspelet och hög press från båda lagen så det var inte mycket tid någon hade med bollen. Ser man till chanser och hur matchen utvecklades så tycker jag att Ajax började ta över mer och mer och började visa sin kreativitet i anfallsspelet. Med det sagt så kom inte det första målet helt ologiskt även om målet i sig var dråpligt med ett självmål efter att Reus skarvar in den med huvudet i eget mål. Detta var i tionde minuten och min direkta känsla efter det målet och denna inledning var att detta kommer bli en lång match.

Matchen fortsatte och desto mer av matchen som gick desto mer fick man bekräftat av känslan att detta inte kommer sluta bra. Bättre blev det inte heller för i 25:e minuten så utnyttjade Ajax en slarvig undannick från Hummels i slottet och Ajax kunde med enkelt kombinationsspel sätta 2-0. Efter det målet gav jag upp mer eller mindre och kände att det enda som kan rädda detta är en slumpmässig reducering eller att Haaland räddar oss på något magiskt sätt. Tyvärr försvann hoppet mer och mer för Ajax fortsatte att trumma på och kunde likaväl leda med 4-0 innan paus. Dortmund var tyvärr alldeles för slarviga och fantasilösa när det gällde passnings- och anfallsspelet. Det enda man egentligen skapade var i sista minuten när Haaland fick en bra djupledsboll men var tyvärr för mycket av utkanten av straffområdet och där av inte göra så mycket annat än att skjuta rakt på målvakten. Det var Dortmunds enda skott på mål i första halvlek så bara det säger egentligen mycket om deras första halvlek.
 
Andra halvlek: Det kanske låter lite överdramatiskt men den enda frågan man ställde sig inför andra halvlek var, hur många mål kommer Ajax att vinna med? Matchen var igång och det dröjde knappt tre minuter innan man var på väg att känna lite hopp när Haaland kom fri efter magisk kross från Hummels men tyvärr så styrde målvakten skottet i ribban. Även om det inte blev mål så ville man ändå där och då tro att Dortmund ändå kan fixa något ofattbart.

Dessvärre så drog Ajax ner rullgardinen för oss åtta minuter senare när de gör 3-0 och då gav åtminstone jag upp hoppet om poäng. Så såg det även ut för det flesta Dortmund spelarna och även om det försökte få till ett snabbt svar så syntes det att självförtroendet och tron inte var där och detta ledde bara till frustration och ännu mindre energi till laget. Detta syntes tydligt i 4-0 som kom i 72:e minuten när Ajax enkelt kom till inlägg på CL skyttekung Haller som ostört nicka dit den mellan Hummels och Can. Efter det dog tempot ganska rejält och det blev till slut 4-0 till Ajax men man ska tilläga att det likaväl kunde göra fler mål.
 
Sammanfattning: Jag tycker inte att man kan sammanfatta detta på ett annat sätt att detta var klasskillnad på alla plan. Ajax var bättre på alla delar som är avgörande som presspel, kombinationsspel, kyliga, högt tempo med boll, individuell skicklighet, rörelse mm. Man kommer aldrig få svaret men jag känner att även om Haaland skulle få in 2-1 i början av andra halvlek så skulle det mer ses som en tröst att han fortsätter göra mål än början på en upphämtning. För ser man till lagens insats så är det under all kritik för även om Ajax är kända för sin offensiv så gör detta mig lite orolig för framtidens matcher mot ännu svårare lag än Ajax.

Så jag hoppas att vi kan ta lärdom av den här matchen och det lär vi få ett kvitto på om det har gjort det för det är bara två veckor till vi möter dom igen. Då har vi hemma och alla lag som kommer ditt vilket stöd fansen ger Dortmund så bara det ändrar förutsättningarna rejält.
 
Laguppställningar:
Ajax 1-4-2-3-1: Pasveer-Blind, Martinez, Timber, Mazraoui- Gravenberch, Alvarez- Tadic, Berghuis, Antony- Haller
Byten, Klaassen-Berghuis 69:e Neres-Antony 76:e Rensch-Mazraoui 83:e Daramy-Haller 83:e
 
Dortmund 1-4-3-1-2: Kobel, Schulz, Hummels, Akanji, Meunier- Brandt, Witzel, Bellingham-Reus- Malen, Haaland
Byten, Can-Schulz 46:e Hazard-Malen 53:e Pongracic-Hummels 79:e Wolf-Meunier 79:e Knauff-Brant 88:e
 
Matchens lirare: Egentligen vill jag säga hela Ajax men jag känner att jag måste höja Kobel. Han kan inte göra något åt målen och om han inte skulle många av sina imponerande räddningar så skulle det lika väl kunna sluta med tennissiffror.

Andreas Törner2021-10-20 16:45:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?