Lagbanner
En avgörande månad för Dortmund

En avgörande månad för Dortmund

Andreas Törner blickar framåt på vad som vänta skall för Dortmund och delar med sig av vad han tänker om de kommande matcherna.

Dortmund spelschema november:
Ajax h 3/11                                   
Leipzig b 6/11                              
Stuttgart h 20/11
Sporting b 24/11 
Wolfsburg b 27/11  
                                           

Bayern München spelschema november:
Freiburg H 6/11
Augsburg B 19/11
Dynamo Kiev B 23/11
Arminia Bielefeld H 27/11


Jag tror att när vi kommer summera den här säsongen och kommer betygsätta den här säsongen så kommer man kunna sen där månaden på två sätt. Antingen att det var viktiga poäng vi lyckades samla ihop trots omständigheter och mindre bra prestationer och drömmen om en trevlig säsong fortsatte levde. Alternativt att hoppet om en bra säsong sjönk kraftigt på grund av en inbillning av att vi ska vara Tysklands näst bästa lag.
 
Precis som jag har skrivit så är detta en väldigt viktig och avgörande vecka, särskilt för Dortmund som bortsett från att fortsätta hänga med i ligan har viktiga matcher i Champions League. Det som också gör den här perioden så intressant men även läskig är att vi förmodligen får klara oss hela den här perioden utan Haaland. Vem som ska göra målen istället har jag ingen aning om. Man känner lite att det är ännu viktigare för varje spelare att höja sig några nivåer för att få in bollen när Haaland inte är med. Detta leder i sin tur att det blir ännu viktigare att försvaret håller nu när jag är orolig att det inte kommer bli så många mål framåt.
 
Lite tankar om dessa matcher:
 
Ajax hemma
Vi börjar med en riktig rivstart med Ajax hemma och ni som har läst min senaste text vet att jag verkligen inte var nöjd med Dortmunds insats i Amsterdam. Visst gjorde Ajax en väldigt fin insats men att de fick oss att se ut som ett bottenlag i Eredivisie är inte ok någonstans. Jag är ändå övertygad om att det inte kommer se ut som senast, åtminstone om man ser till resultat. Denna gången är det på Signal Iduna Park och där vet vi att vi är starka och alltid har fansen med oss. Självklart måste de också ha sett den första matchen i repris och jag hoppas verkligen att det har bevisat sig när slutsignalen låter.
 
Leipzig borta
Ser man till att det ligger åtta och tagit 15 av 30 poäng så  är det lätt att säga att det har underpresterat. Jag ska inte säga något annat än att jag självklart också tycker att det borde vara högre upp men att jag ändå kände på mig innan att det skulle få en tuff säsong. Det hade inför säsongen förlorat förutom de viktiga mittbackarna Konate och Upamecano en av världens intressanta tränare Nagelsmann. Man visste att oavsett vem som skulle ersätta honom så skulle det inte bli lätt och framför allt kommer den här tränaren behöva tid efter speciellt spelsätt med Nagelsmann. Det blev Jesse Marsch och jag ska vara ärlig om att jag inte har hört talas om människan. Han kommer från systerklubben Salzburg och med den vetskapen så blev man kanske inte jätteförvånad. Tar man med detta in i beräkningarna och återgår till deras ligaplacering och prestation såhär långt får man ändå säga att det ska ha godkänt. Det har i alla fall gåt väldigt bra hemma hittills med 4 vinster och 1 förlust och en målskillnad på 18-5. Det gör en självklart orolig men jag är övertygad om att det kör smart försvarsspel med effektiva kontringar så ska vi nog kunna slå dom. 
 
Stuttgart hemma
Här fördjupar jag mig inte det längre än att detta är en match man bara ska vinna. Jag vet att Stuttgart vann mot oss med 1-5 borta förra säsongen så visst är allt möjligt så inga tecken på underskattning förväntar jag mig.
 
Sporting borta
En match på förhand jag är orolig kan bli avgörande för att få andraplatsen i gruppen. Jag vill vara positiv men tror att vi som bäst får ett oavgjort mot Ajax samtidigt som Sporting vinner mot Besiktas hemma ikväll. Då har Dortmund sju poäng och Sporting 6 poäng och då kommer det bli oerhört viktigt att vi åtminstone får ett oavgjort så vi har allt i egna händer inför sista omgången. Då har vi hemma mot Besiktas och med tanke på hur de har sett ut hittills i gruppspelet så ska det bara vara en seger. Det kommer verkligen inte bli en lätt match, särskilt inte att göra mål på dom. Bortser man från kollapsen det åkte på mot Ajax1-5 så har det bara släppt in två mål på sju matcher hemma. Jag tror att det kommer bli en liknande match som när Dortmund hade hemma, en jämn och intensiv match som kommer leva fram till domaren blåser.
 
Wolfsburg borta
Den sista matchen på schemat och på förhand känner jag att det är den svåraste matchen att förutspå ett resultat. Dels för att jag känner att Wolfsburg är ett av ligans mest ojämna lag men framför allt har det fått en ny tränare i Florian Kohfeldt som vi känner igen från Werder Bremen. Det är självklart svårt att säga om det bara är tillfällig effekt som vissa tränare lyckas få men man får ändå säga att han fått en smakstart. Vinst mot Leverkusen borta och nu igår vinst mot Salzburg hemma så det blir intressant att följa deras utveckling fram till den här matchen. Nu kan mycket hända till den här matchen och mycket kan hända fram till den här matchen men jag övertygad om att vår sex raka vinster borta mot Wolfsburg utökar till sju.
 
Sammanfattning:
Detta är och kommer bli en väldigt tuff månad för Dortmund. Det hade varit tillräckligt svårt med Haaland men att det sägs att vi får klara oss utom honom hela den här månaden gör det dubbelt så tungt att gå in i den här månaden. Därför jag också har med Bayern Münchens kommande schema är för Dortmund mot Bayern är första matchen efter dessa matcher för respektive. Som vi ser har Bayern betydligt lättare schema och förmodligen kommer gå rent till den här matchen så det gäller verkligen för Dortmund att inte tappa för många poäng. Tyvärr blir det nog något poängtapp på vägen till den här matchen men visst hade det varit underbart att gå rent, slå Bayern, gå upp i serieledning för det var ju inte igår.

Andreas Törner2021-11-03 16:30:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?