Lagbanner
Fel saker i fokus under ”Der Klassiker”

Fel saker i fokus under ”Der Klassiker”

Andreas Törner sammanfattar den gångna helgens toppmöte där Borussia Dortmund fick se sig besegrade av Bayern München hemma på Westfalenstadion.

Oavsett hur mycket man ogillar att se Bayern München vinna dessa ”Der Klassiker” så kan man i alla fall aldrig klaga på underhållningen i dessa matcher. Det man kan klaga på eller konstatera denna ”Der Klassiker” jämfört med tidigare är att det inte var Bayerns dominans som avgjorde matchen.

Första halvlek
Jag tycker att vi börjar vid nedsläppet Dortmund fick vid mittplan efter fyra minuter och efter korta passningar från Can, Guerreiro ut till Bellingham så var målet där. Bellingham med magisk chipp till Brandt som sprang mellan en upptagen Hernandez och sovande Davies. Davies som försökte revanschera sig men åkte då på en fin skottfint från Brandt som sedan enkelt kunde placera den i bortre hörnet. Det var den drömstarten både matchen och Dortmund behövde.

Underbart är kort är något alla känner till och det var något Hummels tyvärr ville understryka för fem minuter senare var det kvitterat. En sekvens som jag känner på något sätt sammanfattar Hummels som spelare. Med det sagt får han enkel pass hem vid mittcirkeln och har gott om tid med bollen men tyvärr så ställde återigen hans nonchalans till det. Müller hinner dit med foten, det blir ihop slag och bollen flyger högt mot Dortmunds mål. Hummels som nästan lyckades reda ut situationen men tyvärr fick en enkel knuff, tappade balansen tillräckligt för att Lewandowski kunde sno åt sig bollen och sätta dit kvitteringen.

Det var den serieledningen tänkte man och efter det så såg matchen mer eller mindre likadan ut från start till slut. Högt tempo, hög press och många intressanta omställningar från båda lagen. Första halvlek rusade bara förbi och vi närmade oss halvtidsvila och då börjar man som ofta spåna om andra halv men då hände det som inte får hända. Bayern tar ledningen i 43:e efter inspel från Davies som Guerreiro rensar på Hummels, det som således blir perfekt pass till Coman som kunde skjuta via Dortmund klack upp i nättaket. Det var det sista som hände och skulle hända i första halvlek.

Andra halvlek
Vad kan Dortmund göra? Ska man vara nöjd om det får med sig ett oavgjort? Vad ska vi hoppas på från säsongen om Bayern vinner? Det var frågor som kom in i ens huvud inför andra halvlek men som tur var kunde försvinna lika fort. Det efter att Dortmund fick en start man knappt vågade drömma om. Håland sätter dit kvitteringen i 47:e minuten. Detta efter fint kombinationsspel från Brandt och Meunier på högerkanten. Upamecano som inte får undan inlägget från Meunier och Bellingham får bollen precis utanför straffområdet, hittar fri Håland som kan vackert lägga in den i Neuers bortre hörn. Perfekta starten som sagt och Dortmund tog vara på den energin vid målet och tog tag i matchen i början av andra halvlek.

Allt förändrades egentligen efter den otäcka huvudskadan på Brandt i 65:e minuten vilket ledde till ett längre avbrott som störde Dortmunds momentum. Detta tog ca fem minuter och bara en minut efter att spelet var igång igen var det Hernandez som vred sig i plågor. Sammanlagt blev det ett avbrott på sju minuter och detta drog självklart ner tempot något avsevärt mycket. Självklart blev det värre för Dortmund för bara några minuter efter detta så fick Bayern en straff som man får säga är klar. Det är bara synd med sådana typer av straffar som går via handen/armen, särskilt när det ska avgöra en sådan här typ av match. Nu är vi inne i den 76:e minuten och även om Dortmund hade femton plus tio minuter tilläggstid så hände det knappt någonting efter straffen. Hoppet blev inte heller större efter det bytte av Håland i 82:e minuten och var det något av lagen som var nära ett sjätte mål så ska man vara ärlig och säga Bayern.

Startelvor:
Dortmund (4-2-3-1): Kobel – Guerreiro, Hummels, Akanji, Meunier – Dahoud, Can – Bellingham, Reus, Brandt – Haaland
Byten: Malen-Dahoud 60:e, Wolf-Brandt 70:e, Tigges-Haaland, Schulz-Guerreiro 82:e

Bayern München (4-2-3-1): Neuer – Davies, Hernandez, Upamecano, Pavard – Goretzka, Tolisso – Sané, Müller, Coman – Lewandowski
Byten: Gnabry-Sané, Musiala-Goretzka 65:e Süle-Hernandez 74:e Nianzou-Coman 88:e

Matchens lirare: Jude Bellingham
Nästan varje match man tittar på Dortmund och tittar på Bellingham så förstår man varför så många lag vill ha honom. Att spela med en sådan mognad och lugn när man är 18 år är helt otroligt. Han spelade knappt bort en boll, flöt flera gånger med bollen genom Bayern spelarna och man såg att det hade problem med honom. Assisten till första målet och tunneln på Tolisso säger ganska mycket om hans teknik och hans grymma självförtroende. Helt övertygad att det blir Dortmunds nästa stora försäljning efter Håland och skulle bli förvånad om det inte får närmare en miljard för honom.

Summering
Precis som väntat blev detta en match med mycket mål, högt tempo, högt presspel från båda och mycket fram och tillbaka. Det tog inte lång tid att inse vad lagen ville göra, Bayern körde på som alltid och anföll allt som ofta via kanterna medan Dortmund ofta sökte någon fri centralt som sedan kunde lägga en djupledsboll på Håland. Bayern var bättre i första halvlek och Dortmund var bättre i andra eller åtminstone till skadan på Brandt. Med det sagt och tar med allt som hände under matchen så tycker jag att ett oavgjort hade varit mest rättvist. Tyvärr har allt som ofta det största lagen i Europa marginalerna på sin sida och om det är tur, skicklighet, välförtjänt eller något annat låter jag vara osagt.

Frågor man frågar sig själv efter matchen:
– Skulle inte Reus ha straff eller var det offside som räddade Hernandez?

– Skulle det sluta annorlunda om avbrotten inte skulle komma?

– Skulle inte Håland klara av att köra hela matchen?

– Hur illa blev det med Brandt?

Framtiden
Nu har Dortmund tre matcher kvar detta år om man bortser från den betydelselösa matchen mot Besiktas nu i veckan. Ser man Bochum borta, Greuther Fürth hemma, Herta Berlin borta som återstår vill jag ändå tro att vi samlar ihop nio poäng, åtminstone om vi presterar som vi gjorde i helgen. Jag vet sen att säsongen är lång och allt kan hända men är orolig att vi inte kommer få någon mer chans den här säsongen att gå om Bayern München. Hoppas att jag har fel men jag tror att återstående säsongen kommer handla om att kolla neråt än att våga drömma om något större.

Andreas Törner2021-12-06 20:45:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?