Lagbanner
Gästkrönika: Allt annat än avancemang är underkänt

Gästkrönika: Allt annat än avancemang är underkänt

Andreas Törner med en gästkrönika inför Borussia Dortmunds Champions League-spel.

Champions League är tillbaka och det är alltid lika roligt och spännande. För precis som alla turneringar och även ligor såklart så blir det skrällar, galna matcher och flera vändningar fram och tillbaka. Just att det också är turnering gör att dessa ingredienser förstärks så mycket mer eftersom varje match har mer betydelse än vad enskild ligamatch brukar ha.

Med det sagt kan vi gå till Dortmunds grupp tillsammans med Sporting Lissabon, Besiktas och Ajax. Den första känslan man fick när gruppen fastställdes var en lättnad av återigen få en grupp där vi gott och väl kan sluta etta än att behöva kämpa för en andraplats. Med det sagt tycker jag ändå man får säga att detta är en lite klurigare grupp än vad vi fick förra säsongen. Vi är ju ändå i en grupp tillsammans med tre lag som alla vann sina respektive ligor förra säsongen.

 Ska vi börja med Besiktas som vi ändå inleder mot så är det åtminstone en sak man vet säkert om Besiktas eller egentligen de flesta lag från Turkiet. Fansen gör allt för att hjälpa sitt lag och allt för att psyka motståndarna. Ser man till laget så är det en speciell mix på många sätt. Särskilt på kombinationen av spelare man aldrig har hört talas om till spelare som inte riktigt lyckas i toppligorna med undantag Pjanic men sen lyckas i Turkiet. Vi går vidare till Sporting Lissabon som var en av många lag i Europa som chockade inhemskt med att vinna ligan igen efter 19 år. Sporting som har långt ifrån en högkvalitativ trupp men har en bra mix med erfaret därbak tillsammans med modiga och spännande yngre där fram. Nu till Ajax som man känner på förhand ska vara det enda laget som kan utmana om förstaplatsen. Ajax som man verkligen får beundras av, dels på deras vågade offensiv som kan störa vilket lag som helst men framför allt förmågan av att lyckas hitta okända spelare och göra det till stjärnor.

Om vi ska summera detta så skulle jag säga att detta kommer vara en tuff grupp för alla egentligen och det känns verkligen inte omöjligt att alla kan ta poäng från varandra. Det kommer bli matcher där man verkligen kommer se och känna lagens hemmastöd. Matcherna mot Besiktas och Sporting kommer nog bli mer fysiska och man kommer behöva mer tålamod för att vinna. Matcherna mot Ajax kommer vara mer böljande och där kommer det nog mer avgöras om vilket lag som kan straffa de andra bäst på kontringar. Jag är ändå övertygad om att Dortmunds höjd och trupp åtminstone ska leda till avancemang. Vi har ju trots allt Håland och alla vet vad Champions League betyder. Det gäller bara att det övriga är lika taggade om vi ska ta oss långt men först tar vi ett gruppspel innan vi börjar drömma oss bort.

Andreas Törner2021-09-15 16:30:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?