Lagbanner
Gästkrönika: Nu får det gärna vara nog!

Gästkrönika: Nu får det gärna vara nog!

Andreas Törner har greppat pennan och skrivit av sig inför Borussia Dortmunds säsong där man måste försöka få stopp på Bayern München.

Nio säsonger i rad har Bayern München vunnit ligan och inte för att vara sådan, men det är väl inte mycket som talar emot att det blir en tionde. Ser man till Leipzig och Dortmund som då ska vara de så kallade titelutmanarna och jämför deras trupper och deras bild som klubb med Bayern så är det inte konstigt att det ser ut som det har gjort de senaste säsongerna.

Kortfattat har de mindre matchvinnartyper och utmärkande individualister som kan vara avgörande i matcher och som klubbar är ett ställe man går innan man tar sista steget till en toppklubb. Samtidigt som Bayern har just fler spelare som kan göra skillnad och som klubb kan locka till sig och behålla spelare som i slutändan ger titlar. Med det sagt vore det inget annat än en skräll om Bayern inte vinner ligan igen. 
 
Vad kan Dortmund göra kan man då fråga sig, och vad behöver hända under säsongen för att det ska bli en eventuell ligatitel. Jag har kommit på några punkter:

– Att Marco Rose så fort som möjligt får in sin prägel i laget.

– Man vet ju att Lewandowski kommer göra sina minst 30 mål och då gäller det för Håland att leverera något liknade.

– Ha tur med skadorna och rotera spelarna smart.

– Göra Signal Iduna Park till en borg och man hoppas att ökningen av publik kommer hjälpa till med detta.

– Undvika de onödiga poängtappen mot lag man bara ska slå.

– Den sista men absolut viktigaste punkten egentligen trots att de inte kan påverka det själva är att de måste få hjälp av Bayern. Med det menar jag att de också måste göra de oväntade poängtappen för man vet tyvärr att Dortmund kommer vara med om dem.

Ser man då till truppen så är det ju ingen större skillnad sett till spelare som har kommit in och spelare som har lämnat. Jag känner egentligen att det bara finns två spelare att nämna i detta fall. Dels så har vi Sancho som man egentligen skulle kunna skriva en egen text om hur mycket man kommer sakna honom och vad man kommer sakna med honom. Det kom inte heller som en chock så jag tycker bara att vi kan tacka Jadon för hans tid och de dryga 900 miljoner han drar in till klubben.

Den andra spelaren som man väl måste nämna är Malen som då ska vara Sanchos ersättare. Ja som spelartyp så tror jag att det kan bli en bra ersättare. Det enda som gör mig lite fundersam är att han egentligen inte är en ytter utan en forward även om han kan vara på kanten också. Annars hade han bra statistik förra säsongen med 19 mål och 8 assist i Eredivisie och där av kanske ska ge honom åtminstone en säsong att anpassa sig för det är skillnad att briljera i Holland jämfört med i Tyskland. Annars överlag får man väl ändå säga att truppen ser stabil ut och det finns flera spelare man hoppas fortsätter ha samma fina form som de hade i sommar som exempel Akanji, Delaney, Meunier och Hazard.

Ser man till tyska cupen och Champions League så är det självklart lättare att utvärdera ett cupspel än att sätta förväntningar på det. Anledningen är väldigt enkel och det är ju så att man inte kan sätta förväntningar innan man vet vilket motstånd man ställs mot. Så där får man ta steg för steg och hoppas man har tur med lottningen. Självklart hoppas man att det tar sig så långt som möjligt men jag tillsammans med många andra känner nog att något annat är viktigare. Det är att något lag sätter stopp för denna löjliga streak och räddar ligans bild utifrån att det är bara ett lag som kan vinna denna liga. Så låt kampen börja mellan Bayern mot resten av Bundesliga.

Andreas Törner2021-08-13 16:00:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?