Lagbanner
Signal Iduna Park, 2021-12-04 18:30

Dortmund - Bayern München
2 - 3

Inför Der Klassiker: Viktigaste mötet på länge

Inför Der Klassiker: Viktigaste mötet på länge

Borussia Dortmund tar på lördag emot Bayern München hemma på Westfalenstadion i ett infekterat möte där tre ytterst värdefulla poäng står på spel.

Ska Dortmund vinna ligan och ska säsongen ses lyckad i slutändan så jag är övertygad om vi måste vinna mot Bayern München i helgen. Detta ska sägas med facit i hand och uttåget av Champions League. Visst är det för dåligt och tråkigt på mer än ett sätt så jag hoppas verkligen att vi utnyttjar situationen vi har hamnat i.
 
Sist jag skrev handlade det om den tuffa och viktiga månaden Dortmund stod inför innan det verkligen stora testet Bayern. Ska man sammanfatta dessa matcher lite kort och bara ser till ligan så tycker jag ändå att man får glad att det har fått sex av nio poäng. Leipzig borta var en välförtjänt förlust (2-1), Stuttgart hemma var en välförtjänt men inte övertygande seger (2-1), Wolfsburg borta senast var en svängig match som kunde sluta hur som helst men vår hjälte var tillbaka och satte spiken i kistan direkt (1-3). Ja, Håland var tillbaka och det var verkligen en nyhet man behövde efter uttåget i CL att han kunde vara tillgänglig mot Wolfsburg.
 
Något som kändes som ett mirakel med tanke på det senaste man läste om Håland var att man förmodligen inte skulle få se honom mer detta år. Dock vet man att det behövs mer än en Håland och hemmafördel för att slå ett av världens bästa lag. Det får man ändå säga tyvärr att Bayern München är och nästan varje gång man ser dom finns det så mycket man imponeras av dom. Det jag imponeras mest av är deras återvinningspress vid bolltapp, rörelsen/farten vid anfallsspelet och modet av påfyllnaden med spelare i motståndarnas straffområde vid inspel för det är allt som ofta minst fyra i straffområdet.

Vad behövs för att vinna?
Ja det finns mycket man behöver tänka på och mycket som behöver fungera om man ska vinna mot Bayern och jag tänkte dela med mig några av de viktigaste sakerna.

– Vara passiv men inte rädd för dom, våga pressa högt ibland för de kan bli övermodiga där bak.

– Utnyttja deras höga backlinje genom att springa mycket bakom den.

– Göra första målet för jag tror inte att vi har det som krävs för att vända och fansen kommer ge ännu mer välbehövlig energi vid ledning.

– Våga gå in duellerna och få Bayern spelarna ur balans.

– Utnyttja kontringarna på kanterna för där lämnas det mest tomma ytor.

Troliga startelvor
Det finns mycket man ser fram emot som allt som oftast när dessa möts men det som är extra roligt att konstatera att båda lagen kan mer eller mindre ställa upp med ordinarie lag. För Dortmund är Guerreiro tveksam och för Bayern får Choupo-Moting, Sarr, Sabitzer, Ulreich ursäkta för deras avsaknad är långt ifrån lika betydelsefull som Kimmich. Med det sagt tror jag lagen kommer ställa upp följande...

Dortmund
4-1-2-1-2: Kobel – Schulz, Hummels, Akanji, Meunier – Witsel – Dahoud, Bellingham – Reus – Malen, Håland

Bayern München
4-2-3-1: Neuer – Davies, Süle, Upamecano, Pavard – Goretzka, Tolisso – Sané, Müller, Coman – Lewandowski

Hur kommer detta sluta då?
Som vanligt är det alltid svårt att förutspå ett resultat, särskilt när ens hjärta tänker en sak och ens hjärna tänker något annat. Med det sagt tror jag det blir en målrik match och säger 2–2. För Dortmund gör Håland och Reus mål och Lewandowski och Sané för Bayern. För övrigt vill jag bara säga må bästa lag vinna. Jag vill inte försöka jinxa något men jag tror faktiskt att vi kommer fira nyår som serieledare för något säger mig att detta är rätt tid att möta Bayern. Svaret får vi på lördag och vinner Bayern vet jag inte vad som krävs för att kalla det en lyckad säsong för Dortmund om det ens finns något.

Avslutande tankar kring uttåget i Champions League
Oavsett hur mycket man längtar och vill fokusera på den här matchen så går det inte riktigt att glömma matchen mot Sporting. Visst det var inte länge sen och jag vill inte fördjupa mig mer i den matchen än att säga Sporting vann rättvist och Dortmund var tyvärr för dåliga och led för tungt av de spelarna de hade borta. De var en grupp på förhand som man var nöjd med och man kände innan att slutar vi inte gruppetta så ska det i alla fall bli en andraplats. Nu blev det inte så heller så nu får vi fokusera på Europa League. Jag försöker se det positiva med det hela och försöker se detta som en möjlighet att på riktigt utmana Bayern. Med det menar jag att det skulle vara smart att inte satsa så mycket på Europa League och använda någon form av reservlag för att undvika skador på nyckelspelare. Detta för att satsa helt för att försöka ligan för det skulle jag anse är mycket viktigare än lite pengar och en direktplats till CL som EL vinst erbjuder.

Andreas Törner2021-12-02 13:00:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?