Lagbanner
Inför Inter - Borussia Dortmund: Förkyld Reus stannar hemma - Sancho tillbaka
Götze, till vänster, lär starta i Reus frånvaro. Sancho i sin tur är tillbaka efter att ha stängs av av klubben i helgens match.

Inför Inter - Borussia Dortmund: Förkyld Reus stannar hemma - Sancho tillbaka

Milano. Giuseppe Meazza. Champions League.

Så romantiskt, så klassiskt det bara kan bli. Men romantiken stannar där. Ett trevande Borussia Dortmund utan en skadad Paco Alcacer och en förkyld Marco Reus åker till den italienska modestaden (har jag hört att den kan kallas ibland) för det mytomspunna Internazionale.

Inter – Borussia Dortmund
Onsdag 23 oktober 21:00
Champions League, gruppspel
TV: Viasat Sport Premium, Viaplay


I historien
 

Säsong Hemmalag Bortalag Resultat
Champions League 63/64 Dortmund Inter 2-2
Champions League 63/64 Inter Dortmund 2-0
Europa League 93/94 Dortmund Inter 1-3
Europa League 93/94 Inter Dortmund 1-2

Senast Inter och Borussia Dortmund ställdes mot varandra i tävlingssammanhang var 25 år sedan. Inter bjöd på en riktigt usel insats i Serie A och slutade på blott elfte plats i Serie A säsongen 1993/94. Borussia Dortmund fortsatte i samma stil som tidigare och slutade fyra och då precis som så många gånger förr och senare blev Bayern München tyska mästare.

I det internationella cupspelet gick det dock desto bättre både för Borussia Dortmund och Inter. Lagen fick ställas mot varandra i Europa Leagues (då UEFA-cupen) kvartsfinal. Giampiero Marini tog med sitt lag till Westfalenstadion och holländske Wim Jonk gav snabbt italienarna fördel med två mål. Matchen slutade med 3-1-seger för gästerna och för Borussia Dortmunds del innebar detta givetvis en stor utmaning inför returen. Michael Zorc, i dag sportchef i Borussia Dortmund, tände dock hoppet på Giuseppe Meazza, följt av ett mål av en annan spelare som fortfarande är aktiv i klubben – Lars Ricken. Men Antonio Mancione reducerade och de svartgula mäktade inte med ett ytterligare mål.

Inter gick vidare och vann sedan också finalen mot Austria Salzburg.

Detta var en upprepning av historien i Champions League-semifinalen 1963/64. Inter gjorde ett starkt resultat på Westfalenstadion för att sedan stå emot hemma på Giuseppe Meazza.

Vi får se om de står emot i morgon, onsdag.

Borussia Dortmunds form

Borussia Dortmund gick segrande ur toppmötet mot VAR och Mönchengladbach i lördagens toppmöte, men framför allt så släppte de inte in något mål. Försvaret har varit minst sagt shaky och även om den här hållna nollan mycket berodde på en återigen storspelande Roman Bürki, som senare fick bytas ut skadad (mer om det nedan) och Marwin Hitz, så är en hållen nolla alltid en hållen nolla.

Faktum är att Borussia Dortmund bara förlorat en match den här säsongen – mot nykomlingen Union Berlin i ligans tredje omgång. Däremot har antalet kryss varit desto mer  och insatsen mot Slavia Prag i den senaste Champions League-omgången var minst sagt dålig, om än den slutade med seger.

Förhoppningen är dock att helgens viktiga trepoängare gör att laget tänder till och börjar spela fotboll. Passa till rätt adress. Ta hemspringet. Inte klacka i eget straffområde. Ni vet sådana enkla grejer som en själv lärde sig redan i knattelaget.

Inters form

Jag hänvisar givetvis främst till Inters sida här på SvenskaFans för dig som vill ha bättre koll på var Inter står för tillfället, men för en som inte följer Serie A på nära håll kan vi konstatera att klubben börjat ligan starkt  och ligger tvåa, bara en poäng bakom Juventus. I Champions League spelade man överraskande oavgjort hemma mot Slavia Prag men var sedan så när på väg att ta poäng på Camp Nou. Med tanke på läget i tabellen är Inter givetvis i stort behov av att vinna den här matchen. Större behov än Borussia Dortmund.

Så hej, Internazionale – pressen är på er!

Läget i Borussia Dortmund

Redan i förra veckan stod det klart att anfallaren Paco Alcacer skulle missa även matchen mot Inter. Sedan klev Roman Bürki av lördagens match vilket gör att han är tveksam till start. Och sedan som ett riktigt tråkigt brev på posten så kom beskedet att Marco Reus stannar hemma – med förkylning.

Jadon Sancho var avstängd (av Lucien Favre) mot Mönchengladbach och kommer så klart åter ta plats i startelvan. Förhoppningsvis har engelsmannen accepterat sitt straff och visar på revanschlust. Efter beskedet att han stängs av var det många fans som snabbt tog klubbens parti och började jämföra Sancho med andra stökiga spelare vi haft (läs Ousmane Dembele, Pierre-Emerick Aubameyang, Ciro Immobile).

Det mest troliga är att backlinjen behålls från helgen, det vill säga att Julian Weigl får förtroendet med, Manuel Akanji, Mats Hummels och Nico Schulz. Framåt lär Mario Götze ta platsen som falsk nia och Julian Brandt kombinera med Hazard och Sancho på det offensiva mittfältet. Delaney och Witsel blir den defensiva muren.

Preliminär startelva: Bürki – Akanji, Weigl, Hummels, Schulz – Witsel, Delaney – Sancho, Brandt, Hazard – Götze

FORZA BVB - AUF GEHT'S IHR SCHWARZGELBEN! 
 

Andreas Holm2019-10-22 17:00:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?