Ingen Haaland – inga mål!

Andreas Törner sammanfattar Borussia Dortmunds nederlag mot Borussia Mönchengladbach.

Man skulle överdriva om man sa att man hade gett upp på förhand när man såg uppställningen men det var omöjligt att inte få en klump i magen. Först och främst att stackars Reus som är den sista att förtjäna en skada med tanke på hans skadehistorik inte kunde vara med på grund av lättare knäskada. Vi får dock ursäkta Reus och allt man förlorar av hans frånvaro men det var inte han man kände skulle vara det stora avbräcket denna match. Det var självklart Haalands med en muskelskada och visst kan vi och ska kunna vinna matcher ändå men tyvärr känner man varje gång han inte är med att vinchanserna minskar något enormt.

Ser man till inramningen och inledningen så började det exakt som jag hoppades på. En högljudd, reaktionsstark publik med en intensiv match med hög press och många tacklingar från båda lagen. Tyvärr så påverkade alla närkamper, avblåsningar matchen och det gjorde matchen sönderryckt och där med lyste det klara chanserna med sin frånvaro. Vad det gäller målet som kom i slutet av halvleken så fanns det väl egentligen inget man kunde göra bättre. Det var rent ut sagt ett riktigt skitmål av Zakaria som körde väggspel med Bellingham och sen kunde enkelt lägga in den. Det var bara att gilla läget och precis innan man hann tänka vad det skulle kunna göra bättre i andra halvlek så blev det ännu värre bara några få minuter senare. Dahoud drar på sig sitt andra gula kort och gör det på det sättet man blir argast som supporter att se, för onödigt snack och reaktioner efter en frispark han själv orsakade.

När man gick in i andra halvlek med 1-0 underläge, obefintligt anfallsspel i första, en man mindre plus ingen Haaland och Reus hade man tanken, får vi ett poäng med oss ska man vara väldigt glad. Rose byte in Hazard mot Pongracic och det gillade man att se att han vågade byta in ytter mot en mittback direkt och körde 4-1-3-1. Ser man annars till hur andra halvlek så blev det åtminstone lite mer spel och Dortmund försökte verkligen hitta en kvittering tidigt. Tyvärr så lyckades inte de skapa några farliga chanser och när det väl försökte pressa M´gladbach högt så blev det oftast utspelade. Detta ledde ju också till att M´gladbach enklare och enklare med tiden kunde komma till chanser men även där så saknades skärpan eller så var en Dortmund spelare där i sista stund. Det dröjde väl egentligen enda fram till 88e minuten innan Dortmund skapade något riktigt farligt. Åtminstone så fick man känslan av att det kunde bli något farligt eller till och med mål när Hazard sköt en hård frispark men tyvärr så hann Witzel ställa sig i vägen och fick den i ryggen. Samma Hazard fick en till bra chans på tilläggstid efter en retur i tom bur men tyvärr så uppfattade han det försent och där av hann inte kondinera sig ordentligt och då nickade över.

Laguppställningar
M´gladbach (5-3-2): Sommer-Netz Jantschke Elvedi Ginter Scally-Kone Zakaria Hofmann-Stindl Embolo
Byten: Wolf-Netz 69e Kramer-Kone 73e Benes-Hofmann 83e

Dortmund (5-3-2): Kobel- Guerriro Hummels Pongracic Akanji Meunier-Dahoud Witzel Bellingham-Malen Moukoko
Byten: Hazard-Pongracic 45e Knauff-Moukoko 57e Schulz-Guerrio 81e Wolf-Meunier 81e Reiner-Malen.

Sammanfattning
Om man skulle bortse från målchanser och kvalitén på själva spelet överlag så hade det här derbyt allt. Publiken, närkamperna, känslorna men det tog över och gav tyvärr känslan att man fick mer vänta på att spelet skulle sättas igång igen än att få se någon fotboll alls. Detta var en stor anledning att det bara blev 3 skott på mål från M´gladbach och 0 skott på mål från Dortmund. Det som var en ännu större anledning till matchbilden blev som den blev och att till slut Dortmund förlorade var Dahoud idiotiska röda kort. Med det sagt är det svårt att säga om M´gladbach var värda att vinna för det skapade inte så mycket varken innan eller efter det röda kortet. En sak man dock kan säga säkert är att Dortmund aldrig var värda en vinst och det var en platt match som bara är att glömma. Nu väntar två raka hemma matcher mot först Augsburg och sen Mainz och det ska bara vara 6 poäng oavsett om Haaland och Reus inte skulle kunna. Som tur var sägs det vara enklare skador och att båda ska vara tillgängliga till dessa matcher så vi får hoppas att det stämmer för det syns när det inte är med.

Matchens lirare
Jag vet inte om detta säger tillräckligt om matchen eller om man kan göra såhär men jag tycker att matchens lirare var domaren Deniz Aytekin. Det är sällan man uppmärksammar en domares insats, åtminstone till det positiva men jag tycker han var tydlig tidigt i matchen. Han tillät det som skulle tillåtas, gav kort till det som skulle ha det men det var en sak han var riktigt bra på som jag känner många domare saknar. Han var tydlig med att han inte skulle tillåta några protester på frispark. Självklart kan man självklart diskutera och tycka det är billigt med att få ett andra gult för snack men man vet ju inte vad som sägs men tycker ändå han gjorde rätt med tanke på hur tydlig han var med han inte tillåta några protester.