Roman Bürki: En av mina bästa insatser någonsin

Det blev ett drama. Men Borussia Dortmund tog sig vidare i Champions League. Det kan laget till stor del tacka Roman Bürki för. Målvakten gjorde flera helt avgörande räddningar i 2–1-segern som säkrade avancemang. "Jag fanns där när det behövdes och jag är som sagt stolt över det", säger han till SvenskaFans.com.

DORTMUND (SVENSKAFANS.COM)
Borussia Dortmund hade inte allt i egna händer inför den sista gruppspelsmatchen i Champions League. Men 2-1 hemma mot Slavia Prag skulle visa sig räcka eftersom att Inter förlorade med 1-2 hemma mot Barcelona.

Men det hela avgjordes sent och mål i slutminuterna i någon av gruppens matcher hade kunnat förändra allt. Och förstklassiga målchanser saknades definitivt inte i ett kylslaget Dortmund. Båda lagen hade sina lägen. Inte minst gästande Slavia Prag som endast spelade för äran.

Slavia såg ut att chocköppna när bortalagets Peter Olayinka fick ett jätteläge med pannan. Men Roman Bürki stod för en helt fantastisk fotparad. Det var en av många matchavgörande räddningar som den schweiziska målvakten skulle stå för den här kvällen.

ÖPPNA SPJÄL

Ställningen var 1-1 i halvtid efter att Jadon Sancho öppnat målskyttet för sitt Dortmund och Tomas Soucek kvitterat strax innan paus. Men det kunde lika gärna ha stått 3-3 efter 45 minuter.

I början på andra halvlek stod matchen och vägde, och det kändes som att det kunde gå åt vilket håll som helst. Julian Brandts 2-1 i den 61:a minuten var därför förlösande på många sätt.

För samtidigt stod matchen i Milano 1–1 vilket gjorde att Dortmund satt i förarsätet om andraplaten i gruppen. Men det var som sagt darrigt bakåt för hemmalaget och Slavia skapade fler kanonchanser för en ny kvittering – men Bürki var rena väggen i målet.

RÄDDADE SITT LAG

Det blev inte mindre spännande av att Julian Weigl, med sitt andra gula, synade det röda kortet i minut 77. Men Borussia Dortmund höll undan och vann. Något dom alltså till stor del kan tacka sin keeper för.
– Jag är väldigt nöjd. Vi är väldigt stolta över att vi tog oss vidare från den här svåra gruppen med tre topplag. Jag är såklart också stolt över min match, men vi måste se framåt nu, säger Roman Bürki till SvenskaFans.com.

Den rutinerade målvakten rankar sin insats mot Slavia Prag högt.

Var det här en av dina bästa insatser någonsin som målvakt?
– Ja, det skulle jag säga. För det här var en väldigt viktig match och vi var tvungna att vinna den och det gjorde vi. Jag fanns där när det behövdes och jag är som sagt stolt över det.