Lagbanner
”Skulle kunna lösa vissa psykologiska knutar” – vad ska det bli av Julian Brandt?

”Skulle kunna lösa vissa psykologiska knutar” – vad ska det bli av Julian Brandt?

Supportern Christian Henriksson ger sin syn på Julian Brandts stagnerade karriär och om den 24-årige mittfältaren har någon framtid i Borussia Dortmund.

Inför fjolårssäsongen slog Borussia Dortmund på stora trumman och deklarerade ”krig” gentemot Bayern München. Klubbledningen var kaxiga i sina uttalanden och menade på att man nu skulle bryta rivalens löjeväckande svit och lägga vantarna på mästerskölden.

För att backa upp sina uttalanden värvade man in tre profilerade spelare i form av Julian Brandt, Thorgan Hazard och Nico Schulz. Trion skulle tillföra det som tidigare saknats för att man skulle kunna gå hela vägen och förväntningarna var skyhöga. Det skulle dock snabbt visa sig att ingen av dem kunde leda Dortmund till en efterlängtad titel och man slutade återigen tvåa i tabellen bakom Bayern München – som firade sin nionde ligatitel i följd.

Besvikelsen var givetvis enorm i det gulsvarta lägret och det började pekas ut syndabockar till misslyckandet. En spelare som fick utstå mycket kritik var Brandt, som betraktades som en superstjärna när han anslöt – men som inte alls kom upp i samma nivå som under hans tid i Bayer Leverkusen.

Därför var det många som hoppades på att 24-åringen skulle revanschera sig den här säsongen, men med snart halva serien spelad kan vi konstatera att så har det inte blivit. Tvärtom har han stagnerat ytterligare och bland annat har förbundskapten Joachim Löw haft synpunkter på den offensive mittfältaren, som han menar på måste börja prestera om han ska behålla sin plats i det tyska landslaget.

Undertecknad har den senaste tiden funderat en del kring Brandt och hans försummade karriär, och tog därför kontakt med Dortmund-supportern Christian Henriksson för att höra vad han tror ligger bakom formdippen och om han tror att Brandt ens har någon framtid i föreningen.

Brandt har nu varit i Dortmund i ett och ett halvt år. Hur skulle du vilja summera hans tid i klubben?
- En besvikelse. När han kom till BVB sågs han som en av de mest talangfulla spelarna i sin generation och han hade ju gjort många bra saker i Leverkusen och var redan uttagen till landslaget som sådan ung spelare. Dock verkar han aldrig ha kommit till sin rätta i Dortmund, och även när tränarna satsat på honom fullt ut så har det aldrig känts som att han helt tagit chansen. Med en så duktig spelare är det så klart att han ibland producerar riktigt bra, men hans prestation har överlag varit alldeles för ojämn.
 
Minns du vad du hade för förväntningar på honom när han värvades in?
- Jag hoppades på rätt mycket. Som sagt, han var ju landslagsman sedan flera år tillbaka och var en av Leverkusens bästa spelare under i stort sett varje säsong som han spelade där.

Utdelningen har varit skral och speltiden blivit allt mindre. Vad är det som inte har fungerat för honom?
- Det är svårt att säga. Konkurrensen är rätt hård när det gäller just offensiva länkspelare – Dortmund har väl typ en sex spelare som kan spela på den positionen – och det är möjligt att Brandt är den sortens spelare som behöver ha speltid över längre tid för att känna att han har förtroendet och kunna prestera. I Dortmund är det lätt att sätta in en ny offensiv spelare om en spelare inte kommer upp i nivå. Nästa gång man får chansen är det då lätt att börja tänka "nu måste jag prestera för att få spela igen" och då är det lätt att det knyter sig.

- Det är också möjligt att han behöver vara den spelare som allting kretsar kring, och den rollen lär han inte få i BVB. 

Vad tror du vore bäst för honom – att stanna kvar och kämpa eller byta miljö med förhoppning om ett lyft?
- Rent personligt för honom tror jag det är svårt att stanna kvar. Ett ombyte av miljö skulle förmodligen kunna lösa vissa psykologiska knutar.

- Samtidigt, som BVB-fan hoppas man ju att det bara plötsligt ska lösa sig och att han ska komma upp i den nivå vi alla vet att han besitter, och att han då ska spela vidare i Dortmund och hjälpa laget mot de högsta nivåerna.

Arsenal ryktas vara intresserade av honom. Tror du det hade varit ett bra steg för honom att ta eller finns det någon annan klubb du tror hade passat honom bättre?
- Arsenal har visserligen varit rätt knackiga på senare tid, vilket skulle tyda på att han kunde få rätt mycket speltid där, och det känns som ett lag med en spelstil där han kunde fungera. Samtidigt är det mycket press i Premier League, och jag vet inte om det är det han behöver just nu. Det bästa hade säkert varit om han gick tillbaka till Leverkusen, för där vet han ju vad han får.
 
Med facit i hand, anser du att han borde ha lämnat Dortmund redan i somras?
- Som Dortmund-fan, nej. Det hade blivit alldeles för dåliga pengar till klubben.

- För Brandt själv, tja – kanske. Det tycks ju inte som att han lyckats bättre i år än förra säsongen i BVB, men samtidigt hade det känts lite väl uppgivet att lämna direkt efter en säsong. Det är ju inte så att han varit hopplöst dålig. Kollar man på antalet matcher spelade han lika många sista säsongen i Leverkusen som han gjorde första säsongen i Dortmund, och gjorde bara två mål mindre.

Sett till den senaste tidens prestationer, tror du att vi någonsin kommer få se Brandt lika bra som han var under sin tid i Leverkusen?
- Killen är fortfarande bara 24, lite för tidigt att ge upp hoppet om honom ännu. Men visst, som bäst nådde han väldigt högt och det kommer att krävas en del för att nå upp till den nivån. Det finns ju en del spelare som lovat mycket tidigt men som senare inte riktigt blivit så bra som man hoppades.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-01-15 14:15:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?