Lagbanner
Trenden ser ut att fortsätta – men var hamnar superstjärnan?

Trenden ser ut att fortsätta – men var hamnar superstjärnan?

Jude Bellingham har trots sin unga ålder redan klivit fram som en av världens hetaste fotbollsspelare och kommer med största sannolikhet lämna Dortmund inom en väldigt snar framtid. Frågan är bara vilken som blir hans nästa destination?

I somras var det två år sedan som Jude Bellingham lämnade moderklubben Birmingham och de brittiska öarna för att fortsätta karriären hos Borussia Dortmund. Den tyska storklubben fick tidigt upp ögonen för den talangfulle engelsmannen och försäkrade honom och hans familj om att han trots sin unga ålder skulle få chansen att visa upp sig i Bundesliga.

Ett löfte som klubben höll då han i premiären hemma mot Borussia Mönchengladbach tog plats i startelvan och noterades för en assist när Dortmund vann med komfortabla 3–0. Inte ens en vecka dessförinnan hade han gjort sitt första mål i den gulsvarta tröjan i cupmatchen mot Duisburg och blev i och med det den yngste spelaren i föreningens historia att hitta nätet i en tävlingsmatch.

Succén var med andra ord omgående ett faktum och sedan dess har han fortsatt visa framfötterna och tagit stora kliv i snabb takt.

I dags betraktas Bellingham som en av världens mest spännande och lovande talanger. Frågan är dock om han fortfarande bör benämnas som en talang med tanke på att han besitter en meritlista med över hundra framträdanden för Dortmund och sjutton landskamper för det engelska landslaget. Något ytterst få nittonåringar kan stoltsera med och i åtminstone mina ögon är han inte längre en talang utan en redan etablerad superstjärna på fotbollshimlen.  



Intresset för Dortmunds juvel växer sig av förklarliga skäl större och större för varje match han spelar och det är med jämna mellanrum det går att läsa om att den ena storklubben efter den andra är i full gång med att smida storartade planer med hopp om att kunna locka honom till sig under den kommande sommarens övergångsfönster.

Det är också mycket som talar för att det här kommer bli Bellinghams sista säsong i Dortmund då han redan bevisat tillräckligt i Bundesliga samtidigt som BVB inte har ”råd” att avböja de fantasisummor som kommer erbjudas för mittfältarens tjänster.

Under de senaste åren har Dortmund stått för ett flertal storvulna försäljningar där vi bland annat fått se Ousmane Dembélé säljas till Barcelona för hissnande 135 miljoner euro, Christian Pulisic till Chelsea för 64 miljoner euro och Pierre-Emerick Aubameyang till Arsenal för ungefär lika mycket. Enorma summor för en förening hemmahörande i Bundesliga som återinvesterats i att utveckla den egna talangfabriken samt att få en bättre och starkare bredd i truppen som årligen förgäves försöker konkurrera med Bayern München om den åtråvärda ligatiteln.

Det är nästan så att Dortmund satt i system att varje år göra sig en saftig hacka genom att sälja minst en av sina bästa spelare för ett större belopp. Så sent som i somras var det Erling Håland som skeppades till Manchester City och året dessförinnan lämnade Jadon Sancho för stadsrivalen Manchester United.

Trenden ser alltså ut att fortsätta då det till sommaren med största sannolikhet är Bellinghams tur att läggas ut till försäljning. Till vilket pris kan vi just nu bara spekulera om, men vi kan åtminstone slå fast att han inte kommer gå för en spottstyver med tanke på hans ålder, enorma potential samt ett kontrakt som sträcker sig fram till och med 2025.



Förutom prislappen är den kommande destinationen ett annat intressant diskussionsämne. Listan kan redan nu göras lång över klubbar som uppgetts visa intresse, där föga överraskande samtliga engelska topplag tar plats tillsammans med en rad andra större föreningar runt om i Europa.

Brittisk media är naturligtvis övertygade om att en återkomst hem till England kommer bli till verklighet där Liverpool, Chelsea och de båda Manchester-klubbarna nämnts flitigast. Samtidigt sägs det att Bellingham föredrar att fortsätta spela sin fotboll på fastlandet och då är det Real Madrid och Bayern München som för tillfället är de hetaste alternativen. Jag känner mig dock väldigt säker på att de sistnämnda inte kommer att vara beredda att matcha samma belopp som de övriga intressenterna och kan därmed mer eller mindre strykas från listan.

Alltså återstår Real Madrid som det just nu enda rimliga alternativet utanför engelskt territorium och det var bara här om dagen som den spanska tidningen Marca uppgav att huvudpersonen redan beslutat sig för att det är i den spanska huvudstadsklubben han har sin framtid. Parallellt har det i andra medier gått att läsa att Bellingham har fullt fokus på det kommande världsmästerskapet i vinter och att han först efteråt kommer börja fundera på sin framtid.

Sista ordet är därmed inte sagt och turerna kommer vara många fram och tillbaka innan vi slutligen har det svart på vitt var den engelska stjärnans framtid finns någonstans.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-09-29 11:00:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?