Lagbanner
Parc des Princes, 2024-05-07 21:00

PSG - Dortmund
0 - 1

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?

Detta Dortmund har under säsongen förbryllat och förbluffat en hel fotbollsvärld. Med all rätta har det visat sig då laget likt de senaste säsongerna verkligen har blandat och gett vad gäller resultat. Att heja på ett lag som likt en berg- och dalbana tar en från höga höjder ner i djupa dalar för att sedan ta en upp ännu högre igen är verkligen inget för varje supporter. Men det är också precis det som supportrar till Dortmund har vant sig vid och kommit att utveckla en hatkärlek till.

Den djupaste dalen på senare tid var obestridligt förlusten av bundesligatiteln mot Mainz i sista omgången förra året. Inför matchen hade det arbetats upp en tro på att det nog kan gå vägen, en tro på att 2023 skulle vara året då supportrarna får fira igen. En tro som sedan föll rakt ned i avgrunden. Jag var på plats och smärtan av förlusten var så närvarande att den fanns överallt i hela staden. Kontrasten mellan glädjen innan matchstart och tystnaden dagarna efter är svår att beskriva.
Men nu är det nya tider! Nu vankas den andra semifinalen av Champions League i Paris där Dortmund smått otroligt har med sig en 1-0 ledning från första mötet i Dortmund. Så vad talar egentligen för att Dortmund ska kunna gå vidare till Wembley?

Vi borde inte vara här, men det är vi!
Nåja, enligt experterna åtminstone. När vi från början lottades i ”dödens grupp” förutsatte de flesta att vi skulle sluta sist. Det gick knappt att hitta någon utanför supporterleden som ens trodde på ett avancemang ur gruppen. Newcastle och Milan sågs som för stora och för svåra för Dortmund och man skulle egentligen inte ha något att säga till om gällande andraplatsen efter PSG. Så fortsatte det, tills vi slutligen stod där som vinnare i gruppen. Vidare kom åttondelsfinalerna mot PSV, ett PSV som var obesegrat i ligan. Dortmund skulle få det svårt även där enligt de flesta. Sedan var det kvartsfinal mot Atletico Madrid som slagit ut självaste Inter ur turneringen. Det skulle väl ändå inte gå? Nu står vi där i semifinal mot PSG och experterna tror fortfarande inte att vi ska kunna gå vidare. En del sympati har emellertid vänts åt vårt håll, så som Jamie Carraghers kärleksförklaring till Dortmund och ”sin nya familj” i gula väggen förra matchen. Men jag hoppas att vi fortsätter att underskattas även vid en eventuell final för det verkar passa oss perfekt!

Laget.
Det går inte att komma ifrån att vi objektivt sett inte har samma stjärnspelare som de senaste åren. Samtidigt är det lika tydligt att vi inte haft ett lika sammansvetsat lag sedan säsongen 12/13. Vi har äntligen en bra målvakt igen i Gregor Kobel. Försvaret med Nico och Mats lyckas i vissa matcher se ut som riktiga titaner. Framför dem finns två hårt jobbande centrala mittfältare i Can och Sabitzer som länkar ihop försvaret med anfallet. På kanterna har vi både kreativitet och fart. I förra matchen stod Sancho och Adeyemi verkligen ut med sitt offensiva såväl som defensiva jobb. Vi har kreativa Brandt som kan slå fantastiska passningar och vi har slutligen Niclas Fullkrug som med sin oansenliga stil kanske är den som bäst personifierar årets Dortmund. Det är ett lag som när de hittar rätt motivation och vågar spela offensivt kan slå vilket lag som helst. Det är ett lag som jobbar för varandra och det kommer verkligen att behövas ikväll.

Det offensiva spelet.
I det offensiva spelet kommer troligen allt avgöras ikväll. Dortmund spelar som bäst när de inte har något att förlora. Det största misstaget som Edin Terzic kan göra är att spela defensivt för att försvara 1-0 ledningen. Ett defensivt Dortmund kommer likt förra matchen i Paris inte kunna hålla emot PSGs individuella kvalitet. Om PSG får tid att bygga upp sitt spel och hitta ytor kommer Dortmund vara sårbara. Men om Dortmund däremot spelar aggressivt, pressar och låter offensiven tala likt senaste matchen hemma i Dortmund så har vi verkligen en chans.

Historien.
Sanningen är att likheten med säsongen 12/13 inte stannar vid laget. Då var vi också i ”dödens grupp” med Real Madrid, Ajax och Manchester City som motståndare. Då slutade vi också otippat först i gruppen. I semifinalen ställdes vi mot gruppens tvåa precis som i år, då var det Real Madrid, i år är det PSG. Finalen var på Wembley precis som i år och skulle det inte vara fantastiskt om motståndet i den matchen också var de röda från syd? Ett bättre läge för revansch och en bättre fotbollssaga kan man inte skriva ihop.

Reus, Reus, Reus.
När vi väl pratar om sagor. Marco Reus återvände till Dortmund inför säsongen 12/13 efter att ha bedömts inte hålla för seniorlaget som ungdomsspelare. Reus fick gå omvägen via Rot Weiss Ahlen och Mönchengladbach tills ledingen till slut såg att de gjort en missbedömning och fick köpa tillbaka honom. Han har sedan trots anbud från andra stora klubbar varit Dortmund trogen och blivit en riktig identifikationsfigur. Under 12 år har han kämpat och missat alla de största titlarna så som finalen i Champions League samma år. VM 2014 på grund av skada och ligatiteln på grund av Bayerns dominans det senaste årtiondet. Det går att jämföra med vännen Mario Götze som flyttades upp från ungdomslaget två år innan Reus återkomst och som fick vara med och vinna allt som går att vinna. Dels genom sitt spel i Dortmund, dels genom sin oheliga flytt till Bayern München. Under säsongen har Marco på grund av sin ålder inte fått lika mycket speltid och han gick förra veckan ut med att detta blir den sista säsongen i hans kära BVB. Motivation slår klass vilket Dortmund har bevisat i år och jag kan inte se något som är mer motiverande än att hjälpa Marco att äntligen nå fram till den största klubblagstiteln i Europa. Det vore ett fantastiskt slut på en fantastisk era om han i slutet av sin sista säsong äntligen fick lyfta Champions League pokalen.

Det är en oviss match vi står inför ikväll och ingen kan med säkerhet säga hur det kommer gå. Om berg- och dalbanan fortsätter ta oss uppåt eller om vi likt förra året störtar ner mot jorden igen. Ikväll har vi svaret och det enda som är säkert är att det aldrig är en tråkig åktur för de med svartgula hjärtan.

Heja BVB!
 

D2024-05-07 14:58:00
Author

Fler artiklar om Dortmund