Lagbanner
Vem kommer bli Hålands ersättare? – här är åtta tänkbara alternativ

Vem kommer bli Hålands ersättare? – här är åtta tänkbara alternativ

Mycket talar för att Erling Hålands tid i Borussia Dortmund närmar sig sitt slut och norrmannen kommer därmed lämna ett enormt tomrum efter sig. Här är åtta spelare som skulle kunna tänkas finnas med på den tyska klubbens lista över ersättare.

Ingen kan väl ha undgått vilken braksuccé Erling Håland stått för sedan han anslöt till Borussia Dortmund för lite mer än två år sedan.

I debuten mäktade han med ett hattrick och sedan dess har målen duggat tätt och framgångarna radats upp där rekorden avlöst varandra. Den norske anfallaren är verkligen stekhet och har egentligen ända sedan sin första match i den gulsvarta dressen omgärdats av mängder med flyttrykten som placerat honom i diverse klubbar runt om i världen.

Även om det ännu inte är artikulerat talar i stort sett allt för att Håland från och med nästa säsong kommer representera en annan klubb och i skrivande stund är det Real Madrid som är favoriter till att lägga vantarna på superstjärnan.
Huruvida det finns en utköpsklausul med i hans nuvarande kontrakt med Dortmund råder det delade meningar om, men oavsett hur det ligger till på den fronten kommer den tyska storklubben inte direkt stå tomhänta när man tar adjö av målmaskinen.

Däremot kommer ett enormt tomrum uppstå längst fram i banan. Ett tomrum som måste försöka fyllas och således kan vi förvänta oss att Dortmund i sommar kommer plocka in en anfallare från de övre hyllplanen. Den stora frågan är bara vem det kommer bli?

Undertecknad har funderat över vilka tänkbara alternativ som finns att tillgå och tagit i beaktning att tyska klubbar gärna minimerar riskerna när man väl slår på stora trumman. Så förmodligen kommer man välja en spelare som man är säkra på har vad som krävs för att direkt kliva in och leverera i Bundesliga.

Karim Adeyemi – Red Bull Salzburg
Sedan i höstas har det tisslats och tasslats om att Adeyemi är en spelare Dortmund har för avsikt att värva inom en snar framtid. Likt Håland är det i Salzburg som den 20-årige anfallaren fått sitt stora genombrott och debuterade i september för ”Die Mannschaft” – vilket han gjorde genom att skriva in sig i målprotokollet. Efter att det den senaste tiden varit knäpptyst kring Adeyemi har det sedan i går åter börjat rapporteras om att en övergång till Dortmund ligger nära till hands och är i nuläget nummer ett över tänkbara ersättare till Håland.

Patrick Schick – Bayer Leverkusen
Efter några kämpiga säsonger där det inte riktigt velat sig har Schick den här säsongen fått det att stämma då han öst in mål för sitt Leverkusen och parkerar precis bakom Robert Lewandowski i skytteligan. Tjecken sitter på ett kontrakt som är giltigt fram till och med 2025 och kommenterade nyligen sin framtid med att han trivs bra hos ”Die Werkself” och inte går i några flyttankar. Trots det får man anta att det här är en spelare som Dortmund funderar över, men vars prislapp förmodligen skrämmer.

Timo Werner – Chelsea
Många var det som trodde att Werner skulle lämna Chelsea efter att klubben i somras plockade in Romelu Lukaku. Men 25-åringen blev trots det kvar, dock utan att ha fått så mycket uträttat. Visst har skador och sjukdomar ställt till det för honom, men känslan är att det bästa för honom vore att tacka för sig på de brittiska öarna och se sig om efter en ny utmaning. Dortmund har tidigare uppgetts vara intresserade och nog har han bevisat att han håller för Bundesliga. Frågan är bara hur pass sugen han är på att vända hem till Tyskland med svansen mellan benen. Men i det stora hela vore det nog en bra lösning för både Werner och Dortmund att ingå ett samarbete.

Taiwo Awoniyi – Union Berlin
Formkurvan har fortsatt peka spikrakt uppåt för den nigerianske spjutspetsen, som efter att ha varit utlånad flera vändor till slut lämnade Liverpool permanent då han i somras kritade på för Union Berlin – som i och med det slog sitt interna värvningsrekord med råge. Man har dock redan fått valuta för pengarna då Awoniyi så här långt varit en pålitlig målskytt och är en stor anledning till att huvudstadsklubben just nu innehar fjärdeplatsen i tabellen. Precis som i fallet Schick är det här med största sannolikhet en spelare Dortmund har stenkoll på, men som kommer bli en dyr historia att köpa loss.

Luka Jovic – Real Madrid
I sommar är det redan tre år sedan Eintracht Frankfurt sålde Luka Jovic till Real Madrid för hissnande 63 miljoner euro. Man kan väl minst sagt säga att serben inte lyckats leva upp till de högt ställda förväntningarna då han hittills noterats för ynka tre fullträffar. Av förklarliga skäl har Real Madrid för avsikt att göra sig av med superfloppen i sommar och även om hans utlåning till Frankfurt förra våren inte blev någon succé vet vi alla vad han i grund och botten är kapabel till när stjärnorna står rätt. Visst vore det något av en chansning av Dortmund att plocka in honom, men förmodligen inte en särskilt kostsam sådan.

Sebastian Haller – Ajax
Samma sommar som Frankfurt skeppade Jovic till Real Madrid sålde man även Haller, som inbringade 50 miljoner euro när han skrev på för West Ham. Tiden där blev inte helt som man hade tänkt sig och efter bara ett och ett halvt år kuskade han vidare till Ajax. Där har han åter hittat målformen och slog i höstas rekord när han i Champions League dundrade in fem mål på endast två framträdanden. Kontraktet med Ajax sträcker sig fram till och med 2025 och kommer gå loss på betydligt mer än de 23 miljoner euro som holländarna betalade för ett år sedan.

Pierre-Emerick Aubameyang – Arsenal
Det är nu fyra år sedan Dortmund sålde Aubameyang till Arsenal och det känns som att mycket vatten hunnit rinna under broarna sedan dess. 32-åringen var fram till nyligen lagkapten för ”Gunners”, men blev av med bindeln efter att ha uppträtt odisciplinerat och nu verkar det som att parterna kommer gå skilda vägar åt. Troligtvis lämnar han redan nu i januari, men om inte vore det ett alternativ för Dortmund till sommaren även om det känns en smula avlägset. Skulle en återkomst bli till verklighet lär han i så fall inte vara ensam om att försöka ersätta Håland, utan hade fått dela den rollen med ett annat nyförvärv.

Jonathan David – LOSC Lille
Sist men inte minst på listan hittar vi en spelare som sommaren 2020 uppgavs vara högaktuell för Dortmund, men då som ersättare till Jadon Sancho. Engelsmannen blev dock till mångas stora förvåning kvar i Dortmund och David hamnade i stället hos franska Lille där han efter en lite trevande start nu levererar på en regelbunden basis. Den kanadensiske 22-åringen känns verkligen som en typisk Dortmund-värvning, men som med flera tidigare nämnda spelare har han ett långt kontrakt och kommer därmed kosta skjortan att köpa loss.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-26 08:15:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?