Fokus på säsongsavslutningen: Werder Bremen

Fokus på säsongsavslutningen: Werder Bremen

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Lukas Wigalois Todtenhaupt - Werder Bremen-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Med fem matcher kvar att spela ser det bra ut för årets ”nykomling” till Bundesliga Werder Bremen. Spelarna har varit harmoniska över hela året och det kommer nog leda till att grabbarna kan gå in i de sista matcherna med en större lättnad nu när säsongens sista matcher inte kommer ha någon större betydelse. En till seger skulle innebära att kontraktet kontraktet till ännu ett år av Bundesligaspel säkras även officiellt. Det perfekta tillfället därtill erbjuds i den kommande matchen, då vi gästar hos nedflyttningshotade Schalke 04, laget som vi tillsammans med tog steget tillbaka till Bundesliga förra säsongen. Särskilt med tanke på att matcherna därefter är mot storlagen Bayern München, RedBull Leipzig och Union Berlin som alla fortfarande krigar om en plats i Champions League.
 
Det som vårt fokus istället ligger på just nu är nästa års truppbygge. Klubben behöver som vanligt tjäna pengar efter Coronaåren och fjolårets sejour i andra Bundesliga. Båda anfallarna Niclas Füllkrug och Marvin Duksch är heta aktier just nu och ryktas dels till ligakonkurrenterna, dels till diverse utländska klubbar. Båda har sagt att det är någonting som protagonisterna kommer att handskas med efter sista matchen, men det är ju såklart en floskel. Duksch till exempel har en prisvärd utköpsklausul förankrat i sitt kontrakt vars förfallodatum dock är daterad till den 1 juni, dvs omedelbart efter säsongens sista match.
 
Ni parkerar just nu på en tolfte plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?

- Vi kommer snarligen hamna på en plats någonstans mellan 10 och 14. Det var precis det man hoppades på inför säsongen och därmed absolut godkänt från supporterhåll. Sen kan jag inte sopa under mattan att vi inledde säsongen väldigt starkt vilket höll sig till VM-uppehållet. Det höjde ju stundtals förhoppningarna om att en plats i den övre halvan av tabellen också skulle varit realistiskt. Särskilt med tanke på att vi har Tysklands hetaste anfallare i truppen. Men allt som allt kan vi vara glada över säsongen och det är oerhört viktigt att vi lyckas anknyta till prestationen även nästa år då vi möjligtvis inte kan lita på att ha målmaskiner i våra rader.
 
Kommer laget uppnå sin målsättning?

- Ja.
 
Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?

- Den största snackisen har såklart varit Niclas Füllkrug. Han kommer från vår ungdomsakademi, lämnade då han aldrig lyckades få sitt genombrott, och värvades tillbaka för tre år sedan. Inför årets säsong var förhoppningarna på honom och anfallskollegan Marvin Duksch efter att de båda fixade uppflyttningen med sina sammanlagda 39 mål. Båda lyckades lyckligtvis knyta an till fjolårets form. Men Niclas Füllkrug, eller ”Lücke” som han också kallas för, fick dessutom den stora äran att dra på sig den tyska landslagströjan för första gången. Efter lyckade insatser i träningskamper omedelbart inför VM, valdes han även ut till Hansi Flicks lag som representerade Tyskland i Qatar. Turneringen gick inte som tyskarna eller Lücke hade tänkt sig, men just sistnämnda drog till sig internationell uppmärksamhet med sina lyckade insatser. Nu har Lücke, 30 år gammal, gjort sex landslagsmål på sex matcher och har etablerat sig till en ledare och essentiell pjäs i laget. Hans och våra förhoppningar är såklart att han kommer förbli kvar i den rollen åtminstone fram till EM 2024 som kommer spelas i just Tyskland.


 
Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?

- Vi har ett relativt ungt lag där många av spelarna inte tidigare spelat i Bundesliga. Så självklart har alla nykomlingar självklart överraskat positivt i och med att de visat att de även håller Bundesligakvalité. Nyförvärven Niklas Stark, Amos Pieper och Jens Stage har, efter svårigheter till en början, etablerat sig till viktiga pjäser i laget. Sedan bill jag såklart även lyfta Mitchell Weiser som, likt Duksch och Füllkrug, lyckades knyta an till fjolårets fina prestationer. Han har varit otroligt viktigt på sin högerkant med sin fart, sitt smarta spel och sina nio fina assister. Kom ihåg att han hamnade i Bremen för snart två år sen då ”inget annat lag ville ha honom”, inte ens Bayer Leverkusen som han då hade kontrakt med. Och snart lär han dessutom bli algerisk landslagsspelare. Vilken gubbe!
 
Den unga Eren Dinkci har fått många inhopp i år med tyvärr inte lyckats betala tillbaka för förtroendet än. Han kommer nog lånas ut nästa år och man kommer istället satsa på den andra anfallstalangen Niklas Woltemade. Sistnämnde lånades ut till SV Elversberg i tredje högsta divisionen där han genom fina prestationer väsentligen bidragit till att laget är nära en uppflyttning till andra Bundesliga.
 
En tråkig säsong har Felix Agu bakom sig. Den unga backtalangen som är väldigt omtyckt i Bremen fick först inte spela alls eftersom Mitchell Weiser överpresterade. Sedan drog han på sig en långtidsskada som han precis återhämtat sig från.
 
 
Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?

- I regel är ju det givna svaret på vilka som vinner ligan Bayern München. I år ter det sig lite annorlunda då det är en intensiv och spännande kamp om ligatiteln mellan Bayern och Dortmund. Jag tror dock att Bayern kommer steppa upp nu och dra det längsta strået.
 
Nästa års representanter från Bundesliga i Champions League kommer att vara Bayern, Dortmund, Union Berlin och RedBull Leipzig. SC Freiburg och Bayer Leverkusen kommer att knipa Europa League platserna.
 
I Bundesliga är det ju istället dramatik när det kommer till nedflyttningsplatserna. Det är otroligt svårt att tippa vilka som åker ut men min gissning är att det kommer bli Hertha Berlin och VfL Bochum som tvingas spela i andra Bundesliga i år. Kvalplatsen kommer antingen Schalke eller Stuttgart hamna på.
 

TV: Topp tio bästa solomålen någonsin i Bundesliga
 

SvenskaFans.com2023-05-04 18:00:00

Fler artiklar om Werder Bremen