Schalke 04 - Werder Bremen
2 - 1

Mardrömsminuterna ledde till att Werder Bremen föll mot Schalke
Den hårda insatsen av bland annat Jens Stage i första halvleken belönades inte

Det är inte enkelt att hitta de rätta orden efter matchen mellan Schalke 04 och Werder Bremen. Vad som länge såg ut att vara komfortabla och, tack vare en fokuserad laginsats, välförtjänta tre poäng, förvandlades till en ren mardröm för vårt grönvita lag mot slutet av matchen.

Efter matchen i Berlin då vi fick glädjas åt ett historiskt bortafölje, 4 gjorda mål och tre poäng, såg jag framemot lördagens match mot Schalke, ännu ett lag med en svag säsong hittills. Inför matchen fanns det dock en viss oro för vilka anfallare coachen Ole Werner kunde ta hänsyn till vid uttagandet av laget. De givna anfallarna Marin Duksch och Niclas Füllkrug samt back-up anfallaren Eren Dinkci hade inte deltagit på träningarna under veckan till följd av en förkylning respektive skador. Av de tre nämnda var det endast Duksch som var med på den avslutande träningen och således följde med till Gelsenkirchen, där han tillsammans med Maximilian Philipp bildade de enda offensiva alternativen. I slutändan var det därför samma elva som hade fått förtroendet i 4–2 vinstmatchen i Berlin, som även fick starta mot Schalke.

Matchen blåstes igång kl. 18.30, en avsparkstid som i Tyskland är reserverad till vad som anses vara omgångens toppmöte. Och matchen i lördags höll det som matchtiden utlovade. Här möttes två lag med varsin spännande historia, två lag som sedan nästan 100 år tillbaka drar på sig ett stort intresse hos befolkningen. Gemensamt för båda lagen är dock också att de är krisande kultklubbar, vilket kanske tydligast märks på att årets ”nykomlingar” till Bundesliga möttes där och då. En titt på tabellen visar också hur viktigt matchen var för bägge sidor. Schalke var tvungna att vinna för att bevara en realistisk chans på att klara sig kvar i Bundesliga till följd av konkurrensens starka insatser under helgen. I Bremen skulle tre poäng inneburit ett försprång om tio poäng till den negativa kvalplatsen med fyra matcher kvar att spela. Matchen var alltså viktig, även med tanke på de kommande möten, men det märks å andra sidan också att det rådde en betydligt lugnare stämning i klubben än hos de blåvita.

Lovande 45 minuter
När matchen äntligen blåstes igång fick vi se ett Werder Bremen lag som utstrålade just självförtroende. Vi lyckas spela fram några farliga chanser omedelbart och det var framförallt de genomskärande bollarna mellan försvararna och spelet mot bollen samt de snabba omställningarna efter bolltapp till följd av Bremens höga pressing som visade sig vara väldigt effektiva. I den 18:e minuten smällde det sedan till: En snabb omställning orkar Schalke inte riktigt med, Mitchell Weiser driver fram bollen och genom en fenomenal passning skapar han det perfekta läget för Marvin Duksch att göra kvällens första mål ur 16 meter, vilket den glödheta anfaller självklart inte tackar nej till. Ett otroligt snyggt framspelat mål med ett perfekt avslut. Målet visade i vilken fantastisk författning både Duksch och Weiser befinner sig i. Anfallaren har nu gjort 12 mål och fem assist varav nio av målen gjordes under det aktuella kalenderåret. Men det är tack vare Weiser som målchansen ens uppstår. Hans exceptionellt höga fotbollsklass som en både smart och skicklig spelare ställer han genom framspelningen utom rimligt tvivel. Det är så kul att han blommar upp igen i Bremen efter många år av kritik, lågt förtroende och bristande speltid i Bayer Leverkusen

Efter målet märktes att Bremen slappnade av och istället lät Schalke bli det initiativtagande laget i matchen. Dock ställer en lättläst speluppbyggnad till det för hemmalaget så att farlighet endast uppstod genom fasta situationer. När bollen sedan ändå gick mot målet visade en högfokuserad Jiri Pavlenka sin klass mellan Bremens stolpar. I slutändan var det dock helt klart de grönvita som var närmare en tvåbollsledning än Schalke var kvitteringsmålet. Philipp fick chansen att ställa om till 2–0 kort inpå pausen efter en framspelning lik det första målet. Även om det inte blev något mål visade situationen på vilka stora problem Bremen orsakade hos Schalke genom de snabba omställningar, precisa passningarna och kreativiteten som utmärker Werders spelsätt under Ole Werners regi.

Matchvändande tio minuter
Under andra halvleken blev det sedan fortsatt mer Schalke-spel. Vi började bli för slarviga i det offensiva spelet och kom inte längre till farliga lägen. Visserligen fungerade försvarsspelet bra, men efter de senaste veckorna börjar man som Werder-supporter ändå bli orolig när laget tar foten ifrån gaspedalen. Det som påtalats efter varenda match är att laget gör en bra insats i 80 minuter av matchen, men att de 10 minuterna som inte är på samma nivå blir väldigt kostsamma för resultatet och moralen. Självklart hoppas man att laget vid det här laget har hittat ett läkemedel mot den trenden, men det finns alltid en oro i Bremen för att laget ska lyckas ge bort en enkel vinst.

I den 64:e minuten var det nästan dags för en kvittering när Schalkes Tom Krauss skott efter en hörna träffade ribban med ett skott ur sex (!) meters distans. Werder vaknar dock inte av ribbskottet, antagligen för att kraften till att lansera en ordentlig motoffensiv inte fanns hos de flesta av grabbarna. Det var ett spel mot tiden på grund av Bremens kända nervositet i slutet av matchen. Därtill kom denna gång även att alla byten som skulle göras var defensiva sådana med anledning av bristen på offensiva alternativ till följd av skadebekymringarna i laget.

I den 81:e minuten hände det som inte gick att förhindra. Schalke belönade sig själva för sina outhärdliga, om än svaga, offensiva ansträngningar. Efter hemmalaget fyrtioelfte hörnan rensades bollen för dåligt vilket Liverpool-lånet Sepp Van den Berg anteciperade och tryckte in den studsande bollen i målets, ur hans perspektiv, vänstra hörn. Veltins-Arena var i extas, spelarnas energi fylldes på ordentligt och en stor suck gick genom Bremen. Som ett omedelbart svar på en otrolig målchans för Marvin Duksch som dock förhindrades av Dominik Drexler, lyckades sistnämnde istället ge Schalke ledningen i denna nu galna match. Vårt försvar hängde inte med på ett inlägg så att Drexler i lugn och ro helt själv framför Pavlenka och hemmaklacken i den 92:e matchminuten skickade in bollen ur kort distans och frälste hemmalaget.

Och nudå?
Det är fortfarande svårt att smälta lördagens händelser för samtliga inblandade med sympatier för Bremen. Analysens utfall blir nog detsamma som efter varje vecka och vi fortsätter att leta efter nyckeln till en 90 minuters lång bra laginsats. Med 35 poäng och ett sju poäng starkt försprång till den negativa kvalplatsen går vi nu mot årets sista fyra matcher med blandade känslor. Allt kan hända i Bundesliga och lagen söder om oss i tabellen börjar nu fatta alvaret och prestera utöver sina förmågor så att ingen i Bremen är helt lugn inför slutspurten. Framförallt med tanke på att tre av de återstående fyra matcherna är mot Bayern München, RedBull Leipzig och Union Berlin, dvs. tre lag som slåss om ligatiteln och Champions League platser.

Det börjar nästa vecka med klassikermötet mot Bayern. Blir det första vinsten mot Bayern sedan 2008?