Lagbanner
Intervju inför SC Freiburg – FC Nantes: ”Salas minne lever i högsta grad kvar”
Waldemar Kita, Alban Lafont och Nantes supportrar.

Intervju inför SC Freiburg – FC Nantes: ”Salas minne lever i högsta grad kvar”

En ny afton i Europa League väntar. Denna gång ska SC Freiburg ta emot FC Nantes från grannlandet i väst. Frankrike- och Bordeaux-redaktionens John Cederblad har svarat på några frågor för att ge oss en inblick i de franska kanariefåglarnas klubb.

Inför torsdagens match toppar SC Freiburg grupp G efter två vinster på två omgångar. I senaste omgången stod Olympiakos supportrar för en mäktig inramning, men det var Freiburg som stod för fyrverkerierna på planen. ”Die Breisgau-Brasilianer” lekte till sig en seger och gjorde tre mål på Karaiskakis-stadion – vilket fick grekerna att bua ut deras egna lag efter slutsignalen. Denna klassiska match kommer många Freiburg-supportrarna minnas länge.



FC Nantes å sin sida kunde inte följa upp sin hemmaseger mot Olympiakos med fler poäng i Azerbajdzjan. Länge var matchen mot Qarabag FK mållös, men med 30 minuter kvar lyckades azerierna göra tre mål på tolv minuter. Således har fransmännen en väldigt viktig bortamatch i södra Tyskland och behöver ta poäng för att inte låta Freiburg springa iväg i gruppen. Som uppladdning inför matchen har undertecknad tagit hjälp av John Cederblad – som tagit sig tid att svara på några frågor om FC Nantes: en klubb med en fin historia och passionerade supportrar.

***

FC Nantes har lyckats vinna den franska ligan åtta gånger och har därtill vunnit franska cupen fyra gånger samt franska supercupen två gånger. Likväl tror jag att Nantes, likt SC Freiburg, är en anonym klubb för många. Vilken status har klubben i den franska fotbollshierarkin? Går det att likställa Nantes med klubbar som Lyon och Marseille?

- Det gör det. Nantes är en av Frankrikes klassiska klubbar, men vi får backa ordentligt för att hitta den riktiga storhetstiden. Precis som att mitten av 80-talet var Bordeaux och att Saint-Etienne dominerade det sena 70-talet så glänste Nantes mest på 60-talet och en bit in på nästa decennium.
 
- Du kan fortfarande hitta äldre farbröder som får en tår i ögat när de beskriver ”le jeu à la nantaise”: kollektiv, framåtlutad fotboll inriktat på kortpassningsspel. En slags proto-variant av vad som senare utvecklades i Holland och Spanien.

FC Nantes tränas sedan 2021 av Antoine Kombouaré. 58-åringen föddes på ögruppen Nya Kaledonien, öster om Australien, och flyttade som 20-åring till Frankrike för att spela för just FC Nantes. Vilket anseende har Kombouaré i Frankrike i allmänhet och Nantes i synnerhet? Står Kombouaré för någon utpräglad spelidé när det gäller det taktiska?

- Ska vi inte krångla till det i onödan så blir svaret, nej. Den äldre Kombouaré har blivit en pragmatiker som man ropar på när klubben riskerar att åka ur. Han pekar rejält med hela handen och har en förmåga att få truppen att dra åt samma håll i jobbiga situationer.
 
- Hans sejour i Nantes den här gången är ett bra exempel. Kombouaré kallades in för att rädda klubben kvar i Ligue 1 2021. I år fixade han en Europaplats. Jag är inte säker på att Antoine är mannen du ska välja för ditt långsiktiga projekt.
 
- Annars är väl Kombouaré mest känd internationellt för att han var tränaren som fick sparken från PSG för att han ansågs för osexig när Qatar klev in. Detta trots att man låg i toppen av tabellen.



Om man tar sig en titt på spelartruppen så är det nog de gamla Premier League-spelarna Fábio (bl.a. Manchester United) och Moussa Sissoko (bl.a. Newcastle) som är mest välkända. Finns det några andra spelare i truppen som sticker ut och som är värda att hålla ett öga på?

- Nantes är fyllt med stabila pjäser (Girotto, Blas…) mer än stjärnor. Särskilt den här säsongen när man i somras valde att sälja anfallaren Kolo Muani till Eintracht Frankfurt.
 
- En spelare som sticker ut för mig är den kreative och kvicke yttern Moses Simon. Han hade inte spelat i Nantes om jämnheten funnits där. På en bra dag är nigerianen nästan ostoppbar. Det har dock varit för få sådana tillfällen den här säsongen.

- Utöver det har klubben en av landets bästa målvakter i Alban Lafont.

Under transferfönstret i januari 2019 sålde FC Nantes sin anfallare Emiliano Sala till Cardiff City, men tragiskt nog omkom argentinaren i en flygolycka när Sala reste mellan städerna. Hur har Nantes som klubb påverkats av denna händelse? Har klubben lagt Salas bortgång bakom sig eller märks hans bortgång fortfarande av?

- Salas minne lever i högsta grad kvar. Till stor del genom sånger från läktarplats, tifon, evenemang och turneringar i hans namn, men också för att det hela tiden kommer fram nya detaljer kring flygolyckan.
 
- Tack och lov har Cardiff, Nantes och Bordeaux (som har ekonomiskt intresse i övergången) nu valt att föra konflikten om pengarna i ett lägre tonläge, en bit från de stora rubrikerna.



Till skillnad från medlemsägda SC Freiburg har FC Nantes endast en ägare: Polskfödde Waldemar Kita. Kan du berätta vad för typ av ägare Kita är och vilken relation han har till Nantes supportrar?

- Den ”Berlusconi-uppstramade” Kita gillar att synas. Han är också extremt impopulär bland supportrarna. Många franska klubbar har komplicerade relationer till sina supportrar. Nantes tar nog ändå priset. Protestaktioner och stormningar av presidentläktaren har följt varandra.
 
- Vad Kita egentligen vill med klubben har i alla fall jag svårt att utröna.
 
- Under den senaste konfliktfulla tiden har Nantes blivit omsprungna av tidigare regionala lillebrodern Rennes.

FC Nantes arena tar cirka 37 500 åskådare, men om man går efter Transfermarkts statistik från förra säsongen så var det väldigt blyga publiksiffror. Allt mellan 4000 supportrar mot Monaco till 35 500 supportrar mot PSG. Hur brukar stämningen vara på Stade de la Beaujoire? Och vilket rykte har supportrarna?

- Många, även jag, håller upplevelsen på la Beaujoire högt. Normalt skulle jag placera den strax bakom stämningsmästare som Lens och Marseille.
 
- Nu… bojkotter från de stora supportergrupperna och avstängningar från den andra sidan har gjort att något gått sönder vid Loire-flodens mynning. Därav de märkliga, svängiga publiksiffrorna. I sina bästa stunder är arenan ett fotbollstempel. I närtid har det allt som oftast varit fokus på annat än det som händer på planen.



Sista frågan: Vågar du dig på att gissa ett resultat i matchen mellan SC Freiburg och FC Nantes?

- FC Nantes har haft en jobbig ligastart och man verkar inte ha hittat rätt under landslagsuppehållet heller. Söndagens bortamatch var förlorad efter fem minuter. Då låg man redan under med två mål. Mötet slutade 4-1 till ett överlägset Monaco.

- Komboauré har nog snart bränt sina jokrar. Även om man hänger med i Europaspelet efter segern mot Olympiakos så tror jag det blir tufft. Nantes rosar verkligen inte marknaden på bortaplan. Där har man inte en enda seger på de nio senaste försöken i Ligue 1, till exempel.

- Mot starkt tyskt motstånd blir det jobbigt i första mötet. 3-1 till Freiburg mot ett Nantes som behöver fokusera på det inhemska ligaspelet?


 SC Freiburg vs FC Nantes 

Antal tränare sedan 1991 (Då Volker Finke tog över tränarrollen i SC Freiburg)
SC Freiburg: 4
FC Nantes: 23

Antal deltagande i Europa League/Uefa Cupen
SC Freiburg: 5
FC Nantes: 12

Placering i inhemska ligan föregående säsong
SC Freiburg: 6 (av 18 lag)
FC Nantes: 9 (av 20 lag)

Spelare i truppen med flest A-landskamper
Matthias Ginter (SC Freiburg): 46 landskamper för Tyskland
Moussa Sissoko (FC Nantes): 71 landskamper för Frankrike

Spelare i truppen med flest matcher för klubben:
Christian Günter (SC Freiburg): 344
Andrei Girotto (FC Nantes): 169

Matchinfo:
När: Torsdag kl. 21:00
Var: Freiburg im Breisgau, Europa-Park-Stadion
TV: Viaplay
Domare: Glenn Nyberg (Sverige)
Freiburg-redaktionens tips: 2-0

SC Freiburgs Europa-äventyr:
Del 1: En dark horse redo att sätta avtryck
Del 2: Lilla Freiburg ska välta den grekiska kolossen från Pireus
 

Fabian Dahlström2022-10-04 20:55:45
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II