Historien om VfB: #2: Bad Cannstatt och upprinnelsen till VfB

Historien om VfB: #2: Bad Cannstatt och upprinnelsen till VfB

Från Stuttgart går vi norrut. Det var här det började.

Wer Schdiaga fega will, muass oba afanga. (Wer eine Treppe fegen möchte, sollte oben anfangen.)

DET BÖRJAR
I början var det några kullar.
Gräsklädda, skogsklädda. 
En miljö fylld med buskar, blommor, små och stora träd. Otillgänglighet, men rik på mineraler och vatten. 
Hit kom romarna 85-90 e kr och satte ned sina bopålar. kohorter, hästar, legionärer och tjänare. 
Staden låg väldigt bra beläget mellan Mainz och Augsburg,  två andra stora romerska nästen och med gott vatten, bra utsiktsmöjligheter över omgivningen, så byggde romarna ett läger och en borg i området. Området var det som idag heter Bad Cannstatt. Dåtidens namn var Castra Statavia och syftet var helt enkelt att bevaka floden Neckar och dess övergång samt tillse att man höll området fritt från våldsamma stammar. 
Varifrån namnet Cannstatt kommer är dock fortfarande forskarna osäkra på. Det kan vara ett latinskt namn "Condita", som handlar om något som grundats eller det keltiska Kondati, som betyder något som flyter samman. Att sedan området tidigt var att betrakta som en ort, stad gav möjligen namnet. 

Bad Cannstatts läge i Stuttgart är nordost om centrum. Man kan enkelt ta sig hit med buss eller tunnelbana eller också knalla. Det tar 40-50 minuter att gå från Stuttgarts centrala delar. När jag nu ger mig på VfB Stuttgarts långa historia så kommer inledningen dock att handla om Bad Cannstatt och något om Stuttgart. Så jag tar mig tillbaka till tidig medeltiden då Cannstatt återigen gör entré. Karl Martells son Karloman på ett abrupt sätt avslutade alemannernas tid i området. Dessa alemanner hade tagit över i folkvandringens tecken efter att det romerska riket kapsejsat på 400-talet. De aggressiva frankerna ville dock utöka sitt välde, tog upp striden med alemannerna, vann överlägset och 746 avrättades en hel hög krigsherrar i  Cannstatt. 

Men tider kommer och tider går. Frankernas tid var snabbt över och när Otto I kröntes till kejsare 962 så bildades det tysk-romerska riket i vilket det vällde av fursten-/hertigdömen och mindre självständiga stater. Cannstatt landade under grevskapet Württemberg och sedermera hertigdömet Württemberg. Staden växte parallellt med att Stuttgart blev större och större. Staden hade dock fördelen att den låg väldigt strategiskt vid Neckar och norröver kunde man forsla varor mot Heilbronn och ut mot en Neckar som var bredare och som senare skulle nå floden Rhen. Att bygga ut floden mellan dessa två städer var inte lätt, men under 1700-talet lyckades man och i och med att Württemberg efter det tysk-romerska rikets upphörande ropat ut sig till kungariket Württemberg, så blomstrade området.  Cannstatt fick ett stort rykte av att vara en stad med återhämtning, fantastiskt vatten, varma källor och blev till en viktig kurort som de rika kunde resa till för förplägnad. 
Samtidigt växte Stuttgart långsamt till sig som en stor stad. Staden Stuotgarten kom som tidigare sagts till runt 950 då Liudolf av Schwaben grundade en bosättning. Stadsrättigheter fick den först 1229 dock. Faktiskt ungefär samtidigt som Cannstatt. Stuttgart och närbelägna Esslingen blev snabbt en plats före genomresande från söder. Här bildades en hel del kloster och staden växte kring dessa. Under hertigdömet Württemberg fick staden status som områdets viktigaste stad. Namnet Bad Cannstatt kom dock inte förrän 1933, utan staden hette Cannstatt långt in på 1900-talet. 
INDUSTRIALISERING
Under 1800-talet blomstrade Stuttgart och växte ihop med Cannstatt. 1813 var den första Cannstatter Volksfest, det bildades bryggerier, industrier, skolor byggdes och folkmängden tilltog. 1845 byggdes första järnvägen i staden och utanför staden föddes på 1830-talet en gosse vid namn Gottlieb Daimler och efter att han tagit examen som maskintekniker så gav han sig in i experimentens period och tillsammans med Wilhem Maybach utvecklade de en förbränningsmotor i utkanterna av  Cannstatt och de som levde i området då, kunde se två män susa förbi i ett fordon med en förbränningsmotor. Med denna fantastiska uppfinning växte industrin. 
Under 1800-talet tredubblades folkmängden. Inledningsvis med hjälp av transportväsendet- båt och tåg- som förde med sig omkringliggande industrier, behov av bostäder och närliggande industri och sedermera den annalkande bilindustrin. 

SPORTEN
Sporten då? Jo, med den ökande industrialiseringen kom också nyfikenheten på sport. 
Naturligtvis var det britter som förlöste staden. 
Med Rugby som kom till staden på 1860-talet. Industriarbetare började spela rugby, men efter hand spred sig även den nya sporten som fått fäste i England och norra Tyskland, nämligen fotboll och det är här historien om VfB Stuttgart tar sig början. Det sprang ur intresset som skapats från besök av britter i Stuttgart och primärt studenten William Cail, som lär ha dragit gång både intresse för fotboll och rugby under 1860-talet. Mer om fotbollen senare dock.
I Cannstatt samlades studenter, lärare och industriarbetare kring denna nya sport rugby och man bildade en klubb 1890 som heter Cannstatter FussballClub. Syftet med denna var primärt rugby, men parallellt även ett spirande intresse för fotbollen. Första matchen var mot lokalrivalen Stuttgarter Kickers i slutet av december 1890. Den växte sig starkare och med en tsunamis kraft närmar vi oss tidevarvets början.

9 September 1893. 
 

 

Magnus Falk2024-10-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart