Parc des Princes, 2021-10-19 21:00

PSG - RB Leipzig
3 - 2

Messi visade att gammal är äldst

Messi visade att gammal är äldst

Vi visste alla att PSG skulle vinna matchen i slutändan och att Lionel Messi skulle förtrolla oss som så många gånger förr, men som naiva fotbollsälskare finns alltid hoppet att de energifyllda och lovande ynglingarna ska slå de stora och rutinerade skolmobbarna.

Det var ett tydligt utgångsläge inför bortamatchen i Paris; "Vi behöver poäng", sa Jesse Marsch i gårdagens presskonferens. I de övriga svar han utgav fick han Leipzig att framstå som rejäla underdogs, vilket absolut inte är helt orättmätigt. Han menade att med den individuella skickligheten som PSG besitter så är de defensiva en mot en-duellerna oerhört väsentliga.

Den individuella skickligheten fick Kylian Mbappé snabbt visa prov på då han efter nio minuters spel kunde placera in 1-0 till PSG. Känslan var då, precis som mot Manchester City, att resultatet skulle rinna iväg. Reaktionerna från Leipzig-spelarna efter baklängesmålet var mindre sedvanliga, detta då spelövertaget skiftades och chanserna kom efter varandra för Andre Silva. Det dröjde tjugo minuter från PSGs mål innan den riktiga chansen för Andre Silva uppstod.
Angeliño fick bollen högt upp på offensiv planhalva och såg en löpande Silva komma mot den bortre stolpen, då gapet mellan PSGs backlinje och målvakt var stort slog Angeliño bollen perfekt efter backen till Silva som enkelt kunde skjuta in kvitteringsmålet.

Leipzig hade efter en halvleks spel stått upp bra och varit en aning fula i duellspelet. Därav var det inte med någon tillförsikt som PSG-spelarna kom ut med i andra halvlek. Leipzig gick tydligt sina motståndare på nerverna, troligtvis ett taktiskt drag från Marsch. Det skulle även ge utdelning i offensiven, då koncentrationen inte var 100-procentig i PSG-försvaret. Angeliño fick bollen i ett liknande läge som vid kvitteringsmålet, men denna gången beslutade han sig för att slå en höjdboll som på ett Paul Scholes-sätt skruvade sig fram till en fri Nordi Mukiele som sköt in bollen på helvolley förbi Keylor Navas.

Den individuella kvaliteten var dock som förväntat ett återkommande problem genom matchen, då Messi och Mbappé tillsammans kunde göra både 2-2 och 3-2 till PSGs favör. Mbappé stod för ett precist inspel till Messi vid 2-2-målet och fixade även straffen som Messi iskallt chippade in bakom Gulacsi. Straffen kan tyckas vara billig, men att båda Messis mål uppstår från individuella misstag är inget annat än resultatet av en relativt oerfaren trupp. Det är först Tyler Adams som tappar bollen i ett kritiskt läge och ger Mbappé och Messi omställningen till 2-2, sedan är det Mohamed Simakan som ger Mbappé en lätt putt med båda händerna i eget straffområde och orsakar straffen. Inhoppande Gvardiol lyckades även han med att skapa en straff under den korta tiden han var inne på planen och trots Mbappés bedrövliga fot från straffpunkten så förstärker Josko Gvardiol mitt argument kring bristen på erfarenhet. Adams är alltså 22 år, Simakan är 21 år och Gvardiol är 19 år!
 
Man kan välja att se på den enskilda matchen och även turnerinngen i stort som ett misslyckande eller så väljer man att se på det som en läroperiod. Truppen och tränaren är kanske inte redo för uppgifter av denna dignitet ännu. Vissa kvällar får man också ta tillfället i akt av att njuta av Lionel Messi och Kylian Mbappés storhet och kaliber. För dessa spelare finns inte i varje årskull, om ens generation och vi ska vara glada så länge de spelar fotboll på den högsta nivån.

+++ Angeliño: stod för två fantastiska assister och borde blivit matchens spelare om det inte vore för den där Messi.
++ Nordi Mukiele: får denna benämning främst för hans 2-1 mål, men också för att han lyckades stänga ner sin kant.
+ Willi orban: var till min förvåning följsam gentemot Messi och Mbappé. Han visade verkligen rutinen och ledde laget med sitt solida försvarsspel. 

Alfred Kajlövalfredkajlov2021-10-19 23:33:00
Author

Fler artiklar om RB Leipzig