Lagbanner
En resa mot avgrunden slutade lyckligt - der VfB bleibt erstklassig

En resa mot avgrunden slutade lyckligt - der VfB bleibt erstklassig

Stuttgartredaktionen - dvs undertecknad - har under våren sett arbetet förtvina något på grund av andra aktiviteter, men intresset för klubben, området, trakten, språket och kulturen har bestått. Som enveten VfB-fan har jag veckovis följt lagets vedermödor i serien, sett och läst om skador, missade poäng, tappade sugar och diskussionen om Mislintats/Matarazzos satsning på ungdomligheten.  Bloggare som "vertikalpass" och skrifter från Commando Cannstatt har talat om miserabla insatser och ett evigt ändrande i lagen, men också en insikt om att det har varit en hel del skador på nyckelspelare och en del spelare som definitivt inte kommit upp i den kapacitet de önskat. Man har ifrågasatt spelare som Anton och Endo och ledaregenskaper och att motståndarna verkar ha läst samarbetet Borna Sosa/Sasa Kalajdzic. 
Innan den feta damen skulle sjunga den stora strofen handlade det om att undvika kvalplatsen. Att Arminia Bielefeld skulle passera kändes omöjligt. Samtidigt - seger mot FC Kölle, samtidigt som Borussia Dortmund gjorde sin plikt mot den gamla damen från Berlin.. ja varför inte?
Solsken i Stuttgart väntade och en nervös publik. 
VfB ville allt på hemmaplan och öste på. Från alla håll och kanter. När man möter 1.Fc Köln så finns det alltid en spelare som man måste hålla koll på - Anthony Modeste- som älskar att göra mål på VfB. Men innan denne spelare kommer in i bilden har VfB gjort 1-0 genom Kalajdzic, bränt en straff (samme spelare), haft frilägen genom Führich, skott genom Tiago Tomás och fullkomligt spelat ut getabockarna, som hade Marwin Schwäbe i målet. Som tog allt.
I en parallell värld i Dortmund, gjiorde Felix Magaths hertha Berlin 1-0 och det såg verkligen mörkt ut. Ett gissel. 

Andra halvleke blåstes igång och det värsta hände i Schwaben, då just Anthony Modeste dyker upp i straffområdet och naturligtvis gör mål. Alltid denne Modeste. Müller tappade ett inlägg och fransmannen dök upp och styrde in årets tjugonde mål. 
Nu var det verkligen fara och färde, men VfB tog upp den tappade viljan, gjorde lite byten och noterade att Haaland avslutade sin karriär i Dortmund med att kvittera på straff. Nu trycker VfB gasen i botten för att avgöra och sätta press. Det lyfts in lyror, in med Mavropanos i straffområdet och när sedan Moukoko gör 2-1 för Dortmund tänds hoppet ytterligare och Commando Cannstatt börjar trycka på med trummor, sånger och flaggor. Coulibaly kommer in och Erik Thommy mot slutet. Tiden tickar mot en slutsignal och det ser ut som att VfB går mot kval. Men en hörna slås, som skarvas och framför målet nickar Wataro Endo in 2-1 i slutsekunderna. 
En halsbrytande viktoria för VfB.
Alles gut- Endo gut!

VfB är kvar i Bundesliga. Tack VfB! 

Magnus Falk2022-05-16 09:33:39
Author

Fler artiklar om Stuttgart