Återblick av Futsal-VM i Brasilien del 1!
Grabbarna gjorde ett sjukt bra Futsal-VM! Vi skall vara oerhört stolta över dem!

Återblick av Futsal-VM i Brasilien del 1!

Poyan Ahmadi debuterar för redaktionen, och här kommer del 1 från en riktigt skön återblick från årets Futsal-VM.

Irans Futsal landslag behöver ingen större presentation i varken Asien eller Europa,
men i Sverige är intresset för Futsal tämligen lågt.
Faktum är att Iran faktiskt innan VM var rankade 6:a i världen. VM:et som i år spelades i Brasilien, i städerna Rio de Janiro och Brasilia. Att man förtjänar att ligga där man ligger i rankningen visade man klart och tydligt. Totalt 14 spelare uttagna och truppen presenteras längre ner.

Spelschemat var uppdelat i 4 grupper, med 5 lag i varje där 2 lag går vidare till nästa gruppspelsomgång. Väl där blir det 2 grupper med 4 lag i varje, där dem två bästa går vidare till semifinalerna.
Iran hamnade i samma grupp som Spanien,Tjeckien,Uruguay och Libyen.
En mycket svår och tuff grupp då Spanien är tvåfaldiga Världsmästare och Libyen Afrikanska mästare. Och hörde man försnacket så skulle Iran vara utträknat, enligt eurosport i alla fall, men det är väl inte första gången att vi i Norden tror att lagen man inte känner till, skall räcka till.
Iran ställdes mot Spanien första matchen. Självklart en väldigt svårt match för våra killar.

Match 1: Regerande Världsmästarna Spanien på andra sidan av planhalvan.

Men visst skulle vårat kära Team Melli tysta alla kritiker genom att ta ledningen med 3 - 0 (!), mot självaste Spanien redan i första halvlek. Dock för att sedan tyvärr tappa till 3-3. Ser vi någon gemenskap här i det iranska futsal-landslaget och A-landslaget i fotboll? Detta resultat skrämde livet ur Tjeckerna som på förhand var tippade att knyta åt sig andra platsen.
Oavgjort mot Spanien är inget bra resultat, det är ett fantastiskt bra resultat!
Ett resultat som skulle visa sig vara viktigt längre fram i turneringen.
Även som det sved lite extra då vi faktiskt hade kontroll på matchen i första halvlek, men spanien visade varför dom är tvåfaldiga mästare. Att vända ett 3-0 underläge kan bara Världslag göra.

Målskyttar Iran: Mohammad TAHERI 4', Vahid SHAMSAEE 12', Ali HASSANZADEH 12'.
Målskyttar Spanien: TORRAS 22', BORJA 30', TORRAS 36'.

Match 2: Väntade ett betydligt lättare motstånd i form av Libyen.

Trots att dem är Afrikanska mästare skulle Iran i sin tur visa varför dom är Asiatiska Mästare.
Man tog kontroll över matchen i ett väldigt tidigt skede och Mohammed Taheri presenterade sig direkt i dem första 5 minuterna genom att göra första målet.
Och två minuter senare hade vi både 2 och 3 noll till våran fördel. Libyen som inte hade något att sätta emot fick ändå lite kontakt genom att göra reducera i till 3-1 i den 19:e minuten. Man minskade även avståndet till 3-2 i den andra halvlekens 25:e minut genom en straff som Mohamad Rohama förvaltade på bästa sätt. Iran svarade dock väldigt snabbt och 4-2 målet dödade matchen. Ett rättvist resultat som gjorde att Iran utgångsläge till fortsatt spel var mycket bra.

Målskyttar Iran: Mohammad TAHERI 5', Mohammad HASHEMZADEH 7', Mohammad HASHEMZADEH 17', Mostafa TAYYEBI 32'.
Målskyttar Libyen: Rabie ABDEL 19', Mohamed RAHOMA 25' (straff).

Match 3: Och ett teknisk Uruguay.

Matchen inleds med ett rasande tempo. Där taktpinnen ligger i våra killars händer. Att man inte tänkte låta två underbara resultat innan den match gå till spillo såg man klarare än sanden i öknen. Att jag hoppade av lycka efter 10 min, var inte så konstigt då Iran tagit ledningen med 2-0. Det såg Mohammad Taheri och Mustafa Tayyebi till. Ett kanske chockat och skakat Uruguay som nu var på väg ut ur VM. Efter att vi tagit ledningen så ändrade Sydamerikanerna sitt spelsätt. Och gick från en klar 2-2 uppställning till en 1-3 formation. Vilket innebär en back och tre strikers. Tyvärr för våran del skulle detta ge resultat. Uruguay fixar en straff genom en mycket fin individuell prestation av Jorge Rodriguez. Straffen satte Mincho.

I andra halvlek skulle dock all hopp för Uruguay släckas. Iran ser piggare ut än aldrig förr och en storm av anfallsvågor inleds mot Uruguays mål. Vahid Shamsaee kapten och en av Irans stora nyckelspelare presenterar sig i 2:a halvlekens 10:e minut genom att sätta 3-1. Detta gjorde att Iran kunde spela ett mycket mer avslappnat spel samtidigt som dem ljusblå-vita började stressa för att få liv i sina drömmar om ett avancemang till nästa gruppspelomgång. Iran sista mål kom i den 27:e minuten. Denna gång va det Mohammad Hashemzadeh som nätade. Detta mål sänkte motsåndet helt och hållet. Uruguay fick ett tröst mål i den 27:e minuten, men det var som sagt bara ett tröstmål. Med tre minuter kvar från slutet och två mål upp för Team'e Melli var matchen helt enkelt död. Återigen ett rättvist resultat och ett mycket imponerande Iran inkasserar ytterliggare tre fräscha poäng.

Målskyttar Iran: Mohammad TAHERI 2', Mostafa TAYYEBI 8', Vahid SHAMSAEE 20', Mohammad HASHEMZADEH 27'.
Målskyttar Uruguay : MINCHO 14' (straff) och Jorge RODRIGUEZ 37'.

Match 4: Iran och Tjeckien har ödet i egna händer.

Till ödes matchen. Den som knyter säcken hårdast här, tar sig vidare ur gruppen.
Matchen inleds med att båda lagen vill känna på varandra, det märktes tydligt att ingen av spelarna ville göra misstag. Ett misstag kan kosta ett mål specielt i futsal där sporten är väldigt snabb. Och båda lagen satte en tydlig prägel på denna match just genom att släppa bollen så snabbt som möjligt och helst inte slå dem osäkra, avgörande passningarna genom mittplan. Trots snabbt spel blev ytorna väldigt små och matchen blev ganska tillknäppt. Den inledande kvarten i alla fall. Men matchen skulle öppnas upp och få en helt annan vändning när Ali Hassanzadeh nätar i minut 16. Målet som betyder att Iran nu går förbi Tjeckerna i gruppen. Tjeckerna är även tvungna att vinna matchen, ett oavgjort resultat skulle resultera i Irans fördel då man kryssat mot Spanien och Tjeckien förlorat mot Spanjorerna.
Tjeckerna med enbart offensivt tänkande pressar ner Iran djupt ner runt eget straffområde och hade flera chanser att kvittera. Men Mostafa Nazari, Irans målvakt och kanske den bästa spelaren för Iran detta VM gör flera kvalificerade räddningar och vi håller undan och går ut till omklädningsrummet med en 1-0 ledning i bagaget.

Andra halvlek startar på samma sätt som första slutade. Ett högpressat Tjeckien och ett tillbakadraget Iran. Ett mål för tjeckerna hängde i luften och i den 27:e minuten kom kvitteringen. Mycket rättvist, samtidigt som man inte kände igen Iran överhuvudtaget. Andra halvleks första tio minuter var förmodligen Irans sämsta någonsin. Undantaget för Vahid Shamsaee som verkligen tog sig själv i kragen och lyfte laget, och det belönades med ett mål redan 3 min efter kvitteringen. Ett mycket psykologiskt ledningsmål. Tjeckerna som precis fått känning, får börja om uppförsbacken medans Iran kan andas ut igen och ta nya krafter. Iran som dock andades ut för mycket. För medans vi var glada av att återigen vara i ledning så skulle tjeckerna straffa oss direkt. En minut efter vårat 2-1 mål kom nämligen kvitteringen på nytt. Klockan står då på 31 spelade minuter.

Nerver sprider sig ända från Brasilien, till min TV-soffa här hemma i Sverige. Matchen blev en nagelbitare då Tjeckerna återigen känner lukten av avancemang och tvingar Iran tillbaka, Irans försvarsspel såg emellanut som ett handbollsförsvar, enda skillnaden var att man i handboll går till attack efter att man försvarat sig men det ville inte Iran. Vilket är fullt förståeligt. Ett kryss här och vi är vidare. Hade det inte varit för Mostafa Nazari kan jag med största sannolikhet säga att vi hade förlorat denna matchen. Men kämparglöden och spelarnas vilja var nånting som man aldrig sett innan. Man håller faktiskt tätt och till slut måste Tjeckerna ta timeout. Timeouten där Tjeckien bestämmer för att i slutminuterna ta ut sin målvakt och sätta in en extra utespelare. Iran ställs nu alltså mot ett hungrigt tjeckien som dessutom har en man mer på plan. Jag nämnde att iransförsvar liknade ett handsbollsförsvar, att vi nu hade en man mindre hjälpte knappast och det såg riktigt illa ut ett par gånger. Återigen Mostafa Nazari och faktiskt ett ganska solid spelade Iran-försvar står upp på ett mycket bra sätt. Tjeckien som inte orkar hålla uppe koncentrationen fullt leder till att Ali Hassanzadeh får skjuta från egenplan halva rakt in i tom kasse i den 39:e minuten, 39'33" för att vara exakt. Målet som satte spiken kistan och garanterade Irans avancemang till nästa gruppspelsomgång.

Målskyttar Iran: Ali HASSANZADEH16', Vahid SHAMSAEE 30', Ali HASSANZADEH 39'.
Målskyttar Tjeckien: Jan JANOVSKY 27', Martin DLOUHY 31'.


Truppen:

1 Asghar GHAHREMANI
2 Morteza AZIMAEIDIVKOLAEI
3 Mohammad TAHERI
4 Mohammad KESHAVARZ
5 Mohammad HASHEMZADEH
6 Javad ASGHARI
7 Ali HASSANZADEH
8 Mostafa TAYYEBI
9 Vahid SHAMSAEE
10 Majid LATIFI
11 Ebrahim MASOUDI
12 Mostafa NAZARI
13 Masoud DANESHVAR

Tränare: Hossein Shams

Slutord:
Detta var andra gången Iran tar sig vidare från första gruppen sedan 1992. Men 16 års väntan var nu äntligen över och när slutsignalen gick brast alla i glädje, mest syntes det på Irans förbundskapten Hossein Shams som fall i tårar jämnt med alla andra spelare.
Med storhet och styrka hade vi klarat av detta, och visat världen att vill ni stå emot oss behöver ni nog tänka om. För lättslagna är vi inte.

Jag vill samtidigt Tacka våran redaktör Armin Samandi för förtroendet. Armin som lagt ner sin själ för att vi ska få en fungerande Iran-redaktion, är vi alla skyldiga honom ett stort Tack och Lycka till.

På återhörande Tackar jag för mig.

Poyan Ahmadiarmin.samandi@live.se2008-11-04 20:15:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!